Denník N

V pondelok nekachličkujte a choďte tam nielen kvôli Kaliňákovi

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Tento protest proti korupcii je vzácny aj slušnosťou a miernosťou, preto stojí za veľkú pozornosť.

Najprv poznámka k debate o tom, koho chce predseda vlády vo svojom treťom funkčnom období zrazu presvedčiť, že vážne bojuje s korupciou. Väčšina mu už, samozrejme, úprimnú snahu niečo zmeniť neuverí, čo však neznamená, že to robí zbytočne.

Ako predseda strany sa Robert Fico predsa musí starať, aby sa pokles preferencií Smeru buď spomalil, alebo úplne zastavil. Preto hovorí najmä k 30+ percentám potenciálnych voličov Smeru.

Určite ide o ľudí, ktorí doteraz verili, že predseda Smeru nie je členom žiadneho mafiánskeho klanu, alebo to uňho ako u predsedu strany a vlády brali ako primeranú odmenu za to, že krajina ako-tak funguje. Teda že vlaky väčšinou chodia, nie sú v nich utečenci a učitelia dostávajú každý mesiac výplaty.

Celú kariéru predseda Fico svoje publikum utvrdzoval v predstave, že politika je špinavé panské huncútstvo a on aspoň skúša tie nenásytné zvery okolo seba trochu krotiť. Možno aj on sám verí, že ak má Brhela, Výboha, Kaliňáka, Pašku, Fiľa pri sebe, tak je to pre krajinu lepšie (lacnejšie).

Situácia sa však zrejme mení a už aj jeho priaznivci sa častejšie ako inokedy pýtajú, či nie je korupcie príliš, či nie je už príliš ponižujúca a či neodradí podnikateľov od otvárania nových fabrík.

Právnik Fico na to reaguje tak, ako on vie: Dajte mi návrhy na zmenu zákonov – zabezpečím. Nahláste polícii drobných podvodníkov – zavrieme. A dajte mi pokoj s Kaliňákom – ani vy by ste neublížili najbližšej rodine.

Predseda Smeru znova hrá muža činu. Pomenoval problém a teraz ho ako krízový manažér raz-dva-tri, šup-šup rieši. Veľakrát mu táto póza zabrala, aj teraz má vysokú šancu, že preferencie minimálne neklesnú.

Áno, Fico robí v téme korupcia veľa prázdnych gest, len štipku užitočných vecí a ignoruje väčšinu skutočných riešení. Preto má nulovú šancu, aby ho niekedy volili ľudia, ktorí vnímajú korupciu ako jeden z najzávažnejších problémov (predovšetkým priaznivci Sulíka, Matoviča, Kollára a Kotlebu).

Úplne by mu však stačilo, ak by sa títo ľudia neradikalizovali, aby mu síce neverili, ale aby zároveň sedeli doma a nešli nespokojnosť preukázať verejne. Nemusíte ho milovať – stačí, ak budete v pondelok napríklad kachličkovať.

Robert Fico (a Andrej Danko a Béla Bugár) však zďaleka nie sú najväčší a najnebezpečnejší neprajníci pochodu organizovaného študentmi. Panike z aktivity študentov prepadli aj sily, ktoré, paradoxne, nie sú pri moci a tiež sa cítia byť bojovníkmi proti korupcii.

Radikálna facebooková luza žiarli na to malé dievča s kvetom vo vlasoch a chlapca, čo by ste mu ešte nepredali ani malé pivo. Tí študenti iritujú kovaných bojovníkov s establišmentom, lebo nie sú hluční, nekričia „Do basy!“, netvária sa, že len oni prekukli všetky sprisahania v politike, a k premiérovi krajiny a ďalším politikom sa správajú aj s úctou, aj sebavedome.

Fico ich nemôže okríknuť, že sú poloblázni – blázni – hnedá hrozba. Preto sa tých študentov bojí viac ako iných kritikov, a preto ich zjavne rešpektuje. Preto je užitočné ich podporiť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protikorupčný pochod

Robert Kaliňák

Komentáre

Teraz najčítanejšie