Denník N

Chcú odsúdiť človeka, ktorý odhalil Kaliňákovo tajomstvo

Filip Rybanič. Foto N – Tomáš Benedikovič
Filip Rybanič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vďaka Filipovi Rybaničovi vieme, že minister vnútra a Bašternák k sebe mali oveľa bližšie, než prvý z nich pripúšťal. Teraz mu hrozí obžaloba.

Vďaka Filipovi Rybaničovi vieme, že Robert Kaliňák o svojich vzťahoch s Ladislavom Bašternákom nehovoril pravdu. Tvrdil, že spolu neobchodovali, pričom opak bol pravda. Na toho istého Filipa Rybaniča je čerstvo podaný návrh na obžalobu za ohrozenie bankového tajomstva. Dopustil sa ho tým, že sa ako zamestnanec Tatrabanky pozrel na Kaliňákov účet.

Podľa zákona mu za to hrozí šesť mesiacov až tri roky. Keby súd rozhodol, že za jeho konaním bol osobitný motív (konanie na objednávku), tak by teoreticky hrozilo až osem rokov. A keby nejaký vtipkár označil SaS za nebezpečné zoskupenie, ktorého je Rybanič ako poslanecký asistent Jozefa Rajtára členom, tak až 12. Hoci zrejme naozaj porušil zákony, verme, že spravodlivosť k nemu bude mierna.

Na Rybaničovo správanie sa totiž dá pozerať dvoma spôsobmi. „Je to rozpad štátu,“ povedal o Rybaničovi a obhajovaní jeho činu v júni 2016 premiér Robert Fico. Právnik Pavel Nechala naopak v rovnakom čase tvrdil, že verejný záujem je v tomto prípade dôležitý a ani bankové tajomstvo sa nedá považovať za absolútne: „Ak minister deklaroval skutočnosti, ktoré tento človek vo svojom zamestnaní preskúmal a upozornil, že minister klame a možno zakrýva aj daňové podvody, v takom prípade možno hovoriť o whistleblowerovi, aj keď je tam politický rozmer.“

O tom, že Rybanič konal aj vo verejnom záujme, niet pochýb. Zároveň je veľa dobrých dôvodov veriť, že rozpadom štátu je práve to, čo v kauze Bašternák vyvádzajú Kaliňák s Ficom. Je zlé, ak sa bankoví úradníci hrabú v účtoch klientov a informácie o nich potom používajú politické strany, pre ktoré robia. Stále však treba pamätať, že ak by sme nemali ministra vnútra, ktorý klamal, a ak by k Bašternákovi štát v minulosti nepristupoval ako k prísne chránenému druhu, nemuselo k tomu nikdy prísť.

Ak sa prípad skončí tým, že Rybaniča potrestajú a Kaliňák zostane ministrom, viera v spravodlivosť v tejto krajine dostane ďalšiu veľkú ranu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Komentáre

Teraz najčítanejšie