Denník N

Budapešť je novým rajom západnej krajnej pravice

Orbán a Putin. Foto – TASR/AP
Orbán a Putin. Foto – TASR/AP

Orbánovi neprekážajú európski extrémisti sťahujúci sa húfne do Maďarska, pokiaľ nepodporujú jeho konkurentov.

Si nadrogovaný? reagoval James Dowson cez Facebook na otázku reportéra týždenníka Magyar Narancs, či je pravda, že mu maďarské úrady zakázali pobyt u našich susedov s odôvodnením, že predstavuje potenciálnu hrozbu pre národnú bezpečnosť.

Niet sa čo čudovať, ak Dowsona táto správa prekvapila a pobúrila. Známy, doma viackrát odsúdený britský extrémista si v Maďarsku našiel nový domov. Dlho všetko nasvedčovalo tomu, že sa mu bude výborne dariť v krajine, ktorej lídra Viktora Orbána veľakrát verejne chválil.

Stop-Soros

Dowson, pôvodne protestantský pastor, bol v minulosti známy ako aktivista krajne pravicovej Britskej národnej strany (BNP). Zbieral pre stranu peniaze, organizoval pouličné demonštrácie a nepokoje. Podľa denníka New York Times sa zapojil do amerických prezidentských volieb, keď založil konšpiračnú stránku šíriacu falošné správy a podporujúcu Donalda Trumpa.

Dowson obdivuje Vladimira Putina. Dnešné Rusko označil za jedinú krajinu, kde „chápu dôležitosť tradície, viery a rodinných hodnôt“, a tiež za krajinu, ktorej úlohou je záchrana tradičnej Európy. Katolícka a protestantská cirkev sa podľa neho dostali pod zničujúci vplyv homosexuálov a liberálov, spasiť a znovu zjednotiť ich vraj môže len ruské pravoslávie.

Dowson spolupracoval s viacerými krajne pravicovými stranami a organizáciami v postkomunistickej Európe. Finančne a materiálne podporoval polovojenské jednotky blízke týmto stranám.

V Maďarsku mal najbližšie ku krajne pravicovej strane Jobbik a k paramilitárnym spolkom blízkym tejto strane. Dowson sa snažil v Maďarsku podnikať, založil tam napríklad sieť extrémistických médií.

So svojím „templárskym rádom“, spolu s podpredsedom Jobbiku a zároveň bývalým predsedom iredentistického Mládežníckeho hnutia 64 žúp Lászlóm Toroczkaim tiež skupoval nehnuteľnosti a pôdu na rôznym miestach krajiny. Dokonca hovoril o pláne nasťahovať do Maďarska bielych Búrov z Južnej Afriky.

V marci v Budapešti zorganizoval veľkú konferenciu nazvanú Stop-Soros zameranú proti americkému miliardárovi maďarského pôvodu Georgeovi Sorosovi, na ktorú zavítal výkvet západných extrémistov.

Dowson pritom nie je jediný, kto má v poslednom čase podobný problém. Tento mesiac v Maďarsku úrady zadržali nemeckého popierača holokaustu Horsta Mahlera. Minulý týždeň vysvitlo, že zákaz vstupu do Maďarska má aj Dowsonov bývalý šéf, europoslanec a predseda BNP, plus popierač holokaustu Nick Griffin.

Ten sa tiež zúčastnil na  konferencii Stop-Soros a práve na nej internetovým novinám 444.hu oznámil, že má v pláne presťahovať sa do pol roka do Maďarska. Griffin krajinu označil za veľmi dobré centrum, kde už existuje komunita emigrantských nacionalistov, Francúzov, Talianov, Švédov i Britov. A až podľa neho západnú Európu zachvátia boje s al-Káidou a Islamským štátom, príde ich ešte viac.

Komunita

Teraz sa zdá, že tento plán nemusí fungovať. Až doteraz pritom európski extrémisti skutočne mohli mať dojem, že je pre nich Maďarsko novým rajom. Netajili sa pritom, že ich tam ťahá najmä Orbán. Obsiahly prehľad o týchto ľuďoch urobili týždenník Magyar Narancs a internetové noviny atlatszo.hu.

Jednou z hlavných postáv západoeurópskej krajnej pravice zhromaždenej v Budapešti je okrem Dowsona švédsky podnikateľ Daniel Friberg. Je majiteľom významného extrémistického vydavateľstva a prevádzkovateľom internetových médií.

Do Maďarska vraj utiekol pred upadajúcou švédskou spoločnosťou, ktorú zničil multikulturalizmus. Od susedov organizuje nové hnutie, ktoré chce zjednotiť krajnú pravicu z viacerých európskych krajín.

Vlani sa napríklad do Budapešti presťahoval americký bloger Matt Forney, ktorý hlása nadradenosť bielej rasy. Presnejšie povedané „bieleho muža“, aj ženám totiž prisudzuje podradné postavenie. Budapešť chváli ako mesto, kde sú ženy krásne a konzervatívne, nie sú tam homosexuáli ani žiadni ľavičiari.

V Budapešti žije americký vloger Paul Ramsey, ktorý by chcel nórskeho teroristu Andersa Breivika vymenovať za šéfa európskoúniového výboru pre imigrantov a tamojšie ľavicové strany charakterizuje ako „väčšinovo židovské“. Po Trumpovom víťazstve sa Washigtonu sám (neúspešne) ponúkal ako budúci americký veľvyslanec v Maďarsku.

Francúzsky vloger Willem Nassau žijúci v Budapešti obviňuje Sorosa z unášania detí a organizovania obrovskej siete pedofilov. Ako dôkaz svojich tvrdení uviedol, že v obchode so sladkosťami v centre Pešti, z ktorého sa to vraj celé organizuje, objavil údajné satanské symboly a hlavne veľa detí.

Nemecký extrémista Mario Rönsch má dokonca voľný vstup do maďarského parlamentu. Získal ho vďaka poslancom Jobbiku. Do Pešti utiekol pravdepodobne potom, ako ho v Nemecku začala pre podnecovanie nenávisti stíhať polícia. Dnes sa živí prevádzkovaním internetového obchodu so zbraňami, ktorý funguje cez ruský web.

Orbánovi obdivovatelia

Spoločným rysom týchto ľudí je obdiv k Viktorovi Orbánovi. Považujú ho za správneho autoritárskeho vládcu, ktorý rozpráva a koná inak než tradiční západní demokratickí politici. S Orbánom sa zhodujú v názore, že západná Európa pod náporom liberalizmu a utečencov skolabovala alebo čoskoro skolabuje a autoritárske Maďarsko sa potom stane akýmsi ostrovom stability.

To isté tvrdí Orbán, ktorý tento rok vo februári v prejave o stave krajiny priamo vyhlásil, že Maďarsko je pripravené prijať tých, čo zo Západu utečú pred liberalizmom. „Viktor Orbán povedal, že očakáva utečencov prichádzajúcich zo Západu. Tak som tu,“ kvitoval pre 444.hu slová maďarského premiéra Dowson.

Maďarsko západní extrémisti považujú za krajinu, kde nie sú imigranti, kde platia tradičné hodnoty, majú tu veľa priateľov a aspoň donedávna tu napriek svojim aktivitám nemali problémy s úradmi. Dôležitú úlohu pri ich rozhodnutí presťahovať sa však hralo aj to, že Maďarsko je zo západného pohľadu lacné a pritom poskytuje všetko pohodlie, na ktoré si doma zvykli. Je uprostred Európy, všetko je z neho ľahko dostupné a žije sa v ňom určite lepšie než v Rusku, ktorého politické zriadenie obdivujú najviac.

V posledných dňoch sa však zdá, že idylický vzťah medzi západnými extrémistami a Orbánom sa môže skončiť. Doterajšie veľmi obmedzené kroky maďarských úradov však netreba preceňovať. Určite nejde o to, že by títo ľudia začali budapeštianskej vláde prekážať principiálne.

Orbán je v poslednom čase pod veľkým tlakom svojich hlavných spojencov z Európskej ľudovej strany. Podľa zákulisných informácií bol opakovane upozornený na to, že jeho už aj tak zlej povesti hromadenie extrémistov v Budapešti vôbec nepomáha, že proti nim musí niečo podniknúť a vykázať nejakú aktivitu.

Dowsonovi a Griffinovi pravdepodobne v očiach vlády ešte viac uškodilo to, že sa orientovali na opozičný Jobbik a podporovali tak Orbánových hlavných rivalov na pravici. Ich názory maďarskému vodcovi neprekážali, nestrpel však, aby niekto pomáhal jeho kritikom a konkurentom. A vyhostením dvoch z nich vyslal signál aj ostatným, aby si včas uvedomili, kde je ich miesto.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie