Denník N

Kotleba tvrdí, že Čižnár načasoval návrh zrušenia ĽSNS pred župné voľby

Brífing ĽSNS v parlamente. Foto N – Tomáš Benedikovič
Brífing ĽSNS v parlamente. Foto N – Tomáš Benedikovič

ĽSNS zatiaľ nemá v rukách návrh prokurátora na svoje rozpustenie. Predseda strany Kotleba hovorí, že je to návrat do päťdesiatych rokov.

„Máme rozbehnutých viacero alternatívnych plánov,“ odpovedal dnes Marian Kotleba na otázku, ako by jeho ľudia postupovali, ak by Najvyšší súd naozaj rozpustil Ľudovú stranu Naše Slovensko (ĽSNS).

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár návrh na zrušenie ĽSNS podal v stredu, kotlebovci ho zatiaľ v rukách nemajú. Banskobystrický župan povedal, že návrh vracia slovenskú demokraciu do 50. rokov, a ĽSNS označil za jedinú skutočnú opozičnú stranu.

ĽSNS v skutočnosti nevystupuje vždy ako opozičná, koalíciu podržal Kotlebov poslanec Ján Kecskés napríklad pri vyšetrovaní kauzy Evka.

Kotleba si myslí, že Čižnár načasoval svoje podanie pred župné voľby, aby jeho strane skomplikoval kampaň. Koalícia sa podľa neho bojí rastúcich preferencií ĽSNS.

Zrušením strany by navyše kotlebovci stratili možnosť delegovať svojho zástupcu do štátnej komisie pre voľby, kam nominujú svojich zástupcov len parlamentné strany.

Detaily návrhu generálnej prokuratúry stále nie sú známe. Čižnár zatiaľ zverejnil len krátke stanovisko, kde ĽSNS označil za extrémistickú stranu s fašistickými tendenciami.

„Vyhodnotenie rozsiahlych zadovážených podkladov ukázalo, že politická strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko ako extrémistická politická strana s fašistickými tendenciami svojím programom a činnosťou porušuje Ústavu Slovenskej republiky, zákony a medzinárodné zmluvy,“ píše sa v stanovisku prokuratúry zo včerajška.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie