Denník N

Nie je nutné hrať ruskú ruletu vždy, keď máme voľby, povedal Kiska na Globsecu

Prezident Andrej Kiska na Globsecu. Foto - Globsec
Prezident Andrej Kiska na Globsecu. Foto – Globsec

Slovenský prezident Andrej Kiska svojím prejavom začal najväčšiu bezpečnostnú konferenciu v strednej Európe. Hovoril o troch veciach, ktoré ho teraz najviac trápia.

„Je to len niekoľko hodín, čo som sa vrátil zo samitu NATO v Bruseli. Tento bol veľmi očakávaný. Neprekvapuje to – bol to prvý samit hláv štátov a vlád za účasti nového prezidenta Spojených štátov. A úprimne povedané, mesiace od amerických volieb sa veľa z nás v miestnosti obávalo, čo očakávať,“ začal slovenský prezident Andrej Kiska otvárací prejav na bezpečnostnej konferencii Globsec.

„Našťastie, naše transatlantické puto je silnejšie ako kedykoľvek predtým. Držíme spolu a istíme chrbát každý každému,“ pokračoval. Aliancia podľa neho ostáva oporou našej bezpečnosti. „A navyše máme aj nového spojenca – Čiernu Horu.“

Všetci 28 členovia NATO sú podľa Kisku odhodlaní plniť si svoje záväzky. „To je dôležité aj pre mňa osobne ako prezidenta Slovenskej republiky. Niektorí z vás možno vedia, že som veľmi otvorený, keď ide o vlažný postoj našich autorít k našim povinnostiam v Aliancii. Takže som s potešením včera v Bruseli oznámil, že slovenská vláda schválila slovenský príspevok našim spojencom v Pobaltí v takzvanej predsunutej vojenskej prítomnosti. O to viac, že sa zapojíme do boja proti terorizmu tým, že do Iraku vyšleme slovenské jednotky.“

Kiska spomenul aj plán slovenskej vlády postupného navyšovania rozpočtu na obranu, ktorý vo svojej deklarácii podporil minulý týždeň slovenský parlament.

„Naše národy prirodzene chcú žiť svoje životy bez strachu. Na Slovensku, v Estónsku či vo Francúzsku. Ale čokoľvek minieme na obranu, nemusí to stačiť. Aby sme sa cítili bezpečne, musíme si dôverovať. Nenechať žiadny priestor na pochybnosti, že by sme niekedy dvakrát rozmýšľali, či pomôcť druhému. To by mal byť jasný odkaz lídrov NATO všetkým, ktorí nás chcú skúšať.“

Kiska tiež hovoril o troch veciach, ktoré ho v týchto dňoch trápia:

Po prvé, s oneskorením sa podľa neho venujeme udržovaniu inštitúcií Západu, ako je NATO a EÚ, ktoré sú spoločenstvami skutočne demokratických krajín, založenými na spoločných hodnotách.

Západ podľa Kisku nie je len geografickým konceptom, ale hlavne spojenectvom založeným na spoločných hodnotách, pre ktorého prežitie sú NATO a EÚ kľúčové. Únia nielen ako zóna obchodu, ale najdôležitejší mierový prosperujúci projekt v histórii nášho kontinentu. NATO je zase podľa Kisku dôležitým nástrojom sily, ktorý nás chráni.

Tou najdôležitejšou zbraňou proti nepriateľovi sú však podľa neho naše hodnoty.

Po druhé, umožnili sme nepriateľovi slobodného sveta dostať sa do našich hláv, zapliesť sa príliš veľa do našich záležitostí. Kiska hovorí, že by sme ho „mali zastaviť vo vykresľovaní skleslej nálady a záhuby západnej civilizácie“.

„Všetci sme zdesení teroristami, ktorí útočia na našich občanov a náš mierumilovný spôsob života. Zavraždili opäť 22 nevinných mladých mužov, žien a detí v Manchesteri tento týždeň. To sú tiež výzvy, ktoré musíme v EÚ vyriešiť,“ povedal Kiska.

„Zastavme však ten obraz apokalypsy, ktorá na nás čaká. Zastavme ten naratív, že EÚ a NATO sú na pokraji totálneho, nenapraviteľného zrútenia. Zastavme potrebu po revolúciách a radikálnych riešeniach, keď v skutočnosti to, čo potrebujeme, je staromódna a triezva politika,“ dodal Kiska s tým, že Západ je stále najprosperujúcejšie a najstabilnejšie miesto na zemi. 

A po tretie, nechali sme podľa Kisku naše „voľby zdeformovať na hru o záchranu nášho demokratického osudu“.

Podľa Kisku sme v poslednom čase boli svedkami príliš veľa pokusov hacknúť naše demokratické spoločenstvá.

„Nie je nutné hrať ruskú ruletu o konci NATO a EÚ či celej západnej civilizácie vždy, keď si naši občania skúšajú svoje slobodné voľby. Výzvou pre našich politických lídrov je urobiť naše voľby znovu nudnými. Vážne, mali by sme urobiť všetko pre upokojenie, a nebojovať o záchranu nášho demokratického sveta. Nedávne voľby v Holandsku, Rakúsku a naposledy vo Francúzsku pripravili cestu správnym smerom. Demonštrovali, že sa vieme spoľahnúť na verejnosť, keď ukazujeme odhodlanie nájsť riešenia a politickú odvahu brániť naše spoločné princípy a hodnoty.“

Kiska na záver spomenul porušenie medzinárodného práva v Gruzínsku, na Ukrajine a zločiny napáchané na civilistoch v Aleppe a v iných mestách Sýrie a Iraku: „Pripomínajú nám našu schopnosť a neschopnosť konať rozhodne, keď je to kľúčové. Nemôžeme zabudnúť, čo nás definuje.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Globsec

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie