Denník N

Kiska tvrdí, že si vláda poisťuje vplyv na kľúčový post, vetoval ďalšiu novelu

Bývalý šéf regulácie na prijatí u prezidenta Andreja Kisku v čase, keď odstupoval z funkcie. Foto – TASR
Bývalý šéf regulácie na prijatí u prezidenta Andreja Kisku v čase, keď odstupoval z funkcie. Foto – TASR

Prezident upozornil na to, že dve oblasti schválenej novely zákona o regulácii zásadne oslabujú nezávislosť Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.

Prezidentovi Andrejovi Kiskovi sa nepozdáva na prvý pohľad nudná novela. Poslancom vrátil na opätovné prerokovanie novelu zákona o regulácii v sieťových odvetviach, ktorou vládny kabinet berie prezidentovi akúkoľvek kompetenciu pri hľadaní kľúčového úradníka.

Ide o post šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý rozhoduje o cenách energií.

Podľa doteraz platnej úpravy ho má navrhovať vláda a prezident ho menuje na jej návrh. Podľa novely však má človeka na tento post vláda aj menovať.

O tom, aká dôležitá je to stolička, sa verejnosť mohla presvedčiť počas škandálu s cenami energií začiatkom tohto roku. Po tom, ako sa neobvykle vysoké faktúry za elektrinu objavili najmä na strednom Slovensku, odišiel začiatkom februára z funkcie šéfa regulačného úradu nominant Smeru Jozef Holjenčík.

Novela, ktorú dnes vetoval prezident, má byť podľa vládnej koalície jednou z reakcií na cenový škandál.

Kľúčový úradník musí byť nezávislý

Prezident si myslí, že keď sa bude šéf regulácie ešte viac už pri voľbe spájať s vládnymi špičkami, budú pochybnosti o jeho nezávislosti väčšie než v minulosti. Aj Holjenčík často dostával otázky o svojej nezávislosti.

„Hlava štátu poukazuje na dve oblasti schválených zákonných zmien, ktoré zásadne oslabujú nezávislosť Úradu pre reguláciu sieťových odvetví pri cenovej regulácii,“ píše prezidentská kancelária.

Prvé, čo vláde vytýka, je spomínaná zmena voľby Holjenčíkovho nástupcu. Druhú výhradu má k novinke, ktorá umožní vláde výraznejšie nazerať do rozhodnutí o cenách energií. Tie by pritom mali vznikať nezávisle od politických či podnikateľských tlakov.

Vládni poslanci totiž odhlasovali aj to, že účastníkom cenových konaní bude vo vybraných prípadoch aj ministerstvo hospodárstva alebo životného prostredia.

„Tieto zmeny by v prípade nadobudnutia účinnosti schválenej novely zákona výrazne zasiahli do nezávislosti úradu a rozhodovania o cenách energií, čo je v priamom rozpore s harmonizačnými pravidlami smerníc EÚ. Riešenie nedostatočnej regulácie nespočíva v znížení nezávislosti regulátora,“ píše Kiskova kancelária.

Vláda ešte nepredstavila svojho kandidáta na obsadenie vplyvného postu. Jej predstavitelia avizovali, že si počkajú, kým začne platiť regulačná novela.

Veto vedia prelomiť rýchlo

O tom, že zvrátiť prezidentovo veto vedia poslanci aj za niekoľko hodín, presvedčili, keď ho minulý týždeň prelomili pri novele umožňujúcej stavať diaľnice aj na cudzích pozemkoch.

Prezident ju vetoval o tretej poobede. Tesne pred polnocou v ten istý deň vládni poslanci a poslanci Sme rodina zmeny schválili opäť, bez akýchkoľvek zmien.

Od opozície si vypočuli reči o neúcte voči parlamentnej kultúre a neúcte voči hlave štátu. „Ako môžu poslanci korektne rokovať o výhradách prezidenta republiky k vrátenému zákonu, keď nemajú ani čas, aby si to rozhodnutie prečítali,“ reagoval Ondrej Dostál (OKS) z poslaneckého klubu SaS.

Teraz parlament tak skoro nezasadá, najbližšia schôdza je naplánovaná na 13. jún.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

ÚRSO

Ekonomika

Teraz najčítanejšie