Denník N

Banka Goldman Sachs nakúpila venezuelské dlhopisy, kritici hovoria, že financuje diktatúru

Banka Goldman Sachs kúpila dlhopisy venezuelskej vlády. Foto – TASR/AP
Banka Goldman Sachs kúpila dlhopisy venezuelskej vlády. Foto – TASR/AP

Venezuelskej vláde nepriamo pomohli bankári z Goldman Sachs. Venezuelská opozícia ich za nákup dlhopisov kritizuje, oni tvrdia, že priamo s vládou nerokovali.

Bankári z Goldman Sachs urobili veľmi dobrý obchod. Cez tretiu stranu nakúpili pod cenu venezuelské vládne dlhopisy splatné o 5 rokov. Ich hodnota je 2,8 miliardy dolárov, na účet venezuelskej vlády však príde len 865 miliónov dolárov.

Vláda v Caracase je však v takej hotovostnej tiesni, že aj takúto nevýhodnú transakciu privítala ako dar z nebies.

Venezuelská opozícia je však pobúrená a americkej banke odkazuje, že poskytla peniaze diktatúre, ktorá ich nepoužije na vyriešenie najnutnejších problémov a nedostatkov, ale na nákup zbraní, slzného plynu a ďalších vecí potrebných na udržanie sa pri moci.

Tvrdí tiež, že ak sa v krajine raz k moci dostane demokratická vláda, „dlhopisy neuzná a nebude ich ani splácať“. Celú transakciu žiada tiež vyšetriť opozíciou ovládaný parlament.

Goldman Sachs sa bráni, že dlhopisy nakúpila cez sprostredkovateľa, nerokovala s venezuelskou vládou a chápe zložitú situáciu v krajine.

Vo Venezuele už mesiace prebiehajú protivládne protesty požadujúce odchod prezidenta Nicolása Madura, ktorého ľudia vinia za katastrofálne pomery a prudký pokles životnej úrovne. Vláda na ne odpovedá čoraz agresívnejšie, stupňujú sa aj metódy demonštrantov. Počet obetí protestov sa blíži k šesťdesiatim a zranení sa rátajú na stovky.

Je to nemorálne

„Každému slušnému človeku by z investovania do venezuelských dlhopisov malo byť aspoň trochu na zvracanie,“ hovorí bývalý venezuelský minister pre plánovanie, dnes profesor na Harvarde Ricardo Hausmann. Podľa neho sa banka postavila na nesprávnu stranu histórie. „Škoda na reputácii bude v tomto prípade vyššia ako akékoľvek finančné zisky,“ myslí si.

To, že banky výhodne nakupujú dlhopisy krajín krátko pred krachom, nie je nič nové. Podľa Hausmanna Goldman Sachs očakáva, že Maduro padne a nová vláda vyplatí dlhopisy. Bude to však znamenať, že peniaze, ktoré by mohla dať na investície či rozvoj, pôjdu na dlhy, ktoré narobil diktátor, čo len predĺži utrpenie obyvateľstva.

V dôsledku pádu cien ropy aj amatérskych ekonomických krokov Madurovej vlády sa situácia vo Venezuele vyhrotila natoľko, že krajine chýbajú základné potraviny, najobyčajnejší tovar ako toaletný papier, štvrtina ľudí je bez práce, rastie dojčenská úmrtnosť, úmrtnosť žien pri pôrode, počet nakazených maláriou. Chýbajú základné lieky, ľudia trpiaci na vážne choroby sú odkázaní na pašované a predražené lieky zo susedných krajín.

Je celkom bežné, že ľudia – vrátane detí či tehotných žien – majú len jedno jedlo denne. Podľa štatistík stratil priemerný Venezuelčan od roku 2015 do roku 2016 okolo deväť kilogramov na váhe, stúpa počet podvyživených ľudí.

Krajina je aj v politickej kríze: prezident Maduro sa nemieni vzdať, hoci sa opozícia pokúsila vypísať referendum za jeho odvolanie. Maduro namiesto toho plánuje ústavné zmeny, ktoré by ho udržali pri moci a oddialili voľby.

Prezident viní zo situácie v krajine opozíciu, Američanov a celosvetové sprisahanie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kríza vo Venezuele

Svet

Teraz najčítanejšie