Denník N

Trump v Európe: Všetko je minulosť

Americký prezident strávil dva dni v Európe. Po návšteve je všetko inak, staré spojenectvo je na dne.

Autorka je americká historička a novinárka.
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

„Práve som sa vrátil z Európy. Výlet bol pre Ameriku veľkým úspechom. Tvrdá práca, ale veľké výsledky!“

Donald Trump, nedeľa ráno

Už viac ako štyri mesiace Biely dom nepotvrdil žiadneho veľvyslanca do Európy a ani neobsadil žiadne diplomatické miesta na vysokej úrovni. Nič ani nenasvedčuje, že to niekedy urobí. Príležitostní vyslanci, medzi nimi viceprezident a minister obrany, lietali cez Atlantik a prinášali správy, ktoré mali veľmi všeobecne upokojiť. Opätovne potvrdzovali záväzky Ameriky voči NATO, hovorili o starých väzbách a starých spojenectvách, naznačovali a žmurkali, že sa nič nezmenilo.

Európania ich počúvali a predstierali, že im veria. Iste, povedal mi jeden z nich potom, ako počul hovoriť viceprezidenta vo februári v Mníchove, „to všetko je pravda až do ďalšieho tweetu toho chlapíka“. Lenže minulý týždeň, v priebehu dvoch krátkych dní, sám prezident Trump ukončil tieto mesiace neistoty, a to aj bez tweetu. Teraz vieme: vyslanci boli nespoľahliví. A všetko sa naozaj zmenilo.

Čo sa vlastne stalo v Belgicku a v Taliansku? Po vyhlásení v Saudskej Arábii, že nebude „prednášať“ arabským lídrom o ľudských právach, Trump prišiel do Bruselu a začal prednášať najbližším spojencom Ameriky. Obviňoval ich, že dlžia NATO a daňovým poplatníkom v USA „obrovské množstvo peňazí“. To nedáva zmysel: NATO nie je klub ako Mar-a-lago, s ročnými poplatkami. No aspoň bolo zrazu jasné to, z čoho ho mnohí dlho podozrievali: Trump uprednostňuje spoločnosť diktátorov, ktorí mu lichotia, pred demokratmi, ktorí k nemu pristupujú ako k rovnocennému.

O niekoľko hodín neskôr, na stretnutí o obchode, sa Trump sťažoval, že Nemecko je „zlé“ pre „milióny áut, ktoré predáva v USA“, a zdalo sa, že chce prepísať americkú obchodnú dohodu s Nemeckom. Ani toto nedávalo zmysel: Nemecko ako súčasť Európskej únie nevyjednáva svoje vlastné obchodné dohody. A ešte k tomu nemecké spoločnosti robia „milióny automobilov“ na území Spojených štátov, približne rovnaký počet, aký tam predávajú. Tá poznámka však bola jasná: dni, keď Spojené štáty viedli svet v obchode, sú tiež minulosťou.

V žiadnom okamihu sa nezdalo, že by prezident pochopil svoju úlohu vodcu Aliancie. Keď ho tlačili, aby sa pridal k zmluve o zmene klímy, tweetoval: „Definitívne rozhodnutie o Parížskej dohode urobím na budúci týždeň!“

Akoby to bol televízny seriál, ktorý sa spolieha na upútavky, aby ho ľudia aj ďalej sledovali. Ukázal, že ​​stále vidí svet očami developera, keď sa sťažoval belgickému premiérovi na európske predpisy, ktoré spomalili stavbu jedného z jeho golfových ihrísk. Pred fotografovaním na samite NATO Trump odtlačil predsedu vlády Čiernej Hory, aby sa postavil pred neho, pretože tak to robia hulvátske celebrity.

V žiadnom okamihu sa nezdalo ani to, že by prezident rozumel problémom, ktoré sú v stávke. Počas jeho vystúpenia v NATO sa mu nepodarilo spomenúť článok 5, ktorý zaväzuje členov NATO, aby sa v prípade útoku vzájomne bránili. Neskôr vyhlásil, že jeho návšteva bude pripravovať cestu pre „mier cez silu“, hoci bolo jasné, že nemá ani tušenie, čo táto veta, ktorú použil Ronald Reagan v 80. rokoch (zbrojením sa mala zvýšiť nádej na mier), skutočne znamená: „Budeme mať veľa síl, a budeme mať veľa mieru,“ vysvetlil.

Po skončení návštevy sa prezidentovi poradcovia ponáhľali vysvetliť, čo chcel vlastne prezident povedať. H. R. McMaster, poradca pre národnú bezpečnosť, okamžite vyhlásil, že Trump podporil článok 5. Tentoraz však už nikto nepredstieral, že mu verí.

Výsledkom tejto cesty je najväčší prepad amerického vplyvu v Európe v moderných dejinách. Americko-nemecké vzťahy, už viac ako 70 rokov základ transatlantickej aliancie, práve klesli na nové dno: v nedeľu nemecká kancelárka povedala davu, že Nemecko, vzhľadom na to, čo „zažila za posledné dni“, už nemôže byť závislé od Ameriky. Ruská vláda, ktorá sa už dlho snažila vytlačiť Spojené štáty z kontinentu, je veľmi šťastná: v ruskej televízii hovorili, že Trump zmenil NATO na „House of Cards“ (televízny seriál o zákulisí americkej politiky).

„Veľký úspech pre Ameriku?“ Ak by toto bol „úspech“, potom by som nechcela vidieť zlyhanie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie