Denník N

British Airways zrušila všetky lety pre problémy so systémom

Foto pre N – Zuzana Hošalová
Foto pre N – Zuzana Hošalová

Na letiskách Heathrow a Gatwick zostali uviaznuté tisícky cestujúcich. Príčiny výpadku nie sú známe. British Airways by chcela všetky lety obnoviť v nedeľu.

Letecká spoločnosť British Airways v sobotu zrušila všetky lety z londýnskych letísk Heathrow a Gatwick pre poruchu globálneho počítačového systému.

Príčinu poruchy neoznámili, podľa oficiálneho stanoviska spoločnosti však nemajú dôkazy o tom, že by išlo o útok hackerov.

Spoločnosť sa cestujúcim ospravedlnila a ubezpečila ich, že pracujú na tom, aby problém čo najskôr vyriešili. Zároveň vyzvali cestujúcich, aby na letisko nechodili.

Nie je jasné, koľkých letov sa výpadok dotkol.

Lety ostatných aeroliniek odlietali bez zdržania, píše BBC.

Cestujúci hlásili od rána dlhé rady a oneskorené lety. Tisícky Britov totiž odlietali na predĺžený víkend, pretože v pondelok je v Británii sviatok.

Ľudia sa museli vracať cez úsek kontroly palubných lístkov a batožiny, aby si mohli opäť rezervovať miesta v lietadlách. Mnohých výpadok zastihol už priamo v lietadlách, ktoré na dlhé hodiny uviazli na letiskovej ploche.

Lety chcú obnoviť v nedeľu

Z letiska Heathrow neodletí ani Slovenka Zuzana Hošalová, hovorkyňa Esetu, ktorej to pri priehradke potvrdili zamestnanci British Airways.

„Podľa zamestnankyne British Airways by som sa síce v nedeľu mala dostať domov, ale neviem, či tomu mám veriť.“ Pracovníci spoločnosti im rozdali aj príručky o právach pasažierov.

Spoločnosť uviedla, že sa snaží, aby svoje služby obnovila v nedeľu. Pripustila však, že aj vtedy ešte môže dôjsť k istým narušeniam. British Airways však očakáva, že nedeľné prílety do Londýna sa už uskutočnia podľa plánu.

Hovorkyňa spoločnosti pre Guardian potvrdila, že všetkých pasažierov odškodnia.

Foto pre N – Zuzana Hošalová

Na letiskách uviazli tisícky ľudí

Hošalová mala odletieť do Viedne z terminálu číslo 3, kde podľa nej nie je toľko ľudí ako na ďalších termináloch. Agentúry prinášajú fotografie množstva kufrov a čakajúcich.

„Je to zlý sen,“ povedala pre Reuters Roshni Burtová, ktorá sa chystala odletieť so synom z Heathrow do Bahrajnu. Na letisku bola už od pol desiatej, čakala hodiny v prednej časti, než prestal fungovať systém odberu batožiny. Potom čakala ďalšie dve hodiny na prechod cez bezpečnostný koridor; napokon ju informovali, že jej let zrušili.

Meškanie hlásili na nadväzujúcich spojoch medzi Gatwickom a Rímom, Cagliarim, Štokholmom, Malagou, Prahou a Viedňou.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie