Denník N

Útok v Manchestri má nečakaných hrdinov – bezdomovcov, ktorí pomáhali raneným

Dvaja ľudia bez domova pomáhali deťom aj dospelým počas útoku. Ľudia pre nich vyzbierali desaťtisíce libier. 

Bezdomovec Steve Jones v pondelok večer spal blízko haly Manchester Arena, keď ho zobudil výbuch.

„Uvedomil som si, že sa niečo deje, a videl som deti vychádzať von. Kričali a boli zakrvavené,“ povedal podľa Yahoo News 35-ročný bezdomovec.

Neutiekol však do bezpečia, naopak, išiel pomáhať raneným priamo na miesto najväčšieho teroristického útoku v Británii za posledných dvanásť rokov, pri ktorom zahynulo 22 nevinných ľudí.

„Musel som pomôcť, nedokázal by som žiť s tým, že som tie deti nechal tak,“ povedal Jones pre televíziu ITV.

Bol to inštinkt

Vo foyer pri východe z haly, kde atentátnik odpálil nálož, bol aj Chris Parker. Na tomto mieste, kde sa vyskytuje mnoho bezdomovcov, žobral, keď práve došlo k útoku.

„Ľudia vychádzali von zo sklenených dverí, keď som počul ranu. O zlomok sekundy som videl biely záblesk, potom dym a počul som výkriky. Hodilo ma to na dlážku, ale postavil som sa a namiesto toho, aby som utekal preč, mi inštinkt vravel, aby som bežal späť a pokúsil sa im pomôcť,“ opísal situáciu podľa Press Association Chris Parker, ktorý tiež nemá domov.

Z oboch bezdomovcov sa rýchlo stali hrdinovia, ich príbeh opisujú médiá a chvália ľudia na sociálnych sieťach. Dokonca sa úspešne spustili zbierky pre oboch mužov. Stevovi ľudia vyzbierali do štvrtka vyše 42-tisíc libier, Chrisovi ešte o štyritisíc libier viac.

„Hovoril o pomáhaní ľuďom, pretože je to prirodzená a správna vec. Myslím si, že je prirodzené a správne pomôcť aj jemu,“ napísal na stránke autor zbierky pre Steva. 

Skonala v náručí

Obaja muži na ulici opisovali pre médiá, ako sa snažili pomôcť zraneným. „Videl som malé dievča… nemalo nohy. Zabalil som ho do trička a povedal som: ‚Kde je tvoja maminka a otecko?‘ Odpovedala: ‚Otec je v práci a mama tam hore‘,“ povedal Chris Parker.

Utešoval tiež asi 60-ročnú ženu, ktorá mala vážne zranenia nôh a hlavy. Napokon mu skonala v náručí.

„Bola šesťdesiatnička a bola tam so svojou rodinou. Nedokázal som prestať plakať. Najšokujúcejšou časťou tohto je, že to bol koncert pre deti,“ dodal Parker, ktorý je na ulici vyše roka. Išlo o koncert americkej popovej speváčky Ariany Grande, ktorú počúvajú najmä tínedžerky. Medzi obeťami bolo aj 8-ročné dievča.

Pomáhať raneným utekal aj Steve Jones.

„Museli sme vyťahovať klince z rúk a pár aj z tváre malého dievčatka. Nejaká žena mala odtrhnuté nohy a môj kolega jej držal nohy hore, kým neprišli požiarnici, lebo sme si mysleli, že vykrváca. Len preto, že som bezdomovec, neznamená to, že nemám srdce, že nie som ľudská bytosť,“ povedal pre ITV.

Britská kráľovná Alžbeta II. navštívila v nemocnici zranených po útoku. Foto – TASR/AP

Jones tiež chválil rýchly zásah polície či zdravotníkov. „Tí, čo pomáhali, boli skvelí. Normálne si s políciou nesadneme, ale dali do toho 100 percent a boli tam, vedeli, čo majú robiť, všetky záchranné zložky tam boli veľmi rýchlo,“ dodal podľa CBS.

Bývanie zadarmo

Po zverejnení ich príbehu sa ozval aj britský biznismen a spolumajiteľ futbalového klubu z Londýna West Ham United David Sullivan, ktorý chce so synom jednému z nich pomôcť. Chce mu ponúknuť ubytovanie na pol roka zadarmo, nejaké vreckové, šaty a pomoc pri hľadaní práce.

„Steve bol jedným zo stoviek ľudí, ktorí zabudli na vlastnú bezpečnosť a utekali pomôcť iným, a jeho príbeh s nami oboma pohol,“ napísal Sullivan vo vyhlásení.

Jones podľa CNBC povedal, že ho reakcia verejnosti dojala k slzám, no necíti sa hrdinom. „Neoznačujem sa za hrdinu, ale za normálneho občana,“ povedal.

Steve vo štvrtok podľa novín Metro povedal, že už má dohodnutý pracovný pohovor do jednej reštaurácie.

Fotografia moslima, ako utešuje smútiacu postaršiu židovku, sa stala jednou z momentiek útokov. Foto – TASR/AP

Po zverejnení príbehov sa ozvala matka Chrisa Parkera, ktorá napísala, že s ním nebola dlho v kontakte a ani nevedela, že je bez domova. Volá ho, aby sa vrátil. Bulvár Sun zasa uverejnil jeho fotografie z mladosti.

Prípad dvoch hrdinov-bezdomovcov upriamil pozornosť na problém ľudí na ulici v Manchestri. Ich počet v ostatných rokoch narástol a novozvolený starosta tohto mesta Andy Burnham sľúbil, že bude dávať 15 percent svojho platu charite, ktorá sa venuje tejto téme.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok v Manchestri

Svet

Teraz najčítanejšie