Denník N

Trump vracia Spojené štáty do stredoveku, svetu odkázal, že na životné prostredie zvysoka kašle

Foto – AP
Foto – AP

Odstúpením od parížskej klimatickej dohody sa Donald Trump zapíše do dejín ako nebezpečný ignorant.

Odstúpením od parížskej klimatickej dohody dal americký prezident Donald Trump svetu najavo, že pohŕda faktmi, vedou, že mu nezáleží na ľuďoch, ktorí sú a budú klimatickou zmenou najviac postihnutí, a že ignoruje osudy budúcich generácií.

Svojím nerozvážnym krokom prestal byť Donald Trump „iba“ na smiech.

Jeho bezohľadné rozhodnutie, ktoré – tak ako mnohé iné – pochádza z jeho sveta alternatívnych faktov, kde sa veci posudzujú podľa toho, či lahodia jeho megalomanskému egu, narúša dôveru ľudí vo vedu, fakty a potenciálne môže zničiť životy tým, ktorých postihne extrémne počasie v podobe záplav, sucha či neznesiteľného tepla.

Návrat do stredoveku

Richard Horton, editor Lancetu, jedného z najlepších vedeckých časopisov na svete, už na sociálnej sieti napísal, že Trumpovo rozhodnutie je „historickou chybou“ a že Trump „vracia Spojené štáty do stredoveku“.

Environmentalista Bill McKibben napísal pre New York Times, že „Trumpovo rozhodnutie je hlúpe a bezohľadné“.

Elon Musk, zakladateľ Tesly a SpaceX, na znak nesúhlasu s rozhodnutím prezidenta opustil poradné výbory Trumpovej administratívy a na Twitteri uviedol, že „klimatická zmena je skutočná a opustiť parížsku dohodu nie je dobré pre Ameriku ani pre svet“.

Extrémne výkyvy počasia

Medzi vedcami panuje takmer absolútna zhoda, že sú to práve ľudské aktivity, čo spôsobuje dramatické otepľovanie planéty.

Klimatológ Milan Lapin, vedúci oddelenia meteorológie a klimatológie na UK v Bratislave, v minulosti na adresu klimatoskeptikov poznamenal: „Ide o účelové zavádzanie verejnosti a o zverejňovanie nepravdivých informácií, ktoré nevedia doložiť vedeckými argumentmi.“

Pre globálne zmeny klímy nám v budúcnosti hrozia extrémne výkyvy počasia: suchá a horúčavy budú striedať prudké lejaky a následné povodne. Dôjde k zaplaveniu prímorských oblastí a niektorých ostrovov, čo povedie k migrácii. Na problémy narazí aj poľnohospodárska produkcia. Ľudia budú putovať za vodou.

Vojna v Sýrii

Podľa štúdie, ktorá vyšla pred dvomi rokmi, bolo na počiatku vojny v Sýrii práve dlhodobé sucho spojené s nedostatkom pitnej a úžitkovej vody.

Keď sa zásoby vody vyčerpali, ľudia z vidieka sa presťahovali do miest. Podľa odhadov tak spravilo viac ako 1,5 milióna ľudí (k tomu treba pripočítať ďalších 1,5 milióna utečencov z Iraku, ktorí v rokoch 2003 až 2007 utiekli pred vojnou).

V perifériách miest nečakalo na ľudí nič iné ako nezamestnanosť, bieda a život v chudobe. Keď pohár frustrácie pretiekol, prepukli nepokoje.

Nebezpečný ignorant

Ako je možné, že americký prezident uvedené riziká nevidí a nedbá na fakty? Svojím nezodpovedným rozhodnutím nám všetkým odkázal, že na životné prostredie zvysoka kašle.

Týmto krokom sa Trump zapíše do dejín ako klaun a nebezpečný ignorant.

Skutočnosť, že si ho ľudia dobrovoľne zvolili, aby ich – a v globalizovanom svete aj nás – zastupoval, je žiarivou pripomienkou toho, aká je naša myseľ nedokonalá, plná chýb a omylov.

Ide o smutnú ukážku toho, ako sa namiesto vedeckými faktmi nechávame unášať dojmami, emóciami a (príťažlivými) lžami. Boj o pravdu je evidentne nekonečný zápas.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Klimatická kríza

Príroda

Komentáre, Veda

Teraz najčítanejšie