Denník N

Rozklad rozumu

Masové zhlúpnutie, ktoré zasahuje aj novinárov, je nebezpečnejšie ako xenofóbia.

Je žltá hviezda symbolom extrémizmu podobne ako hákový kríž? Moderátor TA3 Norbert Dolinský pripúšťa, že áno, lebo inak by otázku v tomto duchu nemohol položiť. Stalo sa v nedeľu na poludnie, témou relácie bol „boj proti extrémizmu“.

Na jednej strane sedel Marian Kotleba, na druhej Richard Sulík, ktorý moderátorovi neobjasnil absurditu jeho otázky (od 1:24:10), či považuje za „náležité“, že poslanec za SaS Ondrej Dostál si na protest proti prítomnosti fašistov v parlamente pripol žltú hviezdu. Sulík len povedal, že on by to neurobil. Kotleba sa počas celej debaty usmieval a vyhlásil, že jeho strana nie sú fašisti, naopak, fašistický je súčasný režim.

Moderátor Dolinský nemusí byť antisemita, keď považuje žltú hviezdu a svastiku za rub a líc tej istej mince. Možno vôbec netuší, že nacisti prikázali Židom prišiť si žltú hviezdu na kabáty, aby si ich pred masovým vraždením takto označkovali. Preto možno nedokáže rozlíšiť medzi pripomenutím obetí holokaustu a prihlásením sa k jeho páchateľom.

Pravda bude asi skôr taká, že je obeťou doby, ktorá rozkladá rozum. Je obeťou toho, čomu sa hovorí subverzia, teda rozvrat spoločenských hodnôt a morálky.

O subverzii písal už čínsky generál Sun-c‘ 500 rokov pred naším letopočtom, keď ju chápal ako nástroj boja proti nepriateľovi. Jeho stratégiu síce významne rozvinuli Rusi, ale bolo by veľkým precenením Vladimira Putina pričítať mu leví podiel na dnešnom masovom zblbnutí ľudí vrátane televíznych moderátorov.

Subverzia prišla zvnútra a my na Slovensku s ňou máme bohaté skúsenosti. Pamätníci si možno spomenú na hysterické davy, ktoré počiatkom 90. rokov demonštrovali „za tú našu slovenčinu“. Ako keby ju niekto zakazoval (vtedajší návrh zákona len umožňoval, aby aj Maďari mohli na úradoch hovoriť svojou materčinou). Bola to zámena obete a násilníka, zámena väčšiny a menšiny, bolo to popretie zdravého rozumu. Bola to subverzia.

Potom prišla éra Vladimíra Mečiara, ktorému sa takmer podarilo rozvrátiť spoločenské normy. Dokázal presvedčiť davy, že je obeťou temných síl, hoci ako premiér mal v rukách takmer absolútnu moc. Dokázal ich presvedčiť, že Michal Kováč ml. sa uniesol sám a takmer tým dosiahol najvyššie štádium rozkladu rozumu – ak totiž uveríte slovu samoúnos, potom už uveríte čomukoľvek.

V skutočnosti však bol len amatérskym predchodcom dnešných majstrov subverzie, ktorí prevracajú naruby všetko, čo ešte donedávna dávalo zmysel a na čom sa náš rozum dokázal zhodnúť.

Babiš, Trump, Orbán

Takýto útok na základy rozumu podnikol nedávno Andrej Babiš, keď vydal inzerát v českých novinách, na ktorom má krížom prelepené ústa. (Urobil tak v spore s premiérom Bohuslavom Sobotkom, ktorý ho chcel odvolať z funkcie ministra financií pre podozrenia z podvodov.) Čitateľom vnucuje predstavu, že on, Babiš, je umlčiavaný, že je obeťou politickej a mediálnej štvanice.

Lenže Babiš vlastní dva kľúčové české denníky a jedno z najpočúvanejších rádií (a existuje množstvo dôkazov, že ich zneužíva proti svojim politickým súperom). Môže byť vlastník mediálneho impéria umlčiavaný? Logika normálneho rozumu hovorí, že nie, lenže silný obraz prelepených úst túto logiku cielene napáda a ak sa ihneď nevzbúrite, začne sa váš rozum rozkladať jedom absurdity. To je subverzia.

Podobný útok na rozum podnikol nedávno Donald Trump, muž, ktorý sa stal americkým prezidentom vďaka lavíne vlastných lží a „fake news“, ktorými ho podporovali radikálne pravicové weby. Pri príležitosti sto dní svojej vlády zadal inzeráty do veľkých amerických médií vrátane CNN a v nich tieto médiá obvinil z výroby „fake news“. Keď mu CNN odmietla inzerát uverejniť, obvinil televíziu z „cenzúry“. Keď notorický luhár a nepriateľ slobody hovorí o lži a cenzúre svojich odporcov, je to subverzia.

Alebo Viktor Orbán, ktorého vláda vylepila plagát so sloganom „Zastavme Brusel“ do metra linky číslo 4, ktorá bola postavená s pomocou eurofondov. Ak sa veziete touto linkou a čítate tento slogan, stávate sa bezmocnou – a možnou nevedomou – obeťou subverzie. Orbán tiež obvinil riaditeľa Stredoeurópskej univerzity, ktorú chce zákonom zakázať, že Michael Ignatieff verejnou obranou univerzity zneužíva situáciu, je to teda on, kto „ohrozuje akademické slobody“. Že je to absurdné? To je subverzia.

Na obranu RTVS

Spomenuté prípady nevyzerajú tak zlovestne ako xenofóbne reči, ktorými sú zmienení politici povestní, v skutočnosti sú však nebezpečnejšie. Hlásané zlo môže slušný človek odmietnuť, často si pritom vystačí so zdravým rozumom. Lenže čo ak o tento rozum príde? Preto naozaj účinná subverzia cielene napáda samotné základy rozumu. A obávam sa, že české noviny (aj tie, ktoré Babišovi nepatria) sa publikovaním Babišovho inzerátu na tomto útoku nevdojak podieľali.

Slovensko nie je o nič menej zraniteľné, napriek skúsenosti s Mečiarom. Keď minister vnútra Robert Kaliňák hovorí, že korupciu v najvyšších politických kruhoch nemožno stíhať, lebo on o žiadnom prípade nevie a z toho má vyplývať, že korupcia v týchto kruhoch neexistuje, je to typický príklad subverzie. Keď Kotleba hovorí (a moderátor TA3 nenamieta), že jeho strana nie je fašistická, ale fašistický je naopak súčasný režim, je to  subverzia. Oba výroky – ak nepomenujeme ich absurditu a prejdeme ich mlčaním – rozkladajú náš rozum jedom absurdity.

Jedinou účinnou hrádzou proti subverzii sú tradičné médiá, ktorých novinári ešte dokážu rozoznať absurditu a pomenovať ju – na rozdiel od moderátora TA3. Kľúčovú rolu v tomto zápase zohráva verejnoprávna televízia a rozhlas. Lenže práve tú sa voľbou nového riaditeľa chystajú vládni politici napadnúť. Vyzerá to tak, ako keby boli medzi prvými, ktorých rozum sa ocitol v rozklade.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie