Denník N

Dočkali sme sa. Stálo to aj za tie nadávky a zosmiešňovanie

Zrušili sme Mečiarove amnestie, dopracovali by sme sa k takému kroku, keby Most-Híd nebol súčasťou tejto vlády? Ja odpoveď na túto otázku poznám.

Autor je predsedom Most-Híd

Včera Slovensko zažilo výnimočný deň. Po 19 rokoch a viacerých neúspešných pokusoch sa definitívne podarilo odstrániť jednu veľkú traumu tejto krajiny. Zrušili sme Mečiarove amnestie. Nikdy som neveril, že túto vetu budem môcť povedať, napísať. A stalo sa. Som nesmierne rád. Mečiarove amnestie traumatizovali slovenskú spoločnosť veľmi dlho, lebo kryli zavlečenie občana do iného štátu, ktoré sa podľa mnohých indícii a dôkazov dialo s účasťou vládnej moci. Amnestie boli nespravodlivé a každé dlhodobé zotrvávanie v pocite nespravodlivosti má za následok zvyšujúcu sa frustráciu spoločnosti.

Včera bol výnimočný deň takisto pre celú politickú reprezentáciu na Slovensku. Mňa veľmi teší, že na návrhu na zrušenie amnestií sa podieľala vláda, parlament, prezident a v konečnom dôsledku aj Ústavný súd. Takáto zhoda najvyšších ústavných inštitúcií je na naše pomery nebývalá a svedčí o tom, že v kľúčových okamihoch a dôležitých témach ešte stále dokážeme spolu komunikovať a nájsť zhodu.

Včera bol deň, ktorý by si mala zapamätať aj opozícia. Spochybniť a priori všetko, čo prichádza od vládnej koalície, je malicherné. Politikárčenie niektorým momentom jednoducho nesvedčí.

Včera bol výnimočný deň aj pre Most-Híd. Stopa, ktorú naši politici zanechali pri celom 19-ročnom procese, aj na jeho konci, je nezmazateľná. Nielen preto, lebo som jediným politikom, ktorý bol v parlamente pri všetkých pokusoch o zrušenie amnestií a vždy som hlasoval za, ale aj preto, že politik, ktorý pripravoval úplne prvý návrh zrušenia a zároveň aj posledný, úspešný návrh, je Peter Kresák. Ten aj zastupoval parlament pred Ústavným súdom. Návrh podania na Ústavný súd zas vypracovala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Za zrušenie amnestií hlasovali všetci poslanci Mosta-Híd. A neskromne mi dovoľte položiť otázku: dopracovali by sme sa k takému kroku, keby Most-Híd nebol súčasťou tejto vlády? Ja na túto otázku odpoveď poznám. A verím, že každý, kto sleduje politické dianie na Slovensku, tiež.

Včera bol jeden z najvýnimočnejších dní mojej – áno dlhej – politickej kariéry. Všetko, čo som za uplynulý rok dostal – útoky, zosmiešňovania, nadávky – stálo za to. Za tento pocit, ktorý som v stredu 31. mája 2017 zažil.

Ešte raz: zrušili sme Mečiarove amnestie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Mečiarove amnestie

Komentáre

Teraz najčítanejšie