Denník N

Progresívne Slovensko začalo zbierať podpisy ešte pred Beblavým, nazýva sa hnutím, nie stranou

Začiatok zberu podpisov Progresívneho Slovenska. Foto - PS
Začiatok zberu podpisov Progresívneho Slovenska. Foto – PS

Skupina okolo Ivana Štefunka či Michala Trubana oznámila zber podpisov stovke dobrovoľníkov na svojej akcii v Tatrách.

Progresívne Slovensko nebude občianskym združením, ale ani politickou stranou. Podobne ako iné parlamentné subjekty, napríklad Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti či Sme rodina, o sebe hovorí ako o „politickom hnutí“.

Jeho zástupcovia však definitívne priznali, že ide o politický projekt a chcú sa zúčastniť na voľbách. Na stretnutí so stovkou svojich podporovateľov a dobrovoľníkov v Tatrách oznámili, že začínajú so zberom 10-tisíc podpisov potrebných na registráciu hnutia na ministerstve vnútra.

Skupina zber podpisov oznámila v tlačovej správe a vo videu na Youtube.

Video: Michal Truban oznamuje zber podpisov pre Progresívne Slovensko

 

„Oddnes spúšťame zber podpisov na založenie – nie politickej strany – ale politického hnutia Progresívne Slovensko. Nechceme byť len ďalšou stranou, ktorá sa prišla usadiť v politike,“ vysvetlil v tlačovej správe vznikajúceho subjektu IT podnikateľ Michal Truban, jedna z tvárí Progresívneho Slovenska.

„Chceme byť hnutím – hnutím, ktoré zmení túto krajinu k lepšiemu. Chceme modernú krajinu, ktorá je otvorená, solidárna, na ktorú vieme byť hrdí. Chceme, ktorá má nádej.“

V prípravnom výbore nového politického hnutia je okrem Trubana podľa očakávaní aj Ivan Štefunko, ktorý doteraz za Progresívne Slovensko najčastejšie vystupoval v médiách. Dvojicu dopĺňa právnička Irena Bihariová známa z pôsobenia v Ľuďoch proti rasizmu.

„Zber podpisov chceme využiť na čo najširšie oslovenie a mobilizáciu ľudí. Naším cieľom nie je len vyzbierať 10-tisíc podpisov potrebných na registráciu hnutia. Chceme viac. Aj túto akciu chceme využiť na budovanie a spájanie aktívnych ľudí, ktorí chcú pohnúť Slovensko vpred,“ povedal ešte Truban.

Na jeseň chcú začať zbierať podpisy pre svoju novú stranu aj siedmi poslanci parlamentu okolo Miroslava Beblavého a Jozefa Mihála, ktorí po voľbách postupne odišli zo Siete, hnutia OĽaNO či Sulíkovej SaS.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Progresívne Slovensko

Slovensko

Teraz najčítanejšie