Denník N

Nový šéf lyžiarov Ivanič: Zuzula či Vlha investovali dobrovoľne. Nemáme dôvod byť im zaviazaní

Ivan Ivanič. Foto N – Tomáš Benedikovič
Ivan Ivanič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Andrej Danko sa v januári vyhrážal, že ak asociácia nezmení svoje stanovy, nedostane štátne peniaze. Stanovy stále nie sú zmenené a dve dotácie už prišli. Ministerstvo stoplo dotácie až minulý týždeň.

V polovici mája sa dovtedajší viceprezident Ivan Ivanič na členskej konferencii stal prezidentom Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA). Tvrdí, že celé lyžiarske vedenie si vždy po zasadnutiach chodí sadnúť na pivo, s výnimkou zjazdárov, s ktorými sú v posledných rokoch v konflikte.

Tí sa sťažujú na to, že na predsedníctve, ktoré sa koná každý mesiac, aj na výročnej konferencii majú málo hlasov vzhľadom na veľkosť svojej členskej základne. „A ako je to v Európskej únii? Zaslúži si ten, kto vytvára najväčšie ekonomické alebo iné hodnoty, viac hlasov? Medzinárodná lyžiarska asociácia FIS rovnako funguje aj na medzinárodnej úrovni. Problémy musíme riešiť spoločne,“ tvrdí Ivanič.

V rozhovore Ivan Ivanič rozpráva aj o

  • večnom spore so zjazdármi okolo Timoteja Zuzulu, ako a prečo vznikol
  • aké sú jeho prezidentské vízie
  • či je bábkou viceprezidenta asociácie Marina Mersicha
  • prečo sa funkcionári rozprávajú cez médiá

Nemajú rodičia úspešných zjazdárov pocit krivdy? Dlhé roky všelijako zháňali peniaze, z asociácie a zo štátu veľa nedostali. Zrazu sú ich deti úspešné a oni majú pocit, že by za to mali dostať niečo späť.

Kedykoľvek do niečoho investujete, máte nejaké očakávania. Etické, morálne či ekonomické. Ich pocit ukrivdenia je legitímny. Na druhej strane, bolo to ich dobrovoľné rozhodnutie. Ostatní členovia asociácie sa nemajú prečo cítiť zaviazaní.

A vy sa s nimi o tomto rozprávate?

Áno a debata je oficiálna a vždy strohá. Najbližšie týždne sa budú uzatvárať štatúty SOV na olympiádu, takže príležitostí na debatu bude viac. Strohé myslím tak, že si každý neoblomne drží svoje pozície. Nedochádza k diskusii a výmene názorov.

Pri hlasovaniach na predsedníctve sa pravidelne zjazdári zdržiavajú. Súvisí to s tým, že by náhodou ich zástupca nedodržal to, na čom sa dohodol inde? Ostatné úseky to neriešili. Držali a držia si svoje „ochranné“ pozície.

Boli ste niekedy napríklad s pánom Vlhom na pive?

Nie.

Váš neúspešný protikandidát Ivan Šabo v rozhovore pre Denník N hovoril, že voľakedy to fungovalo tak, že sa zišli vedúci úsekov na pive, vykričali si veci, no na konci si podali ruky a platilo to, na čom sa dohodli.

Táto švejkovská zvyklosť nie je bez myšlienky. Aj u nás je to tak, pokiaľ nerokujeme veľmi dlho, tak ideme na pivo. Všetci okrem zjazdárov. Neviem, ako sa to dá zmeniť. Ale je to dobrý nápad, verejne ich pozývam na pivo.

Ide o to, aby sa na verejnosť dostalo len to, čo si sami vydiskutujete, aby ste nekomunikovali cez médiá. Aby možno aj spadli nejaké egá.

Ego aj márnomyseľnosť hrajú nejakú rolu. Ide o ľudí, o to, že niekto spravil veľkú investíciu a teraz sa bojí, že by o ňu prišiel. Riešenie je však na dosah, blýska sa na lepšie časy. Na pivo možno nemusíme chodiť pravidelne, ale raz za rok by sme si ho mali dať.

Predsedníctvo máte raz za mesiac. Ukončíte oficiálne rokovanie, poviete si, že idete na pivo, a zjazdári idú domov? Pritom si viem predstaviť, že na pive sa vyrieši viac ako na prezídiu…

Možno je to tak. A ani bývalý prezident pán Repka tam nechodil. A vnímal to potom tak, že stojí proti nejakej stene. Na pive je to taký brainstorming, strieľa sa tam zľava doprava, každý povie niečo. Dúfam však, že či s pivom, alebo bez neho dospejeme k pozitívnym výsledkom. Na druhej strane, nikoho do toho netreba nútiť.

Ivan Ivanič (54)

Narodil sa v Kremnici, žije v Kordíkoch neďaleko Banskej Bystrice. Kontakt s lyžovaním má od roku 2006, keď ako zástupca športovej značky sprostredkoval hlavného sponzora pre bežeckých lyžiarov. V roku 2010 sa stal predsedom Úseku bežcov v Slovenskej lyžiarskej asociácii. Viceprezidentom SLA sa stal v roku 2014. Prezidentom je od mája 2017, vo funkcii nahradil Františka Repku. Nebol profesionálnym lyžiarom.

Funkcionári v SLA pracujú ako dobrovoľníci, Ivanič sa živí zastupovaním outdoorových značiek na Slovensku. Spolupracuje napríklad s Petrom Hámorom (projekt Tramtaria – Seven Summits).

Foto N – Tomáš Benedikovič

Dankova tlačovka? Nešťastný populizmus

Ako ste vnímali vyjadrenia predsedu parlamentu Andreja Danka na januárovej tlačovke s Veronikou Velez-Zuzulovou?

Nerád by som kritizoval ústavných činiteľov. Akt podporiť našich najlepších by som určite prijal pozitívne. Ale komentáre, ktoré prišli, boli úplne zbytočné. Nechcem na vás novinárov útočiť, ale v tomto spore môžu aj médiá prispieť k upokojeniu. Často ide o umelé rozdúchavanie uhlíkov.

Danko sa vyhrážal, že ak urýchlene nezmeníte stanovy, nepríde vám štátna dotácia. Stanovy nie sú zmenené dodnes. Prišla dotácia?

Odvtedy zatiaľ každá.

Nesplnil teda verejný prísľub.

Nie, nemá na to právo ani kompetenciu. To je ten nešťastný populizmus niektorých politikov. Ale možno je za tým nejaký systém a ja som ho ešte neodhalil. (úsmev) Naša asociácia je občianskym združením. Funkcionári sú dobrovoľníci, nadšenci, ktorí často suplujú nedostatky politiky.

Ale 26. mája ste prišli o štatút Národného športového zväzu. Kedy ho budete mať späť a čo to pre vás v praxi znamená?

Áno, táto zlá správa nám bola doručená 30. mája. Predpokladám, že do splatnosti tretej šarže (júl 2017) bude zase všetko v poriadku. Konferenciou SLA poverená skupina vypracuje zmeny v bodoch, ktoré by mali garantovať hlasy dvoch tretín delegátov na mimoriadnej konferencii. Kompromisný návrh stanov (vypracovaný za asistencie ombudsmana SOV) medzi ministerstvom školstva a SLA mal podporu približne 62 percent delegátov. Nutné sú dve tretiny.

V čase januárovej tlačovky bol Andrej Danko na vrchole, bolo to ešte pred kauzou kapitán. A keď o vás rozprával ako o ujoch na zväzoch, ktorí si hrabú do vlastných vreciek, vystihol to, čo si myslí veľká časť verejnosti. Ako to vzniklo? Prečo si to ľudia myslia?

Funkcionár je pojem v športe, niečo ako politik vo verejnom živote. Preto má ten negatívny imidž. V časoch minulého režimu bol zdiskreditovaný na maximum. Nechcem to za každú cenu spájať s rokom 1989 a historickým prechodom, lebo si myslím, že aj veľa aktuálnych funkcionárov medzinárodných organizácií (napríklad FIFA) tento pojem svojím konaním nepreslávilo.

Peniaze, v našom prípade väčšinou štátne, za ktoré netreba reálne pracovať, vždy lákajú, vytvárajú priestor pre klientelizmus a korupciu. Tento priestor treba vymedziť a stále ho zužovať. Aby spoločnosť mohla fungovať lepšie nielen v športe, ale aj možno v oveľa dôležitejších odvetviach.

Pri tých ujoch zo zväzov mi prekážajú až xenofóbne a veľmi lacné útoky na pána Mersicha len za to, že je Talian. Ľudia sa, žiaľ, veľmi ľahko chytajú toho, že čo tu chce nejaký Talian. To cudzie je náš nepriateľ.

Po skúsenostiach z posledných mesiacov viem, že pokiaľ išlo o konkrétne čísla, tak nás z rôznych inštitúcií prosili, nech im pošleme Mersicha, ten sa vyzná. Je to kompetentný človek a to, že stopercentne neovláda slovenčinu, nemôže priemerne inteligentnému človeku prekážať, lebo mu rozumie.

Pán Mersich to teda vie s číslami, no nevie to s ľuďmi? Prečo je symbolom celého sporu zjazdári vs. ostatní? Aj keď teda tiež chvíľu šéfoval zjazdárskemu úseku.

Podporoval ho dokonca aj pán Zuzula, rozkol nastal vtedy, keď pán Mersich zastával názor, že treba podporiť štruktúry, ktoré sú nižšie (mládež, dorast či B-tím). A tie, ktoré sú dostatočne zabezpečené, by sa mali správať solidárne. Zo žartu mu na predsedníctve hovoríme, že je ten, kto z ľudí robí čísla. Ale aj takých ľudí potrebuje veľké občianske združenie.

Podľa vášho neúspešného súpera na post prezidenta Ivana Šaba ste len Mersichova bábka.

Považujem sa za svojprávneho. Prezídium má 11 členov. Moja snaha je, aby každý mal svoju úlohu. Sú dvaja ľudia, ktorým z predsedníctva verím v číslach – pán Malák a Mersich. Veľkí detailisti. Nemám ten pocit, že som bábkou, keď niekomu dôverujem.

Prečo Šabo povedal, že ste Mersichovou bábkou?

Pri tímovej práci dôverujem a podľa toho často aj konám. Šabo to mohol povedať, lebo sa na Mersichove čísla spoľahnem. Stávalo sa, že predložil čísla pán Repka, no viacero ľudí pokrútilo hlavami, že nesedia.

Vyčítali vám aj to, že ste sa s pánom Mersichom navzájom navrhli na prezidenta.

Bol to právny akt. Bol som názoru, že sa rozhodneme podľa toho, akí budú kandidáti. V posledný deň som ešte rozhodnutý nebol a nemali sme žiadneho kandidáta. Dozvedeli sme sa o pánovi Šabovi. Naši právnici povedali, že pokiaľ nevylučujeme možnosť kandidatúry, ale rozhodnutí nie sme, že podľa stanov je najčistejšie riešenie, aby sme sa navrhli. Až deň pred konferenciou som sa rozhodol, že do toho idem. A po olympiáde sa budeme rozhodovať, či znovu kandidovať.

Pán Repka povedal, že pán Mersich šíri v predsedníctve atmosféru strachu.

Toto je jedna z vecí, ktoré som nikdy nepochopil. Naopak, myslím si, že so svojou nonšalantnosťou má v predsedníctve asi najviac kamarátov.

Je to na predsedníctve naozaj tak, že sa odhlasuje len to, čo chcete vy s Mersichom?

Nie a príkladov je veľa. Keď som bol predsedom úseku bežcov, rozhodnutia vždy robilo bežecké prezídium. Zastával som ich a neboli to vždy moje názory. Mersich však robil niečo, čo nerobil Repka. Odkomunikoval veci v úsekoch a nešlo sa do zbytočných konfliktov a hádok. Z tejto komunikačnej skupiny sa úsek alpských disciplín sám vyňal von, nikto ich nevyhnal. Aj oni s nami chodievali na to povestné pivo.

František Repka (uprostred) s Ivanom Ivaničom (vľavo) a Marinom Mersichom v roku 2014. Foto – TASR

Vnímate fakt, že čokoľvek môžete povedať, pred verejnosťou bude mať pravdu ten, kto vychová reprezentanta?

To je vec, ktorá by sa nemala stať bežnou. Pravidlá treba dodržiavať a je jedno, kto má aké zásluhy. Sú to reprezentanti nás všetkých. Napriek tomu s vami nemôžem súhlasiť, že väčšina ľudí vníma, že Zuzula alebo ten, kto je slávny, má pravdu.

Tvrdím, že keby nemali pravdu, zo svojej pozície o tom verejnosť len ťažko presvedčíte. Uvedomujete si to?

Orientovali sme sa na odbornú verejnosť a tá sa vyjadrila na našich konferenciách a členských schôdzach. Jednota a súdržnosť tam je až neuveriteľná.

A nechcete pracovať aj na názore laickej verejnosti? Napríklad s PR agentúrou spolupracujete len posledný rok.

Je to aj otázka peňazí. Keď nemôžete dať peniaze talentovanému pretekárovi, no na druhej strane dávate prostriedky PR agentúre, ťažko si to obhájite na predsedníctve. Pokiaľ chceme byť úspešní v marketingu, tak marketing bez pozitívnej verejnej mienky asi veľa peňazí neprinesie. Je to jeden z mojich dôležitých cieľov.

Ani v Európskej únii nemajú veľkí viac hlasov

Aké sú vaše prezidentské vízie?

Sme v olympijskom roku a moje funkčné obdobie je len rok, keďže som nastúpil po Františkovi Repkovi, ktorý v marci z postu odstúpil. Na základe tejto skutočnosti ide v prvom rade o zabezpečenie vyvrcholenia štvorročného úsilia, o úspešné olympijské hry 2018. Priestor na realizáciu revolučných vízií počas tohto obdobia nevidím. Reálna vízia je, aby sme do komunikácie medzi funkcionárov a športovcov dostali slušnosť a trvali na dodržiavaní pravidiel. Športovú časť riešia tréneri a skúsení odborníci. Mojou úlohou je zvládnuť diplomatické vzťahy a vzťahy medzi inštitúciami.

Pán Repka tvrdil, že nemal moc, ale mali ju viceprezidenti – vy a Marino Mersich.

Rozhodovacia štruktúra je jasná. Traja štatutári, pričom minimálne dvaja musia rozhodnúť. S pánom Mersichom sme ho dokonca viackrát na prezídiu podržali. Často musel čeliť nezmyselným útokom. Nemal to jednoduché. Keď to povedal, cítil sa zranený alebo nepochopený. Osobne som mu vytkol formu odchodu a jeho výčitky, že všetko bolo zlé a on nepochopený. Predsedníctvo neprijímalo len zlé rozhodnutia. V poslednom čase vyzerali rozhodnutia tak, že osem alebo deväť hlasov jedenásťčlenného predsedníctva bolo proti jeho hlasu a zjazdári sa posledný rok skoro pravidelne zdržiavali.

Po tom, ako vás zvolili, ste povedali, že sa považujete za diplomata. Ako teda chcete dosiahnuť, aby boli všetci spokojní? Narážam na spor so zjazdármi.

Situácia nie je jednoduchá. Bol som zvolený 76 percentami hlasov. Tí ľudia teraz zrejme očakávajú, že príde niekto, kto zachráni situáciu. Nie je tu žiadna garancia, len vôľa. Stopercentná spokojnosť je ťažko dosiahnuteľná. Vlani na jeseň sme požiadali SOV, aby nám robil v našom internom spore mediátora. SOV ponúkol ombudsmana. Ten sprostredkoval dohodu medzi SLA a ministerstvom školstva. Okrem iného povedal, že ísť dobrovoľne do spolku, v ktorom nemám relevantný hlas a ani nemám čo povedať, nedáva zmysel. Preto musí byť garantované, že aj hlas „najslabšieho“ článku v spolku musí mať zmysel.

Historicky boli výkladnou skriňou slovenského lyžovania skokani, potom prišla éra bežcov. Teraz prišli úspechy v mediálne a sponzorsky atraktívnom zjazdovom športe. Forma spolužitia sa roky vyvíjala a nemôže sa meniť každým rokom. Tešíme sa z každého úspechu zjazdárov, prispievajú k dobru celého lyžovania.

Nezaslúži si mať väčší vplyv generácia, ktorá je momentálne úspešná?

Áno, a aj ho má.

Keď sa hlasuje v predsedníctve, tak najväčší úsek zjazdárov má jeden hlas z jedenástich, rovnako ako skokani, ktorí nemajú ani jedného pretekára, len pár desiatok detí.

A ako je to v Európskej únii? Zaslúži si ten, kto vytvára najväčšie ekonomické alebo iné hodnoty, viac hlasov? Vzniká tak oprávnenie prehlasovať tých slabších? Medzinárodná lyžiarska asociácia FIS funguje rovnako aj na medzinárodnej úrovni. Problémy musíme riešiť spoločne.

Zjazdári tvrdia, že delegačný kľúč na konferenciu sa účelovo spravil tak, aby oni mali čo najmenej hlasov.

Podľa viacerých odborníkov máme jedny z najlepších stanov (vrátane komplikovaného kľúča multišportového zväzu) spomedzi všetkých športových zväzov. Ak tu niečo za posledné tri roky účelovo prebiehalo, tak to boli pokusy ovládnuť asociáciu jednostranne. Je SOV sprostredkovaný kompromis stanov medzi ministerstvom a SLA účelový? Stanovy, ktoré majú jasnú preambulu: ani keď sa dva najsilnejšie úseky, ktoré tvoria 90 percent asociácie, čo sú bežci a zjazdári, dajú dokopy, nesmú mať väčšinu, ktorou by likvidovali ostatných. Pri troch sa už tomu nedá zabrániť. Úsekov je osem. Sedem športových odvetví plus zástupca športovcov.

Prečo sa teda zjazdári neosamostatnia do vlastného zväzu?

Nie som zástancom delení, ale keď som po olympiáde v roku 2010 viedol bežecký úsek, myslel som si, že je riešením, aby jednotlivé úseky boli samostatné. Skúšali sme to, no od troch rôznych politických garnitúr sme dostali odpoveď, že v žiadnom prípade. So systémom sme sa stotožnili. Ak sa nájdu mechanizmy financovania a využitia synergií, je väčšia šanca na prežitie. Výkonnostné výkyvy jednotlivých odvetví môžu prirodzene nastať.

V zákone o športe je napísané, že pokiaľ nekopírujete štruktúru medzinárodnej federácie, vo vašom prípade FIS, strácate nárok na štátnu dotáciu. Nestálo by za zváženie vybaviť si výnimku?

Prichádzajú návrhy nie o delení, ale o vytvorení troch sekcií – severské disciplíny, alpské disciplíny a freestylové disciplíny vrátane snoubordu. Malé úseky sa boja o svoju existenciu. Boja sa úplnej straty svojej identity, preto sa cítia v silnom zoskupení bezpečne a vidia aj reálnu šancu obnovy či rozvoja svojho odvetvia.

Museli by ste zjazdárov pustiť preč, keby chceli odísť?

Aj bežci chceli odísť, ale nedá sa to. Úseky však napriek tomu môžu o sebe rozhodovať samy. Na verejnosti je obraz, že tu je nejaká veľká SLA, ktorá tomu bráni. No 90 percent všetkých rozhodnutí je na úsekoch.

Keby sa zjazdári chceli oddeliť, čo na to poviete?

Určite neodísť. Musíme to ustáť spoločne. Dlhodobo je to lepšie, aby sa spoločne vytvárali nejaké pozitívne hodnoty.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Za vianočným e-mailom si stojím

Posledný veľký škandál bol e-mail, ktorý prišiel reprezentantom deň pred Vianocami.

Malo to svoju históriu. Ešte v novembri sme diskutovali o reprezentačných zmluvách. Ak by sme ich nemali, mohla by nás FIS postihovať.

O tom, že ten štatút či zmluva boli nevyhnutné, vieme. Ale prečo bol ten e-mail písaný v takom nešťastnom jazyku?

Hovoril som, že zmluva má mať jednu stranu, aby bola aspoň formálna, aby sme mali nejaké krytie pred FIS. Pán Repka povedal, že zmluva nebude, ale štatút to musí byť. Ja som v tom však nevidel podstatný rozdiel. Keď bol list vonku, vznikla kauza, začalo sa cúvať a riešiť, ako keby to tak chceli len viceprezidenti alebo predsedníctvo. Nebolo to tak, že sme chceli za každú cenu niečo prebiť. Keď vznikla mediálna kauza, mali to všetci športovci podpísané, len štyria nie.

Mňa stále zaujíma jazyk toho e-mailu. Úradný, veľmi nepríjemný, nebol vysvetľujúci, načasovanie nebolo dobré. Skrátka, bolo to veľmi zle odkomunikované.

No neprišlo to z jasného neba. Komunikácia predtým aj so zjazdármi prebiehala a podpísali to do radu aj iní pretekári z úseku.

Nečakali ste, že takýto e-mail sa môže obrátiť proti vám?

Očakával som to. Podpíšem sa pod to aj dnes. Existovalo rozhodnutie predsedníctva, za ktoré sa bolo treba postaviť, tak ho bolo treba dodržať. Nakoniec sa nám podarilo situáciu za pomoci SOV upokojiť. Sústavne sme boli pod tlakom, podnety na ministerstve, trestné stíhania, žaloby. Asociácia bola v tom čase čerstvo na výnimke do spôsobilosti prijímania štátnych peňazí. Celý lyžiarsky šport od májovej konferencie až do neskorej jesene bol bez peňazí. To ohrozovalo všetkých, len nie tých, ktorí boli zabezpečení napríklad cez rezorty. Vzniklo veľa zbytočných prestreliek.

Celý humbug bol okolo štatútu. Prezident Repka potom povedal, že sa bude riešiť až po sezóne, no zároveň ešte pred začiatkom prípravy na ďalšiu sezónu. Pretekári sa už pripravujú. Je štatút podpísaný?

Nie. Ale je tu kompromisný návrh. Sedenia týkajúce sa štatútu už prebehli aj na Dukle, pripravuje ho SOV. Je to de facto ten istý štatút, aký sme navrhovali, čo je pre mňa istá satisfakcia. Aj keď sme to možno zle načasovali a odkomunikovali, tak prakticky ten istý dokument s detailnými úpravami teraz predkladá SOV.

Najväčší spor je o to, či pretekári prenechajú miesto na kombinéze asociácii, aby si tam mohla umiestniť aj vlastných. Máte tam koho umiestniť?

Momentálne si tieto plochy nenárokujeme, aj keď napríklad SOV potrebuje nejakú plochu a pýta si ju od nás. My však na to máme problematický dosah, aj keď podľa pravidiel FIS sú tie plochy naše. No zo zvyku dodnes niekto tie plochy využíva. Vôbec nechcem na ne aktuálne siahať, akceptovali sme prechodné obdobie, že najbližší rok ich nebudeme riešiť. Sezónu 2018/19 budeme riešiť začiatkom tohto októbra, to sme sa dohodli. Beží sezóna 2017/18 a do tej už nemienime vstupovať.

Budú mať slovenskí lyžiari na olympiáde jednotné kombinézy?

Budeme to riešiť počas sezóny. Niektorí výrobcovia tvrdia, že teraz je už neskoro. No ja som z brandže a viem, že kombinézy sa dajú veľmi rýchlo napasovať, aj keď majú viacero výrobcov. Ide o to, aby dizajn aj naprieč úsekmi pôsobil tak, že reprezentujú jednu krajinu, čo na majstrovstvách sveta nebolo.

František Repka hovoril, že pri štatúte a plochách išlo viac o byrokraciu a dodržanie pravidiel FIS. Vraj bol ochotný okamžite postúpiť práva na reklamné plochy jednotlivým jazdcom.

K sezóne 2018/19 sa už nebudem vyjadrovať. Na konferencii sme si odhlasovali, že ideme zakladať samostatnú spoločnosť určenú na marketing, akú už majú aj ostatné zväzy. Nechceme to robiť sami, nemôžu to robiť dobrovoľníci na amatérskej úrovni. Kompetentní nám do októbra predložia koncepciu a na základe nej sa rozhodneme, čo sa týka plôch. Viem si predstaviť, že sú organizácie, s ktorými má zmluvu napríklad SOV a chceli by tú plochu. No ja im ju momentálne nemám ako dať.

Do budúcnosti to treba nejako individuálne a bez médií dohodnúť. Dá sa vyhnúť tomu, aby sa zastavovala činnosť, ako to bolo napríklad v prípade nórskeho zjazdára Henrika Kristoffersena. Dôležitú časť príjmov pretekárov tvoria plochy. Sú naše a my im ich radi venujeme. Nerád čítam vyjadrenia pretekárov, že zväz mi nikdy nič nedal a je len proti mne.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie