Denník N

Ústavný súd potvrdil zrušenie Mečiarových amnestií, únos prezidentovho syna môže ísť pred súd

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Aktualizované o 18:40 o vysvetlenie súdu a reakcie. Osem z desiatich ústavných sudcov rozhodlo, že parlament zrušením Mečiarových amnestií neporušil ústavu – 22 rokov po únose prezidentovho syna.

Mečiarove amnestie, ktoré od roku 1998 chránili páchateľov zavlečenia Michala Kováča mladšieho do Rakúska, sú definitívne zrušené. Ako prvé o tom informovali tvnoviny.sk a neskôr to oficiálne potvrdil aj Ústavný súd.

Súd v treťom bratislavskom obvode by tak mal obnoviť proces, ktorého hlavným aktérom je dôverník bývalého premiéra a šéf tajnej služby Ivan Lexa. Mal by rozhodovať aj o tom, či práve Lexa zorganizoval a riadil únos.

Ako rozhodovali

Ústavný súd rozhodol šesť dní pred vypršaním 60-dňovej lehoty, ktorú mu určil parlament ústavným zákonom. Zrušenie amnestií posvätilo podľa tvnoviny.sk osem z desiatich ústavných sudcov. Rozhodovali aj dvaja sudcovia, ktorí sa k amnestiám vyjadrovali ešte ako politici – Peter Brňák a Ladislav Orosz. Súd konštatoval, že aj napriek tomu môžu rozhodovať nestranne.

Nakoniec bol proti zrušeniu amnestií práve Brňák a bývalý sudca Najvyššieho súdu Milan Ľalík. Odlišné stanoviská k odôvodneniu mali sudcovia Ivetta Macejková, Ľudmila Gajdošíková a Lajos Mészáros. Znamená to, že za samotný výrok hlasovali, mali iba iný názor na časti jeho odôvodnenia.

„Amnestovaním skutkov súvisiacich so zavlečením Michala Kováča ml. do cudziny predseda vlády Vladimír Mečiar porušil princíp zákazu svojvôle, princíp legality, princíp ochrany ľudských práv a základných hodnôt v spojení s princípom rešpektovania medzinárodných záväzkov, princíp deľby moci, princíp transparentnosti a verejnej kontrolovateľnosti,“ napísal Ústavný súd v komuniké k rozhodnutiu.

Podobne ústavní sudcovia argumentovali aj pri posudzovaní amnestie na zmarené referendum.

Aj milosť pre Michala Kováča mladšieho

V prípade milosti Michala Kováča pre svojho syna zasa konštatovali, že „prezident uprednostnil osobný záujem, resp. záujem blízkej osoby pred verejným záujmom na stíhaní páchateľov trestných činov“.

Ústavný súd teda odsúhlasil aj zrušenie milosti bývalého prezidenta Kováča pre svojho syna v súvislosti s kauzou Technopol.

V tomto prípade však už Kováča mladšieho očistili nemecké súdy a nie je teda jasné, ako by sa malo ďalej konať.

Dá sa čakať súd s únoscami

Dňom, keď súd rozhodol, by mal konať súd v treťom bratislavskom obvode, na ktorom v trezore leží utajovaný spis k prípadu. Kauza, ktorá sa skončila podaním obžaloby voči 13 osobám vrátane Ivana Lexu.

Hlavnými obžalovanými sú okrem Lexu príslušníci SIS Gejza Valjent, Milan Lovich, Róbert Beňo, Peter Skrutek, Michal Hrbáček, Roman Kuciak a Igor Kurtiš. Tí boli v súvislosti so zavlečením obvinení aj zo zneužitia právomocí verejného činiteľa, lúpeže a vydierania. Účastníci únosu Ľuboš Kosík, Martin Lieskovský, Miroslav Šegita a Jozef Zoššák, ktorí neboli príslušníkmi SIS, neboli obžalovaní zo zneužitia právomocí verejného činiteľa, ale z ostatných činov áno. Posledný obžalovaný Igor Majtán je obžalovaný z nadržovania.

Súd by mal pokračovať presne v bode, v ktorom skončil v dôsledku rozhodnutia Ústavného súdu z roku 1999. Vtedy sudcovia konštatovali, že Mečiarov nástupca v role zastupujúceho prezidenta nemohol svojím rozhodnutím amnestie zrušiť. Bratislavský súd by tak mal rozhodnúť, ktorý sudca prípad dostane na starosť; potom bude na ňom, či po preštudovaní spisu prípad posunie na hlavné pojednávanie, alebo ho vráti do prípravného konania na prípadné doplnenie. Výsledok takéhoto rozhodovania bude jasný najskôr v priebehu týždňov, ak nie mesiacov.

„Ďalší postup by mal byť predvídateľný podľa Trestného poriadku. Napríklad vo veci zavlečenia bola obžaloba podaná a stačí ju vybrať z toho trezoru, z ktorého mala byť vybraná už pred dvoma mesiacmi,“ hovorí o ďalšom postupe v kauze únos právny zástupca parlamentu pred Ústavným súdom Peter Kubina. „Keď to mám porovnávať s mojimi očakávaniami spred 60 dní, dnešný výrok presahuje tieto očakávania. Neočakával som totiž, že Ústavný súd práve v tejto veci prekročí svoj tieň. O to viac som rád, že to urobil.“

„Otvorili sme dvere pre spravodlivosť. Rozviazali sme ruky súdu, prokuratúre,“ vravel druhý advokát parlamentu a poslanec Mosta Peter Kresák.

Kiska: Ľudia očakávajú spravodlivý rozsudok

„Rozhodnutie Ústavného súdu SR otvára po 19 rokoch priestor na uplatnenie elementárnej spravodlivosti pre obete a poškodených. Očakávam, že po zrušení Mečiarových amnestií sa dočkáme procesu, ktorý určí, kto je osobne a trestne zodpovedný za zavlečenie Michala Kováča ml. do cudziny a súvisiace činy,“ napísal vo vyhlásení prezident Andrej Kiska.

Je podľa neho vecou súdov, aby začali konať a rozhodovať vo všetkých veciach, v ktorých sa v dôsledku amnestií nesmelo pokračovať. Tak, aby ich zrušenie nezostalo len na papieri. „Ľudia na Slovensku oprávnene očakávajú, že výsledkom budú spravodlivé a nespochybniteľné rozsudky našich súdov, ktoré konečne uzavrú túto temnú kapitolu v histórii našej krajiny.“

Fico: Kto nás upodozrieval, sa hlboko mýlil

„Riešenie, ktoré sme spoločne vo vládnej koalícii pripravili, je plne v súlade s Ústavou SR,“ reagoval na rozhodnutie premiér Robert Fico. „Opäť sa ukázalo, že všetci, ktorí nás upodozrievali z nepoctivej hry, sa zasa hlboko mýlili.“

„Bez tlaku verejnosti by sa niektorí politici neodhodlali k tomuto kroku,“ hovorí predseda Mosta Béla Bugár. Konkrétny však nebol. Urážky a spochybňovanie, ktoré si jeho strana za svoje snahy vyslúžila, podľa predsedu Mosta stáli za to.

„Po 19 rokoch a viacerých neúspešných pokusoch sa definitívne podarilo odstrániť jednu veľkú traumu tejto krajiny. Navyše v zhode medzi vládou, parlamentom, prezidentom a vo výsledku aj Ústavným súdom,“ komentovala rozhodnutie ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

„Naozaj dôvod sa tešiť, Slovensko je o čosi normálnejšou krajinou – bez ohľadu na to, ako s tým nakoniec naložia v konkrétnych kauzách súdy. Lebo teraz musia začať konať,“ reagoval na rozhodnutie Ústavného súdu poslanec František Šebej z Mosta-Híd.

„Tak a teraz bleskovo došetriť, odsúdiť a do basy s nimi. Jeden za druhým nech tam čo najskôr napochodujú. Naša vlasť a jej občania si to zaslúžia,“ reaguje zasa opozičný poslanec Ľubomír Galko (SaS).

OĽaNO považuje zrušenie amnestií za víťazstvo spravodlivosti a povzbudenie a nádej pre ľudí, že občianske angažovanie má zmysel a spravodlivosť môže napriek prekážkam zvíťaziť. „Napriek tomu, že Robert Fico, strany Smer a SNS, ako aj jeden z ústavných sudcov dlhodobo tvrdili, že amnestie sa zrušiť nedajú, dnes vidíme, že kde je silná vôľa a dostatok presvedčených a odhodlaných ľudí, tam sa spôsob nájde.“

„Definitívne sa tak potvrdilo, že III. vláda Vladimíra Mečiara bol zločinecký režim,“ napísal na Facebook nezaradený poslanec Miroslav Beblavý.

Na potvrdenie zrušenia amnestií okamžite reagovalo združenie Via Iuris. „Sme veľmi radi, že Ústavný súd potvrdil, že ak je štátny orgán podozrivý zo spáchania trestného činu voči občanom, tak páchateľom nemožno navždy zabezpečiť beztrestnosť ani zneužitím inštitútu amnestie. To, že účelové amnestie sú zrušené a páchatelia budú musieť nakoniec predsa len čeliť spravodlivosti, hoci po viacerých rokoch, je dôležitý signál pre všetkých občanov Slovenska,“ reaguje na zrušenie Mečiarových amnestií Peter Wilfling, právnik Via Iuris.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie