Denník N

Klientske centrum v Žiline: Kaliňák kupoval za trhové ceny, no premeškal možnosť ušetriť milióny

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Poslanci Igor Matovič a Veronika Remišová podozrievajú ministra vnútra Kaliňáka, že nevýhodne kúpil aj budovu na klientske centrum v Žiline.

Ministerstvo vnútra pod vedením Roberta Kaliňáka (Smer) zaplatilo za necelú polovicu priestorov v žilinskom komplexe Europalace vyššiu sumu, než za akú kúpil celú budovu rok predtým v konkurze súkromník.

Poslanci Igor Matovič a Veronika Remišová (OĽaNO) to považujú za ďalší nevýhodný obchod štátu pod taktovkou Roberta Kaliňáka.

Ukazujú to na číslach: Štát kúpil v Europalace nebytovú časť, ktorá tvorí menej ako polovicu komplexu, a 150 parkovacích miest, spolu za takmer 7 miliónov eur (bez DPH). Začiatkom minulého roka kúpila firma AF Investing celú budovu za 5,8 milióna eur.

Poslanci tvrdia, že budova bola dlhé roky na predaj a keby si to Kaliňák všimol, ministerstvo by mohlo mať priestory na klientske centrum a napríklad aj byty pre policajtov.

Realitní makléri, s ktorými sme hovorili, to až tak dramaticky nevidia. Tvrdia, že štát kúpil priestory na klientske centrum v Žiline za trhové ceny.

Ako to prebehlo

Ministerstvo vnútra si na klientske centrum v Žiline vybralo priestory v komplexe Europalace na sídlisku Vlčince, kde mala byť pôvodne obchodná galéria.

Projekt, ktorý ohlásila miestna eseročka SSIM ešte v roku 2007, bol dokončený v roku 2010. Firma sa však neskôr dostala do problémov, išla do konkurzu a budova šla na návrh financujúcej Volksbank do dražby. Europalace sa potom predával niekoľko rokov.

Až začiatkom roka 2016 kúpila budovu s bytmi aj administratívnymi priestormi firma AF Investing za 5,75 milióna eur. Budovu kúpila v šiestom kole verejnej dražby. Podľa Matoviča a Remišovej firma za budovu zaplatila 40 percent v konkurze odhadovanej ceny.

Ministerstvo kúpilo nebytové priestory s časťou podzemného parkoviska v tomto roku už od bratislavskej eseročky Espati, ktorá ich kúpila od AF Investing. Ministerstvo potom zaplatilo za časť nehnuteľnosti spomínaných zhruba 7 miliónov eur.

Štyri roky sa nič nedialo

Matovič a Remišová nevýhodnosť Kaliňákovho nákupu ukazujú aj na prepočte pomernej ceny, ktorú platil súkromník za priestory, ktoré neskôr kúpil štát. Vyšla im cena 2,7 milióna.

Poslanci Kaliňákovi vyčítajú, že hoci klientske centrá avizoval už v roku 2012, to, že sa niekoľko rokov predáva žilinský Europalace, si akoby nevšimol. Ak by si to všimol, štát mohol mať za výhodnú cenu aj priestory na klientske centrum, aj 128 bytov.

„Už v roku 2012 Kaliňák avizoval otváranie klientskych centier po celom Slovensku. Úplne záhadne však štyri roky mlčal o Žiline. Až v máji 2016 vyhlásil, že v Žiline sa mu nedarí nájsť vhodnú budovu,“ zhodnotil Kaliňákov postup Matovič.

Keď sa opoziční poslanci ministerstva spýtali, či zverejnilo výzvu na predkladanie ponúk, kde by mohlo byť klientske centrum, uviedlo, že žiadnu písomnú výzvu nezverejnilo. Ministerstvo dostalo ponuky na priestory po tom, čo Kaliňák vlani v máji na tlačovej besede povedal, že majú problém s priestormi na klientske centrum v Žiline.

„Žilina je pre nás veľmi boľavá päta. Chceme ju čo najrýchlejšie vyriešiť, do niekoľkých týždňov oznámiť ďalší postup a nájsť ideálne miesto,“ povedal pred rokom Kaliňák.

Ministerstvo hovorí o štyroch ponukách, vybralo tú najnižšiu. Ministerstvo však neodpovedalo na otázku, prečo nerobilo súťaž a či je tlačová beseda štandardný postup, ako by mal štát postupovať pri obstarávaní majetku.

Ako vidia cenu realiťáci

Ministerstvo svoj obchod bráni tým, že za sumu, ktorú zaplatilo, je v Žiline „nemožné nájsť nové kancelárske priestory vrátane nábytku, vzduchotechniky a infraštruktúry, kde zamestnanci donesú len spisy“.

„Odkupujeme priestory v nehnuteľnosti Europalace s cenou 530 eur za štvorcový meter, teda 6,982 milióna eur. Klientske centrum sa bude nachádzať na piatich poschodiach a celková výmera je takmer 13 160 štvorcových metrov,“ uviedlo vo svojom stanovisku.

Ministerstvo tvrdí aj to, že firma AF Invest nekúpila v dražbe budovu, ale časť podniku so všetkými finančnými záväzkami, pohľadávkami, pracovno-právnymi vzťahmi.

Remišová však hovorí, že ide o minimálne záväzky, ktoré nemohli cenu zásadne ovplyvniť.

Budovu Europalace pomáhala predávať realitná skupina MGM. Jej majiteľ Mário Glos hovorí, že cena 530 eur za štvorcový meter je pre kupujúceho výhodná. „Stavebné náklady by boli určite vyššie,“ hovorí Glos.

Glos tiež hovorí, že o žilinskú budovu Europalace nebol dlhý čas záujem, hoci oslovili 50 investorov. Nakoniec budovu kúpila firma AF Investing. Štát budovu však kupoval už od bratislavskej eseročky Espati.

„Neviem, prečo to tak predávali. Keby to investor rozpredal na menšie retailové prevádzky, vyťažil by z toho viac,“ povedal Glos. Dodal ešte, že byty sa v Europalace predávali, resp. ešte predávajú za 1100 až 1500 eur za štvorcový meter.

Ani šéf asociácie realitných kancelárií Ján Palenčár nespochybňuje cenu, za ktorú štát kúpil priestory na žilinské klientske centrum. „Neviem, v akom štandarde to kúpili. Aj keby to bol holopriestor, je to cena, ktorá je podľa mňa pre kupujúceho výhodná, lebo stavebné náklady na kancelárske priestory by boli vyššie,“ povedal Palenčár.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Robert Kaliňák

Ekonomika

Teraz najčítanejšie