Denník N

Na protikorupčnom pochode vystúpi aj bývalý policajt Jozef Lutter: Nie je mi to jedno

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vyšetrovanie prípadu ovplyvňovania domovej prehliadky u Ladislava Bašternáka, ktoré inicioval Jozef Lutter, sa nikam nepohlo.

Na druhom protikorupčnom pochode, ktorý bude v pondelok o 17:00 v Bratislave a v Košiciach, vystúpi aj bývalý zástupca riaditeľa finančnej polície v Bratislave Jozef Lutter.

V rozhovore pre Denník N to potvrdili organizátori pochodu Dávid Straka, Karolína Farská, Tomáš Popovič a Róbert Martin Hudec. Lutter podľa nich najprv s vystúpením váhal, ale potom si to rozmyslel a súhlasil.

V pondelok bude ďalší pochod, vystúpia Lutter, aj Zuzana Fialová alebo Zuzana Hlávková. Autorky: Martina Koník, Monika Tódová

„Slovami premiéra: Nie je mi to jedno,“ vysvetľoval Lutter, prečo vystúpi.

V januári podal na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie, že niekto maril a ovplyvňoval prehliadku, ktorú minulý rok v lete mala urobiť polícia vo firme, ktorú vlastní Ladislav Bašternák s kamarátom ministra vnútra Roberta Kaliňáka Marekom Turčanom.

Policajti podľa Luttera prišli na miesto činu, ale niekto ich otočil a prehliadku neurobili. Vrátili sa až neskôr.

Policajný prezident Tibor Gašpar ich konanie obhajoval tým, že bez konateľa firmy sa prehliadka urobiť nedá. Firma má sídlo tam, kde aj advokátska kancelária Turčana. Prípad skončil na inšpekcii. Tá Luttera vypočula, ale nezačala vo veci ani len trestné stíhanie.

Zrušenie amnestií ich potešilo, ale konať majú súdy

Protikorupčný pochod sa začne v pondelok o 17:00 na Námestí slobody pred Úradom vlády a odtiaľ chcú organizátori pochodovať cez Kollárovo námestie, Obchodnú ulicu, až na Námestie SNP. V Košiciach sa pochod začne na Hlavnej ulici pri Dolnej bráne a pôjde sa k Hornej bráne.

Jednou z požiadaviek organizátorov bolo, aby sa zrušili Mečiarove amnestie. To tento týždeň Ústavný súd potvrdil. „Určite je to dobrá správa a dáva to signál aj občianskemu aktivizmu, že keď je verejný tlak, politici konajú,“ povedal jeden z organizátorov Tomáš Popovič. Dôležité podľa nich je, aby konali teraz súdy.

Okrem toho žiadajú organizátori aj odvolanie policajného prezidenta Gašpara, ministra vnútra Roberta Kaliňáka a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Hovoria, že ak vyzbierajú 100-tisíc hlasov a aj potom ich Kaliňák a spol. odignorujú, tak zvážia zorganizovanie ďalšieho pochodu.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak to premiérovi nie je jedno, nech sa s nami stretne

Robert Fico minulý týždeň vyhlásil, že keby študenti zorganizovali pochod proti extrémizmu, tak naň rád príde. V prejave na protikorupčnom seminári tiež povedal, že ani jemu to nie je jedno, čo sa v korupcii deje.

„Ako premiér by sa nemal starať iba o jeden problém v spoločnosti. Určite aj extrémizmus je niečo, proti čomu treba bojovať, ale nechápem jeho narážku, prečo treba ísť iba proti extrémizmu. My si myslíme, že aj korupcia podporuje nárast extrémizmu. Ak aj on je proti korupcii, nech pokojne príde na náš pochod,“ povedala Karolína Farská.

Dávid Straka si zase myslí, že ak to premiérovi nie je jedno, stretol by sa s nimi. Organizátorom sa ozval iba policajný prezident Tibor Gašpar. Pozval ich na policajné prezídium, oni mu však povedali, aby prišiel na diskusiu so študentmi na ich školu. To Gašpar odmietol.

Na Facebooku svoju účasť na pochode potvrdilo v Bratislave 6500 ľudí, v Košiciach 1500. Organizátori hovoria, že sa pripravujú na 10-tisíc ľudí tak, ako minule.

Okrem pochodu organizujú aj petíciu, kde potrebujú 100-tisíc podpisov, aby jej obsah prerokoval parlament. Zatiaľ vyzbierali 12-tisíc podpisov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protikorupčný pochod

Slovensko

Teraz najčítanejšie