Denník N

Desaťročný Oskar, ktorého zatkla ruská polícia za recitovanie Hamleta, sa stal hrdinom sociálnych sietí

Moskovská polícia podozrievala malého chlapca zo žobráctva, podľa aktivistov si však pri skutočne nebezpečných prípadoch zakrýva oči.

Oskar má len desať rokov, no cez víkend sa mu v Rusku dostalo väčšej pozornosti ako slávnemu režisérovi Andrejovi Zvjagincevovi, ktorý v Cannes predstavoval svoju novú drámu Neľubov (Loveless).

Oskara zatkla v piatok večer ruská polícia za to, že neďaleko moskovského metra na Arbatskej zarecitoval pár veršov zo Shakespearovho Hamleta. Video z policajného zásahu sa stalo virálnym a z malého chlapca sa stal hrdina.

Na Facebooku ho zverejnila aktivistka Irina Jacenko. Vidno na ňom, ako kričiaceho chlapca vlečú k vozidlu.

https://www.youtube.com/watch?v=gdDLczEV7IE

Na stránke Change.org sa už objavila petícia, aby prešetrili policajtov, ktorí ho za dramatických okolností vzali so sebou na policajnú stanicu napriek protestom ženy jeho otca, ktorá s ním bola v tom čase. Snažila sa policajtov zastaviť, oni ju však odstrčili a odviezli chlapca so sebou.

Žobrák či pouličný umelec

Dôvodom malo byť údajné žobráctvo zo strany chlapca. Mal pri sebe tašku a chodil podľa policajtov od auta k autu, čo údajne vyvolávalo dojem, že žobre.

Jeho otec to poprel, Oskar sa podľa neho len venuje divadlu a na ulici bojoval so svojimi komplexmi. „Moja žena si čítala knihu, chlapec recitoval,“ povedal.

Chlapca prepustili po zásahu advokáta. Polícia obvinila jeho otca, že si neplní rodičovské povinnosti, čo neskôr zrušili.

„Nikoho takého som nikdy a nikde nevidel. Chlapec recituje na Arbate Hamletov monológ Byť či nebyť. Spolu s ním zarábali tanečníci break-dancu a twerku. Môj hrdina je však tento Hamlet a nie tí, čo trasú zadkom,“ napísal videonovinár  Alexander Minkin, ktorý natočil „pouličného princa“ recitujúceho Hamleta už začiatkom mája.

Chlapcovi podľa neho dávali ľudia peniaze, ale nie preto, že by žobral. „Bolo to pouličné umenie,“ dodal.

V petícii, ktorú podpísalo vyše 16-tisíc ľudí, požadujú potrestanie policajtov, ktorí zjavne prekročili svoje právomoci.

Mafia a žobráctvo

Nie že by Moskva nemala problém so žobraním na ulici. Oleg Meľnikov z Hnutia proti otroctvu pre server Mediazona však povedal, že policajti, ktorí teraz tak hrubo zatkli malého chlapca v piatok večer na Arbate, väčšinou neprejavujú záujem o osud iných predávajúcich sa detí, pri ktorých je navyše ohrozenie ich života a zdravia očividné.

Väčšina prípadov žobráctva je podľa serveru veľmi dobre zorganizovaná a prebieha s vedomím polície.

Ako príklad uvádza Mediazona prípad babky z Kurskej stanice, ktorú priviezli do Moskvy z ukrajinskej Luhanskej oblasti. V mladosti prišla o zrak, a oni jej sľúbili, že v ruskom hlavnom meste jej urobia operáciu a bude pracovať ako opatrovateľka.

„Oni jej však zašili oči. Stála tam, a čím viac jej hnisali, tým viac jej ľudia hádzali peniaze. Rok tam stála, a nikoho nezaujímalo, ako sa tam dostala.“

Zarábala asi 50-tisíc rubľov (780 eur) a jej „otrokári“ hľadali ďalšie obete, ktoré by ešte viac dokaličili, keď to tak dobre vynáša. Ideálne, aby išlo o slovansky vyzerajúceho žobráka, píše Mediazona. Problémom je, že často nejde o občanov z Ruskej federácie, ktorí často ani nemajú osobné doklady pri sebe.

Takéto prípady nikoho nezaujímajú, pokiaľ policajtom nejde o pokutu. Nedávno sa posťažoval policajtovi jeden muž zo Sverdlovskej oblasti. „Povedal im, že ho držia násilím, zobrali mu doklady a nútia ho žobrať, a poprosil ho o pomoc. Výsledkom bolo, že dostal pokutu,“ napísala Mediazona.

Podľa ruského serveru zameraného na policajné represie, je jasné, že policajti za to berú úplatky rôznej výšky podľa miesta, kde sa žobre. „Je to veľmi výnosný biznis a veľmi kriminálny.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie