Denník N

Trump útočí na „veľmi zlé“ Nemecko zbytočne, aj Merkelová však môže robiť osudovú chybu

Úplne odlišní lídri západného sveta: Merkelová a Trump. Foto – AP
Úplne odlišní lídri západného sveta: Merkelová a Trump. Foto – AP

Americký prezident podľa expertov nerozumie svetovej ekonomike, keď na Twitteri útočí na Nemecko. Podľa Financial Times je však nezodpovedná aj nemecká kancelárka.

Dva dni po tom, ako nemecká kancelárka Angela Merkelová vyhlásila, že sa už v Európe nemôžeme spoliehať na svojich spojencov, čím mala na mysli najmä Veľkú Britániu po brexite a Spojené štáty s novým prezidentom, Donald Trump spustil protiútok na svojom Twitteri.

„Máme OBROVSKÝ obchodný deficit s Nemeckom, navyše oni platia OVEĽA MENEJ, ako by mali, v NATO a na obranu. Veľmi zlé pre Spojené štáty. To sa zmení,“ napísal Trump.

Jeho reakciu označili americké médiá aj experti za nie veľmi vydarenú. „Trumpova protinemecká kampaň, na Twitteri aj inde, je veľmi nešťastná. Samozrejme, je rozumné chcieť, aby Nemecko viac investovalo do svojej obrany a tým aj do kolektívnej obrany NATO, nemožno ho však k tomu dohnať vyhrážkami. Posadnutosť bilaterálnym americko-nemeckým obchodným deficitom zasa prezrádza hlbokú ekonomickú negramotnosť amerického prezidenta,“ povedal Denníku N slovenský expert Dalibor Roháč z think-tanku American Enterprise.

Obe strany by však podľa neho mali reagovať zdržanlivo.

„Európa Spojené štáty potrebuje a transatlantické vzťahy sú dôležitejšie než Trumpove tweety. Žiaľ, v Nemecku je volebná kampaň v plnom prúde a Merkelová bude tlačená do toho, aby Trumpovo grobianstvo opätovala. Dúfajme, že tomu pokušeniu odolá,“ dodal Roháč.

Oslabuje Trump Ameriku?

Americký portál CNBC napísal, že Trumpov tweet sa môže obrátiť proti Spojeným štátom, ktoré z toho vyjdú ako nespoľahlivý partner vo svetovej ekonomike.

Trumpovi prekáža, že Nemci nechcú zvyšovať výdavky na obranu (namiesto 2 percent z HDP platia len 1,2 percenta), a ešte častejšie kritizuje obchodný deficit medzi Nemeckom a Spojenými štátmi. V roku 2015 napríklad Spojené štáty vyviezli do Nemecka produkty za 49,5 miliardy dolárov, a naopak Nemecko k nim v hodnote 116,4 miliardy dolárov.

Ide najmä o stroje, liečivá či autá a Trump by chcel, aby si Američania kupovali radšej domáce výrobky. Niektorí ekonómovia však podľa CNBC hovoria, že sa to môže do krajiny vrátiť vo forme investícií. Nemci napríklad často argumentujú tým, že väčšina áut, ktoré BMW a Mercedes predá v Amerike, boli vyrobené v USA americkými zamestnancami.

Trump podľa experta Carla Weinberga, hlavného ekonóma v High Frequency Economics, v ekonomike nerozumie globálnemu obchodu a oslabuje Spojené štáty v pozícii lídra svetového obchodu a globalizácie.

Izolacionizmus a protekcionizmus podľa neho len zblíži Európu s Čínou, kedže európsky rast sa môže zrýchliť prístupom k novej čínskej hodvábnej ceste.

Dostáva aj horšie urážky

Odborník z Európskeho výboru pre zahraničné vzťahy Gustav Gressel z Berlína hovorí, že Merkelová nezvykne reagovať na Trumpove tweety a nezmysly v nich. „Nerieši to. A keď to porovnáme s ruskou propagandou, s Erdoğanovou rétorikou, ktorá prirovnáva Merkelovú k nacistom, či so slovníkom poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť, tak Trumpove tweety zďaleka nie sú to najhoršie,“ hovorí Gressel.

Čo však znervózňuje Merkelovú, je podľa neho Trumpovo nedostatočné pochopenie základných princípov medzinárodnej politiky a ekonomiky.

„To, že je považovaný za nespoľahlivého a nepredvídateľného, ešte neznamená, že Nemecko bude pivotom, ktorý sa bude vzďaľovať od Spojených štátov. V americkej vláde sú stále predstavitelia, ktorí sú považovaní za veľmi dobrých, ako napríklad minister obrany James Mattis a poradca pre národnú bezpečnosť H.R. McMaster, hoci Merkelovej je jasné, že ich kedykoľvek môže Trump potopiť,“ dodáva Gressel s tým, že Nemecko musí byť pripravené na náhodné rozhodnutia urobené vo Washingtone.

Útočný Trump podľa Gressela môže ovplyvniť kampaň pred septembrovými nemeckými voľbami. „Merkelová vie, že veľa ľudí je skeptických, keďže kandiduje na kancelárku už po štvrtý raz. Zároveň ju však v čase krízy vidia ako istotu; nestabilita je to, čomu sa chcú vyhnúť. To, že sa nenechá urážať spoza Atlantiku, bude pre ňu dôležité, ale bude sa snažiť nevyvolávať protiamerické nálady, pretože si bude chcieť udržať pragmatickú spoluprácu. Zároveň však bude tvrdá, pokiaľ pôjde o nemecké obchodné záujmy. Tak ako je Wolfgang Schäuble tvrdý vo financiách. Sú to témy, ktoré sú jadrom nemeckej identity.“

Gideon Rachman: Merkelová robí osudovú chybu

Veľmi kriticky na Merkelovej slová o nespoľahlivosti spojencov zareagoval komentátor Financial Times Gideon Rachman. Podľa neho boli jej slová nezodpovedné a môžu predznamenať koniec jej kariéry.

Bez ohľadu na to, že Trump sa počas zahraničnej cesty podľa Rachmana správal zničujúco (napríklad nespomenul článok 5 o vzájomnej ochrane v NATO), nezodpovedne sa podľa neho zachovala aj ona, keď zvýšila riziko zhoršovania atlantických vzťahov. Podľa Rachmana by to napríklad mohlo motivovať Rusko, aby otestovalo obranu Aliancie.

Merkelová by podľa neho mala pri Trumpovi myslieť na to, že je možno len vybočením a čoskoro bude preč z úradu. Pripomína tiež, že naozaj nie je udržateľné, aby USA platili takmer 75 percent nákladov v NATO (to hovoril už Obamov minister obrany Robert Gates). To všetko by mohla Moskva využiť na nalomenie jednoty v Aliancii a ohroziť tak európsku bezpečnosť.

Chybu podľa Rachmana urobila Merkelová aj v tom, že dala Veľkú Britániu na rovnakú úroveň ako Trumpovu Ameriku. Napríklad pri klimatických zmenách na samite G7 stál Londýn tam, kde EÚ, pričom premiérka Theresa Mayová, ako píše britský komentátor, nemá problém hovoriť o odhodlaní Británie brániť spojencov.

Volanie po „tvrdom brexite“ podľa neho len naštrbí vzájomné spojenectvo. Slová niektorých o tom, že nemecká kancelárka je skutočnou líderkou západného sveta, sa mohli ukázať ako predčasné.

„Smutnou realitou je, že pani Merkelová má, zdá sa, len malý záujem v zápase o záchranu západnej aliancie,“ dodal Rachman.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Donald Trump

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie