Denník N

Írsko bude mať najmladšieho premiéra geja a najlepšie na tom je, že to nikto nerieši

Leo Varadkar oslavuje víťazstvo v írskej vládnej strane Fine Gael. Foto - AP
Leo Varadkar oslavuje víťazstvo v írskej vládnej strane Fine Gael. Foto – AP

Ešte v roku 1993 bol v katolíckej krajine zakázaný sex medzi ľuďmi rovnakého pohlavia. Dnes tam môžu uzatvárať manželstvá a sexuálna orientácia ich nádejného premiéra tam nie je témou.

„Keď sa Ašok, indický otec Lea Varadkara, presťahoval v 70. rokoch do Írska, vybral si za svoj domov jednu z najkonzervatívnejších krajín v Európe. O 38 rokov neskôr sa jeho najmladší syn má stať v kedysi neochvejnej katolíckej krajine najmladším premiérom. Prvý raz sa navyše tohto úradu ujme otvorený gej,“ opísala agentúra Reuters prelomový moment v modernej histórii Írska.

Progresívne Írsko

Syn doktora z Bombaja, Leo Varadkar, sa totiž v piatok stal novým lídrom vládnej strany Fine Gael a je na ceste nahradiť na poste írskeho premiéra Enda Kennyho. Jeho príbeh je nielen o tolerancii, ale je aj zosobnením „írskeho sna“, v ktorom sa môže presadiť ktokoľvek bez ohľadu na svoju vieru či pôvod.

„Ak sa môže stať lídrom krajiny niekto v mojom veku, so zmiešaným rasovým pôvodom a všetkými vecami, ktoré formovali môj charakter, potom si myslím, že je to signál pre každé dieťa narodené v tejto krajine – nie je úrad v Írsku, o ktorý by ste sa nemohli usilovať,“ povedal 38-ročný Varadkar pre rádio Newstalk.

Agentúra Reuters si všimla aj ďalší dôležitý detail. Už len fakt, ako veľmi málo sa v lokálnych médiách preberala sexuálna orientácia Varadkara, nasvedčuje tomu, ako ďaleko sa Írsko posunulo.

Leo Varadkar (38)

Narodil sa 18. januára 1979 v Dubline. 

Vyštudoval medicínu na dublinskej Trinity College. 

Jeho otec je Ind, s jeho mamou sa zoznámili v Anglicku, kde pracovala ako sestrička. 

Rodičia sa dohodli, že bude vychovávaný v katolíckej viere. 

Stal sa lídrom írskej vládnej strany Fine Gael, kde vstúpil ešte počas strednej školy. Je kandidátom na írskeho premiéra – taoiseach. Bude vôbec najmladším premiérom a prvým otvoreným gejom v tomto úrade. 

Vo vláde bol ministrom pre dopravu, turizmus a šport, zdravotníctvo aj sociálne veci. 

Nie je to niečo, čo by prežíval aj sám Varadkar. Aspoň od roku 2015, keď ako prvý írsky minister otvorene prehovoril o svojej homosexuálnej orientácii.

V tom čase prebiehalo v Írsku referendum o možnosti uzavretia manželstva medzi dvoma osobami rovnakého pohlavia. Za hlasovalo 62,07 percenta írskych voličov a táto možnosť sa zakotvila dokonca priamo do ústavy ako v prvej krajne na svete po ľudovom hlasovaní.

Keď bol Varadkar tínedžerom, Írsko bolo niekde úplne inde. Len v roku 1993 bol v Írsku dekriminalizovaný sex medzi ľuďmi rovnakého pohlavia a povolený rozvod. Dnes sa nad prvým gejom v úrade premiéra pozastavuje len málokto. „Nie je to pre mňa už žiadna zásadná vec. Dúfam, že pre nikoho iného – nemalo by byť,“ povedal pred tromi rokmi pre národný rozhlas RTÉ.

Varadkar sa zaradí medzi nových mladých európskych lídrov, ktorí majú menej ako 40 rokov. Francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorého hnutie má našliapnuté vyhrať parlamentné voľby, má 39. „Wunderkind“ rakúskej politiky Sebastian Kurz, ktorý sa ujal vedenia rakúskych ľudovcov a má šancu stať sa kancelárom, je dokonca o osem rokov mladší než Varadkar.

Pozor, je to thatcherista

V írskej strane Fine Gael si po výmene 66-ročného lídra Kennyho (ktorý čakal na svoju šancu 35 rokov v parlamente) sľubujú veľa. „Je to politik, ktorý sa vidí raz za generáciu,“ povedal pre Reuters jeden z poslancov strany. A to sa môže otočiť veľmi rýchlo aj na sklamanie.

Hoci Varadkar zastával už tri rôzne vládne funkcie za posledných šesť rokov, predsa len je, podobne ako hviezda francúzskej politiky Macron, typom neskúseného politika.

Byť taoiseach, teda írsky premiér, je predsa len iná káva ako ministerská stolička. Tlak bude vyšší a zlé rozhodnutia môžu spôsobiť rýchly pád.

Stačí si spomenúť, ako pripomína Reuters, keď Varadkar ako neostrieľaný minister očakával druhý bailout pre Írsko. „Jeho kolegovia boli zúriví a Írsko vyšlo z bailoutu podľa plánu v roku 2010,“ píše svetová agentúra. Varadkar vtedy spôsobil nervozitu na trhu a zvýšenie írskeho dlhu.

Opatrný v hodnotení je aj Economist – Leo Varadkar je známy svojimi názormi, ktoré však nie sú vždy zároveň aj chytré.

Ak žiadate u politikov čestnosť, transparentnosť a spoľahlivosť, tak v tej tretej Varadkar podľa britského týždenníka zaostáva. Ak by ste očakávali, že prvý premiér gej a z polovice Ind bude mať tendenciu viesť ľavicovú politiku, tak ste na omyle.

Miestami podľa Economistu pripomína thatcheristu. Je proti verejným štrajkom a s kontroverziou sa stretol jeho návrh dať nezamestnaným imigrantom šesťmesačné dávky, ak sa rozhodnú opustiť Írsko. Svetovým médiám, ktoré vykresľujú Varadkara ako progresívneho politika, niektorí Íri odkazujú na Twitteri, že sú mimo.

„Leo Varadkar nie je dobrý alebo progresívny, pretože je gej. Je to thatcherista a znamená pre nás zlé veci,“ napísal napríklad Rob O’Sullivan.

Počas kampane za Fine Gael často hovoril, že má byť stranou ľudí, ktorí vstávajú skoro ráno – teda, ako píše Financial Times, robotníkov a tých, čo platia dane.

Sám hovorí, že čelí najväčšej výzve, akej kedy Írsko čelilo – odchodu svojho najbližšieho suseda z EÚ. Brexit môže Írsko ekonomicky zasiahnuť masívne v dobrom aj zlom.

Očakáva sa, že za premiéra by Varadkara mohli potvrdiť v prvej polovici júna.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie