Denník N

Web o dvojakej kvalite potravín by malo zastrešiť Slovensko, začne fungovať asi na jeseň

Portál, ktorý bude zverejňovať informácie o odlišnej kvalite a zložení potravín rovnakej značky pre rôzne trhy, môže napĺňať minimálne šesť krajín EÚ.

V polovici marca sa o spoločnom webe viacerých krajín, na ktorom by sa zverejňovali informácie o odlišnej kvalite a zložení značkových výrobkov na rôznych trhoch EÚ, hovorilo prvýkrát. Po stretnutí českej eurokomisárky Věry Jourovej so slovenskou ministerkou pôdohospodárstva Gabrielou Matečnou avizovali, že by sa taký web mohol rozbehnúť v dohľadnom čase.

Dnes sa v Bratislave zástupcovia rezortov poľnohospodárstva krajín V4, Slovinska a Bulharska dohodli, akú štruktúru by web o dvojakej kvalite potravín mal mať, aké informácie by sa na ňom mali zverejňovať.

Očakáva sa, že sa na ňom objavia najmä výsledky porovnaní potravín rovnakej značky kúpených vo viacerých krajinách, ktoré už urobili niektoré krajiny. Web by mal mať jazykové mutácie krajín, ktoré na ňom budú participovať, okrem štátov V4 sa počíta na začiatku aj s ďalšími štyrmi krajinami – Slovinskom, Bulharskom, Chorvátskom a Rumunskom. Neskôr by sa k nim mohli pridať ďalšie.

Na dnešnom stretnutí sa zástupcovia šiestich krajín dohodli tiež na tom, že tento spoločný portál bude zastrešovať Slovensko, túto informáciu Denníku N potvrdil Michal Feik z ministerstva pôdohospodárstva. Povedal, že po technickej stránke by mal portál zabezpečiť Agroinštitút, ktorý sa stará aj o web ministerstva.

Šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) Jozef Bíreš doplnil, že ŠVPS bude na tento web len zabezpečovať informácie.

A hoci sú zastrešujúca krajina aj štruktúra portálu už jasné, informácie o dvojakej kvalite potravín z neho budú môcť spotrebitelia čerpať až o niekoľko mesiacov. Feik totiž potvrdil, že portál začne fungovať až na jeseň.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kvalita potravín

Ekonomika

Teraz najčítanejšie