Denník N

7 dobrých správ: Prijímačky na gymnázium najlepšie zvládlo rómske dievča

V Afganistane založili školu pre deti z ulice, v táboroch učia utečencov programovať. V Česku sa podnikatelia spojili za nezávislosť médii a v Bratislave a Banskej Belej vznikol nový park.

1. Deti v Kábule dostali druhú šancu

Vo veľkom dome v južnej časti Kábulu sa každý deň stretávajú desiatky detí. V jednej miestnosti tkajú dievčatá koberce, z vedľajšej sa ozýva abeceda. V telocvični v suteréne spolu trénujú chlapci aj dievčatá, ktorí sa učia bojové umenia.

„Do školy denne chodí okolo 150 detí,“ povedal pre Guardian jej zakladateľ Abdul Baqi Samandar, ktorý zamestnáva 25 učiteľov.

Pre Samandara bolo najťažšie presvedčiť rodičov, aby deti poslali do školy. „Povedal som im: Vaše dieťa má právo na vzdelanie. Prečo musí byť celý deň na ulici pre kúsok chleba?“

Samandar získal financie na chod školy od afganskej vlády aj mimovládnych organizácií. Prispeli tiež jeho priatelia zo zahraničia, hlavne z Nemecka, kde dlhé roky žil.

Samandar tak v šesťmiliónovom Kábule vybudoval školu s jednoduchými triedami, aby dal deťom z ulice, ktoré sa živili žobraním, druhú šancu.

Abdul Baqi Samandar založil školu pre deti z ulice. Foto – Guardian

2. Utečencov naučili programovať

Utečenci, ktorí prišli za posledné roky do Európy, zostali v táboroch. Tam museli počkať, kým sa skončí ich azylový proces.

Tento čas chcel zúžitkovať Holanďan Gijs Corstens, ktorý si povedal: „Prečo nenaučiť utečencov programovať webové stránky, kým čakajú v tábore?“ Založil preto školy pre utečencov, kde mohli získať nové zručnosti a neskôr sa ľahšie zamestnať.

Organizácia HackYourFuture začínala s piatimi utečencami, ktorých dobrovoľníci učili základy programovania v Amsterdame.

„Študenti boli veľmi motivovaní a za krátky čas urobili obrovské pokroky vo svojich zručnostiach,“ napísal Corstens pre freecodecamp.com. „Učenie týchto ľudí bolo inšpiratívne, pretože viseli na každom slove o programovaní. Ako učitelia sme zistili, aké zábavné môže byť učenie toho, čo vás baví a v čom vynikáte. Takže sme sa rozhodli vytvoriť ďalšiu triedu. A potom ďalšiu. A ďalšiu.“

Tie zakladali najskôr v Holandsku a Dánsku. Po šiestich mesiacoch vyškolili prvých študentov, ktorým organizácia HackYourFuture tiež pomohla nájsť si stáže a zamestnania v rozličných spoločnostiach.

„Verím, že naučiť niekoho programovať, je jeden z najcennejších darov, ktoré mu môžete dať, pretože mu umožníte, aby si sám pomohol a stal sa nezávislým od ostatných,“ napísal Corstens.

3. Českí podnikatelia sa zložili na podporu nezávislých médií

Najskôr ich bolo len dvanásť, dnes ich je takmer 50. Českí podnikatelia sa spojili a vytvorili Nadačný fond nezávislej žurnalistiky, ktorý podporuje novinárske projekty ako napríklad časopis Reportér, servery Neovlivní alebo Hlídací pes.

„Vložili sme do toho slušnú sumu. Na začiatku nás bolo dvanásť, ako do start upu sme do toho dali dvanásť miliónov korún. Oslovili sme ďalších podnikateľov,“ povedal pre seznam.cz Tomáš Richter, predseda správnej rady nadácie.

„Vzniká spoločenstvo ľudí, ktorí prispievajú, dnes už je nás okolo päťdesiat. Myslíme si, že by sme sa mohli dostať až k trom stovkám.“

Dôvodom vzniku nadácie bolo hlavne skupovanie médií oligarchami na čele s Andrejom Babišom a tiež útoky českého prezidenta Miloša Zemana.

„To, čo povedal pri stretnutí s ruským prezidentom Putinom v Číne, je úplne za hranou,“ reagoval Richter na nedávny Zemanov výrok, že „novinárov je priveľa, mali by sa likvidovať“.

Blízki spojenci Andrej Babiš a Miloš Zeman. Foto – TASR

4. Prijímačky na gymnázium najlepšie zvládlo rómske dievča

Piatačka Eva Mária Duždová zvládla najlepšie prijímačky na osemročné gymnázium v Prešove. Dokázala tak, že aj dieťa z problematickej lokality môže byť úspešné. Eva totiž so svojou rodinou býva v prešovskej štvrti, kde v nájomných bytoch žije množstvo neprispôsobivých Rómov.

Na základnej škole, ktorú Eva doteraz navštevovala, ju považujú za mimoriadnu žiačku.

„Vyniká vo všetkých predmetoch a je vzorom pre svojich spolužiakov,“ povedala pre RTVS jej triedna učiteľka Lucia Augustínová. „Často aj vysvetlí látku, ak niekto niečomu nerozumie.“

Za úspechom dievčaťa stoja hlavne jej rodičia, ktorí ju motivovali, aby sa učila. Tiež nechceli, aby navštevovala segregované triedy len s rómskymi žiakmi.

„Toto by mojim deťom určite nepomohlo,“ povedal Igor Dužda. „Možno by boli jednotkári, ale kvalita vzdelania by nebola na takej úrovni.“

Úspech dievčaťa neprekvapil riaditeľku gymnázia. Na škole študuje aj jej brat a tiež sa učí dobre.

5. Na bratislavskej Kolibe vyrástol park s jedlými gaštanmi

Bratislava má nový park na Kolibe. Volá sa Gaštanica a rozprestiera sa na ploche takmer 5-tisíc štvorcových metrov. Pred dvoma rokmi tam bola len húština, choré stromy a neporiadok. Miesto však vyčistili, ošetrili stromy, osadili lavičky, vytvorili ihrisko a zaviedli osvetlenie.

„V parku bol prvýkrát realizovaný vodopriepustný betón. Chodníky vyzerajú ako mlatové, ale je to betón, ktorý prepúšťa vodu do podložia. Tá neodteká z parku preč, ale zostáva priamo na mieste,“ vysvetlila pre TASR Dáša Effenbergerová z útvaru štrukturálnych fondov a verejného obstarávania novomestského miestneho úradu.

Na sklonoch parku sú tiež umiestnené vsakovacie jamy. Tie zadržiavajú vodu a následne ju uvoľňujú do pôdy alebo ku koreňom stromov. To by malo zabrániť erózii a zosuvom pôdy.

„Park je mimoriadny ešte v jednej veci. Hovoríme o jedlých gaštanoch, ktoré vymierajú po celej Európe v desaťtisícoch. Tu sme zachránili viac ako sto stromov, ktoré sme ošetrili,“ povedal novomestský starosta Rudolf Kusý. „Zároveň sme vysadili stromy odolné voči škodcom a rakovine, ktorá gaštany napáda.“

Park Gaštanica na Kolibe. Foto – TASR

6. Banská Belá má novú atrakciu

Nový park má aj obec Banská Belá. Lesný areál Belian ponúka náučné i zábavné stanovištia, výhľady či miesto pre oddych.

S myšlienkou zrealizovať lesný park prišiel riaditeľ Lesy, s. r. o., Banská Belá Štefan Orolin. Nevyužívaná bývalá lesná škôlka, z ktorej areál vznikol, sa totiž rozprestiera priamo pod oknami budovy spoločnosti.

„Povedal som si, že táto bývalá škôlka by mala ostať v kontexte výchovy detí, takže sme ju prerobili,“ uviedol Orolin pre TASR.

S projektom, ktorý trval pol roka, pomohla aj obec, miestne organizácie či dobrovoľníci.

Areál je určený pre rodiny s deťmi, kde na nich čakajú viaceré stanovištia. Hneď pri vstupe sa dozvedia viac o separácii odpadu, naučia sa poznávať dreviny a zabavia sa pri pohybových aktivitách. V parku sú tiež preliezačky, šmýkačky, ale aj detská horolezecká stena či rozhľadňa, z ktorej vidieť široké okolie.

Lesný park Belian v obci Banská Belá. Foto – TASR

7. Pri Nitre zakvitli vzácne orchidey

Vzácne druhy orchideí zakvitli na lúkach pod hradom Gýmeš pri Nitre. Je medzi nimi vstavač purpurový, počerný aj trojzubý.

„Tieto sú typické pre teplomilné, južnejšie oblasti, najmä s výskytom na svetlých lúkách, na okrajoch lesných častí,“ povedala pre RTVS botanička Alena Zacharová. „Majú krásne kvetenstvo v klasoch. To, že sú krásne, tým sú aj vzácne a ohrozené, pretože ľudia si ich všímajú.“

Podľa RTVS môžu mať tieto rastliny hodnotu až 90 eur. Niektorí ich však vykopávajú a presádzajú do črepníkov a záhrad.

Rastliny však neprežijú, podľa botaničky potrebujú pôdu s hubami, a nemajú tak šancu kvitnúť v inom prostredí. V okolí Gýmeša preto sprísňujú kontroly a hliadky.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie