Denník N

Historický prejav v pivnom stane? Európa musí vziať svoj osud do vlastných rúk, povedala Merkelová

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Niektorí analytici hovoria, že Merkelovej slová sú koncom jednej éry, v ktorej Spojené štáty viedli a Európa ich nasledovala. Aj Fico hovorí, že EÚ musí byť významnejšia.

Nebolo to typické miesto pre prejav, na ktorý raz budú spomínať historici. Angela Merkelová v nedeľu poobede navštívila pivný stan sesterskej strany CSU v Mníchove. Štrngla si litrovým krígľom, a keď chcela prísť na pódium, musela sa predierať davom.

Aj tak však niektorí jej slová nazvali „ukončením jednej éry“. Nemecká kancelárka hovorila o tom, že Európska únia sa nemôže stále spoliehať na iných, presnejšie Ameriku, ale musí sama vziať osud do vlastných rúk.

„Časy, keď sme sa plne mohli na niekoho spoliehať, sú do istej miery za nami. Tak som to vnímala posledné dni. A to je dôvod, prečo môžem povedať, že my Európania musíme skutočne vziať osud do vlastných rúk. Samozrejme v priateľstve so Spojenými štátmi a s Britániou a v dobrom susedstve, kdekoľvek je to možné, vrátane Ruska. Musíme však vedieť, že za svoju vlastnú budúcnosť, za osud nás Európanov, musíme bojovať sami,“ povedala.

Koniec jednej éry?

Významné svetové médiá ako Washington Post, New York Times, Economist či Politico sa pýtali, či to znamená odklon Európy od Spojených štátov. Merkelová svoj prejav načasovala krátko po návšteve nového amerického prezidenta Donalda Trumpa v Európe.

Ten počas svojej cesty bol najmenej „diplomatický“ práve na európskej časti svojho turné: tvrdo kritizoval európskych partnerov v NATO za to, že neplatia dosť do spoločnej obrany, a na stretnutí G7 sa odmietol pripojiť k vyhláseniu o klimatických zmenách.

„Celá diskusia o klíme bola veľmi ťažká, ak nechceme povedať nedostatočná. Je to situácia, keď je šesť, a ak rátate Európsku úniu, sedem proti jednému,“ povedala kancelárka po samite na Sicílii ešte v sobotu.

Merkelová je na nemecké pomery zástankyňou transatlantickej spolupráce s USA, čo ukázali jej dobré vzťahy s predchádzajúcim prezidentom Barackom Obamom, alebo aj s Georgeom Bushom mladším, s ktorými si stále volávajú. Po zvolení Trumpa a brexite sa však čoraz viac začína hovoriť o tom, že by Európa mala vystupovať výraznejšie a nie len nasledovať Ameriku.

„Vyzerá to na koniec éry, v ktorej Spojené štáty viedli a Európa ich nasledovala. Dnes Spojené štáty smerujú v kľúčových otázkach niekam úplne inam ako Európa. Merkelovej slová sú akceptovaním novej reality,“ povedal pre New York Times bývalý americký veľvyslanec pri NATO Ivo Daalder.

Analytik Richard Haass z Americkej rady pre zahraničné vzťahy to označil za prelomový moment, ktorému sa USA snažili vyhnúť od druhej svetovej vojny.

„Bolo by ironické, keby výsledkom brexitu a protieurópskej Trumpovej zahraničnej politiky bola silnejšia EÚ. Zdá sa, že sa to deje,“ napísal na Twitteri s tým, že cesta amerického prezidenta „oslabila kľúčové elementy poriadku po druhej svetovej vojne“.

Fico: treba byť významnejší

O Európskej únii diskutoval v nedeľu na bezpečnostnej konferencii GLOBSEC v Bratislave aj slovenský premiér Robert Fico. Ten tiež povedal, že nová politika USA vytvára šancu pre Európsku úniu.

„Vôbec by som nebol nervózny z vyjadrení americkej administratívy, že Európa by sa mala starať sama o seba. Je nás vyše 500 miliónov, počas bratislavského samitu sme si povedali, že EÚ musí byť významnejšia. Nemôžeme sa stále spoliehať na to, čo povedia USA,“ povedal slovenský premiér na paneli s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a českým premiérom Bohuslavom Sobotkom.

Americký denník Washington Post nazval Merkelovej slová „významnou zmenou politickej rétoriky“. Ako si však všimlo Politico, nie je to prvý podobný prejav Angely Merkelovej od zvolenia Trumpa. Už v januári hovorila, že by „bolo naivné stále čakať, aby problémy v našom susedstve vyriešil niekto iný“.

„Neexistujú nekonečné garancie na blízku spoluprácu s nami, Európanmi. Preto som presvedčená, že Európa a EÚ sa budú musieť naučiť vziať zodpovednosť do vlastných rúk,“ povedala podľa Politica. Portál je aj preto opatrný v tom, či jej prejav bude historicky významný.

„Je možné, že nedeľa bude znamenať začiatok tektonického pohybu ďalej od Spojených štátov, ale priskoro to povedať,“ napísal.

Merkron

V každom prípade po tom, čo si Francúzi zvolili Emmanuela Macrona za prezidenta, sa zdá, že Francúzsko a Nemecko sa budú snažiť o silnejšiu integráciu v EÚ a posilniť postavenie Únie vo svete. Už bez Británie, ktorá často mala na mnohé veci iný názor.

„Trump, brexit a zvolenie Emmanuela Macrona vo Francúzsku presvedčili nemeckú kancelárku, že kým slová o tom, že Nemecko je teraz ‚lídrom liberálneho sveta‘, sú nezmyslom, kontinentálni Európania musia konať viac jednotne, možno s istým nemeckým líderstvom. Pri všetkom, od obrannej integrácie po zmenu v zmluvách EÚ, sa jej tón nepatrne zmenil: je trochu nebojácnejší, otvorenejší,“ napísal Economist.

Merkelová s Trumpom v Taliansku. Foto – tasr/ap

Fico na samite v Bratislave potvrdil, že chceme ako krajina eurozóny zostať v jadre integrácie, v nemecko-francúzskom „motore“, no nemalo by „nás to rozdeľovať s krajinami, ktoré nemajú euro“. Tie, naopak, prídu o silného spojenca – Britániu. Tandemu Macron – Merkelová sa už začalo hovoriť aj skratkou Merkron.

Aj Schulz

Snaha o silnejšiu Európu by sa nemala zmeniť ani vtedy, keby sa novým nemeckým kancelárom po 12 rokoch Merkelovej stal v septembrových parlamentných voľbách jej súper zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka Martin Schulz.

„Európa je odpoveď. Bližšia európska kooperácia na všetkých frontoch je odpoveďou na Donalda Trumpa. Predovšetkým nemôžeme dovoliť, aby sme boli podrobení Trumpovej politike znovuzbrojenia,“ povedal podľa Deutsche Welle ešte v nedeľu večer Schulz, ktorý bol päť rokov predsedom Európskeho parlamentu.

V prieskumoch po počiatočnom boome jeho strana stráca na Merkelovej konzervatívcov 13 percentuálnych bodov.

„Tam, kde Nemecko môže pomôcť, pomôže, pretože Nemecku sa bude dariť iba vtedy, keď sa bude dariť Európe,“ dodala v nedeľnom prejave Merkelová, ktorá sa po voľbách môže stať kancelárkou štvrtýkrát.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie