Denník N

Rozpustenie Kotlebovej ĽSNS podľa Fica nepomôže, bude to pre nich len reklama

Foto – TASR
Foto – TASR

Danko z SNS chce zmeniť zákon, aby sa politická strana po rozpustení nariadenom súdom nedala založiť za jeden deň, ak jej predseda porušuje zákon.

Politicky to nikomu nepomôže, iba sa vnesie ďalšia nervozita do slovenskej politiky, hovorí predseda vlády Robert Fico (Smer) o podnete generálnej prokuratúry na Najvyšší súd na zrušenie ĽSNS Mariana Kotlebu. Ak by Najvyšší súd Kotlebovu ĽSNS zrušil, nemalo by to vplyv na mandáty poslancov, ktorí za ňu v roku 2016 kandidovali.

„Právna úprava, ktorú v tejto súvislosti máme, je nedostatočná a rozpustenie politickej strany prakticky nič neznamená. Znamená len reklamu pre konkrétnu skupinu politických ľudí. Keby aj Najvyšší súd o tejto veci rozhodol, neprinesie to nič pozitívne pre Slovensko,“ povedal premiér.

Právny názor generálnej prokuratúry však rešpektuje. „Uvedomme si, že je to návrh, o ktorom bude rozhodovať správny senát Najvyššieho súdu. Po právnej stránke plne rešpektujem rozhodnutie generálneho prokuratúra,“ povedal premiér v diskusnej relácii TA3.

Zmenia zákon o stranách

„Rozhodnutie generálneho prokurátora sa nekomentuje, ale rešpektuje,“ povedal v TA3 predseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal podnet na rozpustenie Kotlebovej strany v stredu 24. mája. Ide o precedens – v prípade parlamentnej strany je to prvý návrh na jej rozpustenie.

Danko chce na jeseň zmeniť zákon o politických stranách aj preto, aby nebolo po prípadnom zrušení strany možné založiť novú za jeden deň v prípade, ak predseda tej strany porušuje ľudské práva. Podľa neho je viac strán, ktoré by mali byť zrušené, a nemá ísť len o Obyčajných ľudí.

Kotlebovci sa na prípadné rozpustenie ĽSNS už pripravili dopredu. Hospodárske noviny v marci napísali, že Kotlebov poslanec parlamentu Martin Beluský je zároveň štatutárom inej, Ľudovej strany.

Kotleba povedal, že návrh generálnej prokuratúry v plnom znení ešte nedostali. Označil ho za politickú objednávku. „Inak ako politicky to hodnotiť nemôžem. Nevidíme jeden jediný dôvod, čím by chceli argumentovať, že porušujeme ústavné zriadenie. Podľa toho, čo povedal Andrej Danko, musia všetci chápať, že ide o politickú objednávku zničiť tvrdú opozičnú stranu,“ tvrdil v TA3.

„Strana môže byť rozpustená vtedy, keď sa snaží o nedemokratický prevrat, o zrušenie ústavy, a nič také na nás nikto nájsť nemôže,“ povedal Kotleba.

Danko viní za kotlebovcov Sulíka

Na návrh zrušiť Kotlebovu stranu reagoval aj šéf SaS Richard Sulík, ktorý s ním debatoval v TA3. „Považujem Kotlebovu stranu za fašistickú, lebo má tam kandidátov ako pána Magáta s číslom 88 na kandidátke, ktorý tvrdí, že Hitler vojnu nezačal. Poslanec tejto strany pán Mazúrek tvrdí, že 6 miliónov mŕtvych Židov sú rozprávky. To sú pre mňa silné znaky fašistickej strany,“ povedal Sulík.

Kotleba odmietol, že by na ich strane bolo niečo fašistické; za prejav fašizmu, naopak, označil to, že stranu prenasledujú za jej politické názory.

Predseda SaS uviedol, že keby Kotlebova strana mala jedno percento, nikto by ju nechcel rozpúšťať. „Nerovný meter a obrovské rozkrádanie – to je to, čo ženie voličov k pánovi Kotlebovi.“ Sulík tým poukázal na Filipa Rybaniča, ktorého prokuratúra obžalovala za porušenie bankového tajomstva.

Kotleba predsedovi SaS vytkol, že poslanec strany Osuský fyzicky zaútočil na prívrženca ĽSNS. So Sulíkom sa zhodli v tom, že nebolo v poriadku, že polícia vytiahla poslanca Mizíka z rokovania výboru a prehľadávala jeho kanceláriu. „Obzvlášť, ak to robí polícia, ktorá nie je schopná doručiť jedno jediné predvolanie premiérovi,“ uviedol Sulík.

Sulík reagoval aj na kritiku šéfa SNS Danka, ktorý sa pustil do Sulíka za to, že sa v roku 2010 stretol s Kotlebom, a podľa Danka tak stojí za zrodom Kotlebovej strany. „Opýtajte sa Sulíka, prečo sa s Kotlebom stretli v roku 2010,“ povedal Danko a vzápätí si odpovedal: „V roku 2010 Sulík tak nenávidel SNS, že sa začal stretávať s niekým, o kom si myslel, že zničí SNS.“

Danko tvrdí, že to nie je to isté, ako keď sa stretol so Sulíkom, ktorý ho o to údajne požiadal. „Čo je na tom, že sme sa stretli a uvidel som stres v jeho očiach, že Kiska získava hlasy?“ pýtal sa šéf SNS.

Sulík zopakoval, že sa s Kotlebom stretol iba raz a že to trvalo hodinu, možno hodinu a pol. „Bavili sme sa o politike.“ Sulík požiadal Kotlebu, s ktorým debatoval v TA3, aby jeho slová potvrdil: „Naozaj je to tak, stretli sme sa jeden jediný raz,“ povedal Marian Kotleba.

Sulík povolebnú spoluprácu s kotlebovcami vylúčil.

[Kúpte si knihu Kotleba. Odkiaľ prišiel a ako je možné, že sedí v parlamente od novinára Daniela Vraždu.]

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie