Denník N

Piešťanská nemocnica sa dočkala, po piatich rokoch súťaží má nové CT

Penta, Asecco a Agel sa prepojili v Prosofte, pretože digitalizácia zdravotníctva zvyšuje jeho efektívnosť aj kvalitu. Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Penta, Asecco a Agel sa prepojili v Prosofte, pretože digitalizácia zdravotníctva zvyšuje jeho efektívnosť aj kvalitu. Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Nový CT prístroj stojí vyše 600-tisíc, ten pre ktorý odišiel Pavol Paška a Zuzana Zvolenská mal stáť 1,6 milióna eur. Nemocnica čaká na prístroj päť rokov, diagnostiku robia na trinásť rokov starom CT.

Kauza predraženého CT prístroja v Piešťanoch priniesla v roku 2014 odchod ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej a predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer), ale aj veľké problémy pre nemocnicu a jej pacientov. Doteraz museli používať prístroj z roku 2004. Ten je po trinástich rokoch prevádzky pomalý, často sa kazí a nezvláda vážnejších pacientov. Pre výpadky museli pacientov posielať do iných nemocníc.

Kúpiť nové CT sa snažia v Piešťanoch už od roku 2012. Dve súťaže boli zrušené, teraz to už vyzerá, že sa to podarí. Nový CT prístroj kúpili cez centrálne verejné obstarávanie, ktoré organizovalo ministerstvo zdravotníctva.

CT prístroj je veľmi dôležitý na určenie presnej diagnózy v prípade chorôb aj poranení. Pomocou röntgenového žiarenia umožňuje zobrazenie vnútra ľudského tela. V súčasnosti ho má takmer každá nemocnica.

Na tretíkrát

Cena nového prístroja je oproti súťaži z roku 2014, ktorá odštartovala veľkú politickú kauzu celoslovenského významu, výrazne nižšia. Pred tromi rokmi mala nemocnica zaplatiť za prístroj 1,6 milióna eur firme Medical Group.

Teraz bude prístroj stáť 522-tisíc eur bez DPH, teda 626-tisíc s DPH. Finálna aukcia bola 22. mája. Firma zaručuje aj päťročný servis vrátane náhradných dielcov aj RTG lampy.

„Z databáz Inštitútu zdravotnej politiky ministerstva zdravotníctva vychádza priemerná ročná suma servisu aj s RTG lampou na úrovni 80- až 96-tisíc eur,“ tvrdí hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Prístroj dodá firma Audioscan, ktorá je výhradným dodávateľom Toshiby pre Slovensko a Česko, konkrétne ide o prístroj Toshiba Aquilion PRIME 160. Nemocnica ho dostane do troch mesiacov, odkedy zmluvu zverejnia v Centrálnom registri zmlúv. To by mala byť otázka najbližších dní.

A ako je možné, že sa ministerstvu podarilo kúpiť prístroj o takmer milión lacnejšie, ako ho chceli kúpiť pred tromi rokmi? „Spravili sme centrálne obstarávanie na veľký počet CT prístrojov a nastavili pravidlá tak, aby sme dosiahli maximálnu konkurenciu na strane dodávateľov. Európskou komisiou sme uznaní za benchmark, teda za vzor, ako by mali postupovať aj ostatné krajiny,“ odpovedá Eliášová.

Jedna zlá, druhá predražená

Nemocnica spustila prvú súťaž na CT prístroj v roku 2012. Súťažné podmienky si vtedy prebralo deväť firiem, prihlásili sa tri. Siemens ponúkal vlastný prístroj, bratislavská firma S&T značku Philips a banskobystrická firma Audioscan prístroj Toshiba.

Vyhral Siemens, nemocnica plánovala zaplatiť za prístroj aj s celým príslušenstvom vyše milióna eur – za servis, dodávku, zaškolenie, stavebné úpravy. Uspel aj s najvyššou ponukou najmä preto, že kritériá súťaže boli nejednoznačné. V komisii sedel aj lekár z nemocnice Alan Suchánek dnes poslanec Národnej rady za Obyčajných ľudí, pre pochybnosti, či bola súťaž v poriadku, vrátil ocenenie Biela vrana.

Ocenenie dostal za to, že Bol to práve on, kto upozornil na to, že druhá súťaž na CT prístroj nebola v poriadku. Prebehla v roku 2014 potom, čo vymenili vedenie nemocnice a prvú súťaž zrušili. Súťaž vyhral ešte drahší prístroj – za 1,6 milióna eur. Nakoniec k naplneniu zmluvy nedošlo a CT do nemocnice firma Medical Group nedodala.

Kauza sa stala synonymom skorumpovaných súťaží, vtedajšej opozícii sa podarilo po dlhom čase vytiahnuť ľudí na protesty v Bratislave aj v Košiciach. Fico začal konať a odvolávať, zo Suchánka sa stala známa osobnosť a Aliancia Fair-play mu udelila ocenenie Biela vrana.  To však napokon vrátil – pre pochybnosti z jeho účasti v komisii na prvej súťaži.

Nakúpili, ale nevyšetrili

Aj keď išlo o jednu z najväčších káuz v zdravotníctve – okrem Zvolenskej a Pašku odišla z postu podpredsedníčky parlamentu aj Renáta Zmajkovičová (v nemocnici bola predsedníčkou Dozornej rady) – dodnes nie je vyšetrená. Polícia obvinila deväť ľudí, medzi nimi aj riaditeľku nemocnice Máriu Domčekovú s námestníkmi, ďalej štyroch členov správnej rady nemocnice vrátane právnika Michala Straku, známeho ako raper Ego, a troch členov odbornej komisie.

Renáta Zmajkovičová. foto N –- Tomáš Benedikovič

Vlani prokuratúra obvinenia zrušila. V rozhodnutí napísala, že na vznesenie obvinenia je potrebný rozumný stupeň istoty.“  Nejestvuje žiadny hodnoverný dôkaz, ktorý by preukazoval, že vysúťažený prístroj CT v roku 2014 bol predražený alebo že by verejné obstarávanie inak porušovalo pravidlá, konštatuje prokuratúra.

Politici Smeru kauzu CT viackrát zľahčovali, napríklad Zvolenskej nástupca Viliam Čislák ju nazval pseudokauzou.

Aj premiér Fico dal s odstupom času najavo, že odvolávať za predražený nákup vlastne v roku 2014 nemuseli.

„Bola taká kauza, ktorá sa volala piešťanské CT, bola prijatá zodpovednosť na úrovni, aká tu ešte nikdy nebola prijatá. Odišiel predseda parlamentu, podpredsedníčka parlamentu a ministerka zdravotníctva. Čo sa ukázalo na konci dňa? Že predražené CT chcel kúpiť pán doktor Suchánek z opozície, ktorý dostal za to Bielu vranu,“ povedal v novembri 2016, keď bránil Miroslava Lajčáka po obvinení Zuzany Hlávkovej, že sa na ministerstve zahraničných vecí robili predražené podujatia k predsedníctvu v Európskej únii. „Predpokladám, že sa to skončí presne takisto, ako v prípade CT, že sa ukáže niečo úplne iné,“ dodal vtedy Fico.

Naopak, súčasný minister zdravotníctva Tomáš Drucker, ktorého tiež nominoval Smer, v minulosti povedal, že ho kauza traumatizuje.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie