Denník N

Imreczeho ľudia kryli ďalšieho vplyvného podnikateľa, Miroslava Remetu

Miroslav Remeta, František Imrecze a Peter Kažimír. Foto N – Tomáš Benedikovič a TASR
Miroslav Remeta, František Imrecze a Peter Kažimír. Foto N – Tomáš Benedikovič a TASR

Kriminálny úrad finančnej správy vypracoval trestné oznámenie pre podozrenie z vážnych daňových podvodov spoločnosti Dúha. Na políciu ho mesiace neodoslal a doteraz nie je začaté stíhanie.

Štátne zložky si z kauzy podnikateľa Ladislava Bašternáka nevzali žiadne ponaučenie. Ukazuje to kauza „Tunel“ vplyvného prešovského veľkopodnikateľa, majiteľa stavebnej firmy Dúha Miroslava Remetu.

Z dokumentov, ktoré získali podpredsedníčka parlamentu a SaS Lucia Nicholsonová a jej poradca a bývalý vyšetrovateľ NAKA Pavol Milan, vyplýva, že finančná správa minulý rok zistila v Remetovom účtovníctve podozrenia z daňových podvodov za viac ako jeden milión eur. Trestné oznámenie však nepodala.

Video: Koalícia má podľa Nicholsonovej nového Bašternáka
autorka: Martina Koník

Finančnej správe šéfuje nominant ministra financií Petra Kažimíra (Smer) František Imrecze. Ten bol šéfom Finančnej správy aj v čase, keď jeho podriadení nedotiahli sťažnosť na postup vyšetrovania polície v kauza Bašternák, v ktorej je zapojený aj minister vnútra Robert Kaliňák a v ktorého byte stále býva premiér Robert Fico.

Nicholsonová odovzdá všetky dokumenty o Remetovom prípade orgánom činným v trestnom konaní a podá aj trestné oznámenie pre podozrenie zo zneužitia právomocí verejného činiteľa. Podľa jej informácií mohol niekto z Kriminálneho úradu finančnej správy Remetu zisteniami o daňových podvodoch vydierať a potom celý prípad ututlať. Úradu šéfuje Ľudovít Makó, ktorý mal problém so získaním bezpečnostnej previerky.

Remetova Dúha má od štátu viacero zákaziek, najväčšia za 410 miliónov eur sa týka výstavby tunela Višňové. Spoločnosť tvrdí, že ide o diskreditačnú kampaň, za ktorou je jej obchodný partner.

Zhabané a vrátené účtovníctvo

Približne pred rokom, 26. júla, prekvapila Remetu v jeho firmách finančná správa. Zhabala mu všetko účtovníctvo. Remeta to vtedy pre Denník N komentoval takto: „Pokiaľ príde nejaká zložka – či už daňová, alebo finančná – niečo si u nás vyžiadať, je veľmi zvláštne, keď spolu s ňou príde televízia,“ povedal Remeta, podľa ktorého prišiel s kontrolórmi aj štáb televízie Markíza. Podnikateľ si myslel, že skôr išlo o poškodzovanie firmy, či zastrašovanie.

„Ide o podozrenia zo spáchania trestného činu v oblasti spotrebných daní a o výzvu na dobrovoľné vydanie účtovníctva v oblasti DPH,“ povedala vtedy o razii hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

Remeta neskôr koncom roka 2016 potvrdil, že mu kontrolóri všetko účtovníctvo vrátili s tým, že k žiadnemu pochybeniu nedošlo.

Spis Tunel

Denník N má k dispozícii podnet na začatie trestného stíhania, ktorý v septembri 2016 vypracoval Kriminálny úrad finančnej správy a z ktorého vyplýva, že kontrolóri v skutočnosti u Remetu našli podozrenia z vážnych daňových podvodov. Išlo hlavne o fiktívne faktúry, ktorými si Remeta vo firme údajne zvýšil náklady a skrátil si daň o približne 1,1 milióna eur. Vo veci doteraz nebeží žiadne oficiálne stíhanie.

Potvrdila to aj generálna prokuratúra: „Generálna prokuratúra vo svojich informačných systémoch neeviduje trestnú vec, ani trestné konanie vo vzťahu k zástupcom štatutárneho orgánu vami uvedenej obchodnej spoločnosti,“ napísala hovorkyňa Jana Tökölyová. Zároveň vyhlásila, že nie je ich úlohou preveriť, či Kriminálny úrad finančnej správy postupoval v súlade so zákonom. „Prokurátori nevykonávajú dozorovú právomoc vo vzťahu ku kriminálnemu spravodajstvu, ani k operatívno-pátracej činnosti vykonávanej príslušníkmi Policajného zboru, resp. Kriminálneho úradu finančnej správy.“

Súčasťou podnetu na začatie trestného stíhania sú aj predbežné výsledky preverovania. V nich sa píše, že v auguste 2016, keď chcel úrad pristúpiť k vypočúvaniu svedkov, bolo toto „dočasne pozastavené“.

Podnet sa týkal okrem Remetu aj predsedu predstavenstva Dúhy Martina Holuba a členov predstavenstva Jozefa Zavarského a Mareka Bokoša.

„Uvedení štatutárni zástupcovia sú zodpovední, že spoločnosť si zaevidovala v období od roku 2013 do roku 2016 do účtovníctva náklady na základe faktúr od dodávateľov, u ktorých je podozrenie, že tieto boli vystavené účelovo a fiktívne,“ píše sa v podnete.

Ide o faktúry od šiestich rôznych spoločností za rôzne služby.

Predstaviteľ prvej spoločnosti vyhlásil, že Dúhe poskytoval služby pomocou iného dodávateľa. Ten už zanikol. Konateľ dodávateľa povedal, že dodal služby zase prostredníctvom iného subdodávateľa, aj tento už zanikol.

Konateľ subdodávateľa je trestne stíhaný a momentálne po ňom polícia pátra ako po nezvestnom. Adresu trvalého pobytu má v osade. „U oboch menovaných ide o nedôveryhodné osoby, známe najmä na Daňovom úrade Bratislava z rôznych podobných pochybných prípadov,“ píšu vyšetrovatelia Kriminálneho úradu finančnej správy. „Po dobu preverovania zo strany KUFS konateľa spoločnosti zastupoval advokát Vitalij Franko, ktorý v minulosti pracoval ako riaditeľ Daňového úradu Prešov.“

Konateľ ďalšej spoločnosti, ktorá údajne Dúhe fakturovala 120-tisíc eur za reklamné služby, povedal, že Dúhu vôbec nepozná a nikdy pre ňu žiadne faktúry nevystavil.

Ďalšie štyri spoločnosti, ktoré údajne vystavovali faktúry, sa odvolali na rovnakého sprostredkovateľa, ktorý už tiež zanikol, a daňovákom sa nepodarilo dopátrať k potrebným dokumentom.

Okrem týchto šiestich spoločností podnet na trestné stíhanie označuje aj ďalších sedem podozrivých transakcií medzi spriaznenými firmami. Napríklad spoločnosť, ktorá vlastní wellness hotel Borovica na Štrbskom plese, Dúhe fakturovala provízie spolu za 815-tisíc eur, označené ako „sprostredkovateľská odmena“. DPH z toho predstavuje približne 136-tisíc eur.

„Dúha využíva personálne prepojené spoločnosti na dodávky tovarov a služieb, pričom ide o minimálne neštandardné postupy. Potom dochádza k prevodu vysokých finančných čiastok, a to najmä v oblasti ako poradenstvá, reklamy, konzultácie,“ píšu vyšetrovatelia KUFS a v podozrení z konania predstaviteľov firmy má jasno: „Štatutárni zástupcovia Dúhy neoprávnene znižovali vlastnú daňovú povinnosť, a to tak, že uplatňovali účelové náklady na základe faktúr od vyššie uvedených spoločností.“

Ušetrený milión

Dúha je podľa KUFS podozrivá z toho, že na Daňový úrad v Prešove podali také priznania, že si skrátili DPH o 482-tisíc eur a daň z príjmov právnických osôb o 629-tisíc eur. Spolu si údajne daň skrátili o 1,11 milióna eur.

Finančná správa v súvislosti s účtovníctvom hovorila aj so štatutármi Dúhy. Ich vyjadrenia označila za „všeobecného charakteru, pri konkrétnych otázkach ohľadom fakturácie, konkrétnych obchodných vzťahov a podobne odkázali na jednotlivých zamestnancov“.

Kriminalisti si v podnete všimli, že Dúha má viacero štátnych zákazok: rekonštrukcia Hasičských staníc v Dobšinej a Krompachoch, rekonštrukcia internátov Mladosť v Bratislave a práce na D1 Lietavská Lúčka-Dubná Skala a ako subdodávateľ stavby tunela Ovčiarsko.

Tri hodiny pred Nicholsonovej tlačovou besedou denník Plus 1 deň zverejnil stanovisko finančnej správy, že bližšie nešpecifikované Remetove podvody operatívne preverujú. To isté vyhlásila aj polícia.

Prečo KUFS nepodal trestné oznámenie? „KUFS stále pokračuje vo vyšetrovaní, preto nemohol trestné oznámenie doteraz vypracovať. Daňové úrady pokračujú v kontrolách daňového subjektu,“ napísala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

Povedala tiež, že z vráteného účtovníctva Remetovi si urobili kópie. Je to vraj bežný postup.

„Toto je vec, ktorá by v normálnom právnom štáte mala viesť k odvolaniu celého vedenia finančnej správy, ale je tam aj politická zodpovednosť osôb, ktoré sa tu roky hrajú na daňovú kobru. Ak sa ukáže, že sa to zakladá na pravde, že niekto stopil toto kvalifikované trestné oznámenie, tak to bude svedčať o tom, že tu nastáva rozklad právneho štátu,“ povedala Nicholsonová.

To, že má k dispozícii trestné oznámenie, je podľa podpredsedníčky parlamentu dôkaz, že v KUFS aj na polícii sú stále slušní colníci a policajti, „ktorí sa už nemôžu pozerať na to, čo robia ich nadriadení“. Nicholsonová sa s prípadom obráti aj na premiéra Roberta Fica.

Podpredsedníčka parlamentu povedala, že už pred dvoma týždňami sa pýtali na polícii, či sa podozreniami KUFS zaoberajú. Prišla im odpoveď, že ide o skutočnosti, ktoré nemôžu zverejniť.

Riaditeľ KUFS Makó povedal, že podá trestné oznámenie aj žalobu na ochranu dobrej povesti.

Minister financií Peter Kažimír na otázku, či vyvodí voči kompetentným na finančnej správe zodpovednosť, alebo dá preveriť, prečo nedošlo k začatiu stíhania, neodpovedal. „Otázky, prosím, smerujte na finančné riaditeľstvo,“ napísalo tlačové oddelenie.

Remeta a jeho spoločnosť Dúha vyhlásili, že aj oni podávajú trestné oznámenie. Zverejnené informácie vnímajú ako pred rokom začatú a teraz pokračujúcu diskreditačnú kampaň. „Spoločnosť a jej zamestnanci systematicky čelia tlaku viacerých kontrol, z ktorých všetky dopadli pre spoločnosť Dúha s výsledkom, že spoločnosť dokázala obhájiť všetky svoje kroky ako plne súladné so zákonom,“ napísala hovorkyňa Dúhy Helena Tomková. „Viac ako 40 kontrol, dožiadaní a preverovní dopadlo bez nálezu, pokút, či dorubov. Spoločnosť si ani dnes nie je vedomá žiadneho prebiehajúceho konania voči nej, naopak aj konanie KUFS ako aj iné podnety vrátane podnetov na začatie trestných konaní boli riadne prešetrené, uzavreté a v súčasnosti sú neaktuálne.“

Podľa Dúhy je za výsledkom diskreditačnej kampane jeden z jej obchodných partnerov a hraničí to vraj s vydieraním a zneužívaním orgánov štátnej moci. „Spoločnosť disponuje informáciami, podľa ktorých tieto klamlivé informácie nezakladajúce sa na skutočnostiach poskytol politickej strane, ktorá dnes zorganizovala tlačovú konferenciu práve obchodný partner, s ktorým je spoločnosť v obchodnom spore,“ tvrdí Tomková. Spoločnosť podľa nej zamestnáva viac ako 800 ľudí.

Na otázky týkajúce sa vystavených faktúr spoločnosť nereagovala.

Kto je Miroslav Remeta

Remeta je tiež majiteľom futbalového klubu Tatran Prešov. Na fotke je s futbalistom Petrom Petrášom. Foto – TASR

Miroslav Remeta (50) sa stal celoslovensky známy ako člen skupiny Istrokapitál, bol aj predsedom predstavenstva v Poštovej banke, ktorú táto skupina podnikateľov vlastnila.

Väčšina jeho podnikania je však od roku 1990 sústredená okolo firmy Dúha, ktorá podniká najmä celoslovensky v stavebnom biznise a realitách a v odpadovom hospodárstve v Prešovskom kraji.

Verejne známy je v súčasnosti okrem vlastníctva futbalového klubu Tatran Prešov najmä pre zákazky na zmeškanú prestavbu električkových tratí v Košiciach a takisto meškajúcu výstavbu tunela Višňové.

Pri veľkej eurofondovej prestavbe električkových tratí v Košiciach Dúha so svojím poľským partnerom od začiatku meškali, pretože nevedeli nájsť subdodávateľov. Meškanie Remetovej Dúhe napokon prešlo len vďaka benevolentnosti košického magistrátu, ktorý vedie Richard Raši zo Smeru.

Nedôvera partnerov k Dúhe sa v posledných rokoch viackrát ukázala aj v opakovaných podaniach na konkurz, ktoré Remetova firma zatiaľ vždy odvrátila.

Najväčšia zákazka Dúhy v posledných rokoch je tunel Višňové, kde by s talianskym partnerom mali zinkasovať dokopy vyše 400 miliónov eur. Aj táto stavba už mešká.

Ku kontraktu na razenie a stavbu tunela Višňové sa dostala Dúha vďaka tomu, že firmy na prvých dvoch miestach vyhodili pre ich účasť v karteloch.

O svojom podnikaní hovoril Remeta v júni 2016 pre HN magazín.

„Sám pôsobím v stavebníctve dlhodobo, vo vrcholnej pozícii som bol ešte ako predseda predstavenstva Inžinierskych stavieb v Košiciach. Po úspešnom predaji francúzskej spoločnosti Colas som mal dohodu s kupujúcim, že moje firmy nebudú päť rokov priamo konkurenčne pôsobiť v tendroch a projektoch, ktoré boli blízke firme, ktorú som predával. Tam sa to možno trochu zastavilo. Nejaký čas sme boli trošku mimo hlavného spektra veľkých projektov, ale stále sme sa na nich podieľali subdodávateľsky. Postupne sme sa začali zúčastňovať na tendroch s najväčšími firmami v Európe, mali sme niekoľko projektov so spoločnosťou Hochtief. A potom sme sa zblížili s top hráčom talianskeho trhu, s firmou Impregio, ktorá sa spojila so spoločnosťou Salini a dnes je to jeden z top hráčov na svete. A prakticky jeden z najväčších, ktorý dnes na slovenskom trhu pôsobí.“ Spolu s Talianmi Remeta vyhral zákazku na tunel Višňové za 410 miliónov eur.

„Okrem Salini Impregio sme vlani dokončili v Košiciach veľký projekt na električkách, kde sme boli ako líder konzorcia s poľskou spoločnosťou ZUE, jednou z najväčších špecializovaných spoločností v Európe na výstavbu železníc a električkových tratí. To chceme využiť a veríme, že tieto spolupráce budú pre nás vstupom na európsky trh,“ hovoril tiež Remeta.

Povedal, že realizujú veľa zákaziek z pozemných stavieb na východnom Slovensku, pracovali na objektoch v rámci Európskeho hlavného mesta kultúry v Košiciach. „Medzi naše tradičné zákazky patria aj rekonštrukcie rôznych škôl, hasičských staníc, tradične pracujeme pre ministerstvo vnútra. Postupne sme vytvorili divíziu v Bratislave, kde sa sústreďujeme skôr na tie väčšie projekty. Úspešne sme spolu so spoločnosťou Strabag zvládli v krátkom čase realizáciu Nemocnice sv. Michala.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie