Denník N

Vláda nevybrala šéfa ÚVO, kandidát blízky Mostu-Híd sa odhalil sám

Kandidát Juraj Méry, ktorý ešte pred rozhodnutím priznal, že sa pred voľbou šéfa ÚVO stretol s Bélom Bugárom. Foto – TASR
Kandidát Juraj Méry, ktorý ešte pred rozhodnutím priznal, že sa pred voľbou šéfa ÚVO stretol s Bélom Bugárom. Foto – TASR

Väčšinu hlasov nedostal ani jeden z troch kandidátov, výberové konanie sa bude opakovať. Juraj Méry najprv tvrdil, že určite nie je kandidátom Mosta-Híd. Neskôr sa priznal, že sa stretol s Bélom Bugárom a Luciou Žitňanskou.

Vláda po verejnom vypočutí nevybrala nového predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Oznámil to premiér Robert Fico, podľa ktorého ani jeden z troch kandidátov nezískal „ani zďaleka“ nadpolovičný počet ministerských hlasov.

Úrad, ktorý dohliada na zákonnosť tendrov za päť až sedem miliárd eur ročne, tak bude mať podľa neho novozvoleného šéfa zrejme až po letných prázdninách, hoci opakované vypočutie kandidátov chce stihnúť do leta.

To, že vláda nikoho nevybrala, je prekvapivé. Premiér rokovanie viackrát prerušil a dokonca sa ešte pred finálnym rozhodovaním k tejto téme stretla koaličná rada.

„Uložili sme vedúcemu úradu vlády, aby vyhlásil opätovnú výzvu na prihlásenie kandidátov na predsedu ÚVO,“ povedal Fico. Kritériá sa podľa neho meniť nebudú. „Naše rozhodnutie dnes zodpovedá vážnosti tohto vypočutia.“ Do súťaže sa budú môcť prihlásiť aj rovnakí kandidáti.

Video: Takto kandidát označovaný za koňa Mosta priznal stretnutie s Bugárom
autorka: Martina Koník

Vypočutie si režíroval Fico

Vypočutie kandidátov pritom prebehlo hladko a v réžii premiéra. Na úrade vlády sa postupne vystriedali Peter Kubovič (zamestnanec ÚVO), doterajšia šéfka ÚVO Zita Táborská a Juraj Méry z ministerstva dopravy – ktorí sa postupne vystriedali v pozícii odpovedajúcich. Pýtali sa ministri, na balkóne zvrchu situáciu sledovali zástupcovia mimovládnych organizácií a obchodných komôr, ktorí tiež dostali priestor na otázky.

Išlo o prvý takýto výber, vláda bežne takýmto spôsobom vysokých úradníkov nevyberá.

Premiér dával najavo, že je konkurz transparentný a má v úmysle vybrať najlepšieho kandidáta. Verejné vypočutie kandidátov vláde prikazuje zákon, o novom šéfovi však nerozhoduje komisia – jediného kandidáta navrhne vláda a hlasovať o ňom bude parlament.

Kandidát Mosta-Híd alebo nie?

Ešte pred rozhodnutím kabinetu sa ukázalo, že nemusí rozhodovať odborné, ale skôr politické pozadie kandidátov. Minimálne jeden z troch uchádzačov sa môže opierať o politickú stranu a jej predsedu osobne. Ide o Juraja Méryho, ktorý v utorok na neoficiálnom vypočutí pred mimovládkami, zástupcami firiem a expertmi pôsobil najmenej presvedčivo.

Pred vládou v stredu sám od seba hneď na začiatku vystúpenia vyhlásil, že hoci je Maďar a pracoval v Transpetrole v čase, keď bol v jeho vedení podnikateľ z pozadia Mosta-Híd Štefan Czucz, nie je nominantom ani tejto strany, ani Czucza. Reagoval tak na informácie, že v skutočnosti prišiel z prostredia Mosta-Híd.

S Bugárom sa stretol len jeden

Keď sa ho po vypočutí Denník N spýtal, či pozná Bélu Bugára, Méry odvetil: „S pánom Bugárom sa poznám, pretože ma pred niekoľkými dňami oslovil a požiadal o stretnutie s cieľom prediskutovať môj materiál po odbornej stránke. Takže sme sa stretli pred niekoľkými dňami.“ Na stretnutí bola aj podpredsedníčka Mosta-Híd a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Méry je šéfom sekcie na ministerstve dopravy, ktoré ovláda Most-Híd. Do funkcie sa dostal, keď tam Bugárova strana vystriedala Sieť. Most na otázky o Mérym neodpovedal. Zvyšní kandidáti Zita Táborská a Pavol Kubovič potvrdili, že ich si Bugár nezavolal.

„Kandidatúra pána Juraja Méryho vyvolala veľký záujem médií najmä pre pracovné pozície zastávané v minulosti a údajnú stranícku nomináciu. Cieľom stretnutia, ktoré inicioval predseda strany Most-Híd, bolo objasnenie v médiách uverejnených informácií,“ vysvetľoval Most-Híd, prečo sa Bugár s Mérym stretol.

Strana napriek Méryho vyjdareniam tvrdí, že nie je ich nominant. Predseda strany sa podľa hovorkyne s Mérym stretol, aby si vyjasnili informácie zverejnené v médiách o jeho pozíciách v minulosti, ktoré sú teraz spájané s tým, že ho nominoval Most-Híd.

Premiér mal otázku o zákazkách bez súťaže

Vypočutie kandidátov suverénne viedol premiér Fico. Dve či tri otázky kandidátom kládli zástupcovia mimovládok z balkóna rokovacej miestnosti. Ani jeden z kandidátov sa nepostavil záporne k otázke premiéra, či sú za zvýšenie päťtisícového limitu na zákazky bez súťaže pre samosprávy smerom k limitu, ktorý pripúšťa Európska únia – k 15-tisícom eur.

Predseda vlády pri vypočutí Petra Kuboviča vtipkoval na tému najnižšej ceny v tendroch. Pomáhal si príkladom slovenského kozmonauta, ktorý letí do vesmíru raketou z vysúťažených 120-tisíc súčiastok – každú za najnižšiu cenu. Ide o bradatý vtip prvého amerického astronauta Johna Glenna, ten sa takto vyjadroval o svojom lete. Rozdiel bol v počte súčiastok – Glenn ich napočítal dva milióny.

Kubovič ministrom vysvetľoval, ako chce pomôcť obstarávateľom zavedením zborníka, ktorý má zjednodušiť zorientovanie sa v tom, ako majú obstarávať. Vravel, že úrad má riešiť najmä zásadnejšie porušenia zákona, ktoré majú vplyv na víťaza či cenu. Minister vnútra Robert Kaliňák sa ho spýtal, nech mu vysvetlí postup, ako obstarať kvalitnú paradajku.

Nevyhrala ani kontinuita

Súčasná šéfka ÚVO Zita Táborská začala prezentáciou toho, čo sa jej vo funkcii podarilo a aké medzinárodné uznanie získala. „Je nevyhnutné kontinuálne pokračovať v rozbehnutých zmenách.“ Prioritou je pre ňu podpora centrálnych verejných obstarávaní. Kubovič o svojich cieľoch hovoril voľne, Táborská čítala vláde z papiera. Zdôrazňovala pojem „hodnota za peniaze“ a potrebu vytvoriť „centrálne obstarávacie autority“. Chce tiež hľadať riešenia pre najmenej rozhodnuté regióny. Cieľom nemá byť najlacnejšia, ale najekonomickejšia zákazka.

Méry, ktorý bol pri utorkovom vypočutí pred mimovládkami a expertmi najmenej presvedčivý, vravel že „nie je pravda, že najlacnejšie je najlepšie“. Ako príklad uvádzal zákazky na výstavbu diaľnic. Aj on by presadzoval ekonomicky najvýhodnejšie ponuky, zvýšil by tempo pri zavádzaní elektronických obstarávaní.

Za svoju výhodu označil, že má na Úrad verejného obstarávania pohľad zvonka, bol pomerne stručný. Ako jediný ÚVO kritizoval – za zámerné naťahovanie rozhodovania.

Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play sa ho spýtala, ako zaručí svoju nestrannosť v úrade, keď robil vo firmách ako Transpetrol či Istrokapitál. „Pôsobil som ako krízový manažér a za mnou sú výsledky mojej práce,“ odpovedal.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Verejné obstarávanie

Slovensko

Teraz najčítanejšie