Denník N

Sulík sa pýta Žigu, načo nám je IT projekt na posudzovanie vplyvov zákonov za 20 miliónov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerstvo hospodárstva tvrdí, že projekt je len v prípravnej fáze a nemá ešte hotovú štúdiu.

Šéf SaS Richard Sulík sa čuduje, načo vláda potrebuje 20-miliónový IT projekt na posudzovanie vplyvov zákonov na podnikateľské prostredie.

Projekt chystá ministerstvo hospodárstva pod vedením Petra Žigu (Smer). Ministerstvo tvrdí, že keď sa dnes robia analýzy regulačnej záťaže na podnikateľov, rozpočet alebo na životné prostredie, sú nepresné a vplyvy sa často nedajú ani vyčísliť. Preto chce procesy „zjednotiť pod jednou strechou“.

Sulík sa však pýta, načo treba na to minúť 20 miliónov. „Len na lepšiu predstavu – to je tisíc vozidiel Škoda Octavia alebo niekoľko stoviek bytov,“ snažil sa priblížiť, o aký veľký balík peňazí ide. Projekt považuje za nezmyselný a pomáha si aj ďalším príkladom: keď napríklad vláda dvihne odvodové stropy, musí to zhoršiť podnikateľské prostredie a netreba na toto zistenie žiaden megaprojekt.

Štúdiu ešte neukázali

SaS o projekte hovorila už ako o hotovej veci, za čo ich Žiga kritizoval aj na Facebooku. Vyčíta jej, že si neoverili ani základné informácie.

Podpredsedníčka SaS Jana Kiššová totiž povedala, že na jednej strane vláda zaviedla megaprojekt na posudzovanie vplyvov na podnikateľské prostredie, no Slovensko sa čoraz viac prepadáva v rebríčkoch konkurencieschopnosti. Podľa najnovšieho vydania Svetovej ročenky konkurencieschopnosti sa Slovensko prepadlo o 11 priečok na 51. miesto zo 63 hodnotených krajín.

Žigov projekt však ešte hotový nie je, len pred pár mesiacmi komisia na ministerstve vnútra k nemu schválila reformný zámer. No nie je z neho jasné, ako chcú urobiť model, ktorý má odpovedať na rôzne otázky, keď sa budú posudzovať vplyvy rôznej legislatívy. Navyše v časti, ktorá hovorí o rozdelení peňazí na jednotlivé časti projektu, sa vraví len o posudzovaní vplyvov na podnikateľské prostredie.

Ministerstvo reformný zámer muselo predložiť, lebo si na projekt pýta peniaze z eurofondov. Žiga chce robiť národný projekt, Brusel by ho tak priamo nekontroloval. Z reformného zámeru sa však jasná predstava o projekte nedá urobiť.

Cenu celého projektu ministerstvo v zámere odhadlo na 25 miliónov eur, najdrahšia je jeho IT časť za predpokladaných 20 miliónov.

V reformnom zámere akurát uviedlo, že sa má vytvoriť IT platforma, ktorá má stáť viac ako 3 milióny eur a má v sebe spájať tri prvky – dátový, analytický a komunikačný. Databáza údajov sa má vytvoriť z už existujúcich informácií a bude sa dopĺňať o nové. Systém na posudzovanie vplyvov na podnikateľské prostredie – BIA (veľké podniky a významné odvetvia) – má stáť 7,4 milióna. Register regulácií má stáť 5,1 milióna a systém na monitorovanie regulovaného prostredia 4,3 milióna.

Veci okolo projektu majú byť jasnejšie, keď na ministerstve dokončia štúdiu uskutočniteľnosti. Potom sa má o projekte debatovať na úrade podpredsedu vlády pre informatizáciu a investície aj s podnikateľmi.

Čo to má byť za model

Ministerstvo hovorí, že proces posudzovania vplyvov zákonov zastrešuje „metodicky a koordinačne“ už desať rokov. Tým dáva najavo, že pozná nedostatky toho, ako sa analyzujú vplyvy zákonov na podnikateľov, a vie, ako ich odstrániť.

Úradníci to majú mať teda zložitejšie, ako to majú teraz, no na druhej strane majú mať kvalitnejšie analýzy a dáta.

Veľa analytických podkladov pre vládu dnes robí Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií. Z reformného zámeru nie je zrejmé, ako majú byť zapojení do nového obrieho projektu.

„Kľúčová bude štúdia uskutočniteľnosti, ktorá by mala detailnejšie zodpovedať otázky prínosu aj finančnej náročnosti. Očakávame lepší opis, ako by modelovanie vplyvov fungovalo, ako aj opis fungovania podobných systémov v zahraničí,“ povedal po schválení reformného zámeru Matej Kurian z tímu Hodnoty za peniaze.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Verejné IT zákazky

Ekonomika

Teraz najčítanejšie