Denník N

Francúzov pripravujú na útok už v škôlke. Strašia ich vlkom, hovorí Slovenka z Burgundska

Francúzski policajti hliadkujú v uliciach a letoviskách. Foto - TASR/AP
Francúzski policajti hliadkujú v uliciach a letoviskách. Foto – TASR/AP

Francúzsko posilňuje bezpečnosť aj v reakcii na útoky v Británii. Tenisový turnaj Roland Garros v Paríži či festival hudby a tanca v Lyone sprevádzajú prísne opatrenia a výrazné kontroly.

Nezvládla to a rozplakala sa. „Je to prvýkrát,“ vysvetlila Francúzka Florence ospravedlňujúco pre Le Monde. „Nevieme, kedy sa toto násilie skončí. Mám pocit, akoby sme boli voči tejto ideológii úplne bezmocní.“

Učiteľka na dôchodku prišla v nedeľu poobede odovzdať svoj hlas vo francúzskych parlamentných voľbách. Urobila tak len pár hodín po teroristických útokoch, ktoré v sobotu večer zasiahli britskú metropolu.

Francúzi v zahraničí odvolili v prvom kole parlamentných volieb o týždeň skôr ako prebehnú voľby v ich rodnej krajine.

Bez veľkej tašky

Francúzska ambasáda v Londýne na Twitteri vopred informovala o sprísnených bezpečnostných kontrolách. „Neberte si veľkú tašku a majte svoje doklady v ruke,“ bolo jedno z odporúčaní.

Pre útoky, ktoré zasiahli Francúzsko, Belgicko, Nemecko a nakoniec aj Britániu, mnohí zo strachu o vlastnú bezpečnosť účasť zvažovali.

„V Británii sa tak deje takmer to isté čo vo Francúzsku,“ povedala pre Le Monde Maud, ktorá v Londýne tri roky pracuje ako zdravotná sestra. „Je bizarné, že ich to približuje k Európe. Vidíme, že to nie je otázka hraníc. Briti, ktorí verili, že ich ochráni izolovanosť ostrova, dostali dôkaz. Hranice alebo nie, už nikde nie sme chránení.“

V Londýne podľa France Info žije okolo 200-tisíc Francúzov. Jeden z nich sa stal aj obeťou sobotných teroristických útokov. Podľa denníka Le Figaro je najmenej sedem Francúzov zranených, z toho štyria ťažko.

V reakcii na útoky v Londýne a dva týždne predtým v Manchestri Francúzi posilňujú bezpečnosť krajiny.

Organizátori kultúrnych alebo športových podujatí, ktoré sú naplánované predovšetkým na leto, už od ministerstva vnútra dostali niekoľko odporúčaní. „Mobilizujeme svoje bezpečnostné sily,“ uviedol podľa Le Monde minister vnútra Gérard Collomb.

Kontroly alebo žiadne akcie

Za prísnych bezpečnostných opatrení prebiehal filmový festival v Cannes, početné kontroly pred vchodom sprevádzajú aj tenisový turnaj Roland Garros.

Podľa denníka Le Parisien na bezpečnosť dozerá 1200 ľudí, fanúšik tenisu musí prejsť troma kontrolami a nesmie mať pri sebe veľkú tašku.

Celý areál navyše ohraničujú barikády, pričom vstup majú zakázané akékoľvek vozidlá vrátane kamiónov. Ide o reakciu na minuloročný útok v Nice, keď šofér dodávky vrazil do davu na promenáde a zabil 89 ľudí.

S novými opatreniami musí počítať aj tradičný festival divadla, hudby a tanca, ktorý budúci mesiac prebehne v Lyone.

„Policajné hliadky musia byť dynamickejšie a viditeľnejšie v blízkosti týchto miest, ktoré môžu byť cieľom, a kamerový systém musí tiež monitorovať bezpečnosť,“ odporučilo ministerstvo vnútra podľa stanice BFMTV.

Najprísnejšie opatrenia platia dlhodobo v Paríži. Každá plánovaná akcia, či už na námestiach, alebo v sálach, prebehne podľa starostky Anne Hiladgo až po analýze bezpečnostných služieb.

„Niektoré miesta sú dlhodobo chránené, napríklad sú tam umiestnené trvalé závory,“ vysvetlila Hidalgo pre rádio Europe 1. „Zakaždým zvyšujeme bezpečnosť a analyzujeme ju, ale ďalej musíme žiť, to je najlepšia odpoveď terorizmu.“

V rámci operácie Sentinelle, ktorá v krajine prebieha od útokov na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo v januári 2015, je bezpečnosť posilnená najmä v blízkosti pamiatok, metra a veľkých železničných staníc.

V uliciach krajiny hliadkuje viac ako 100-tisíc policajtov a vojakov. Pred múzeami, galériami, divadlami alebo koncertnými halami sa tradične tvoria rady pre kontrolu tašiek účastníkov.

Naopak, niektoré akcie sa pre nedostatok financií na bezpečnosť rušia.

„Nedávno napríklad zrušili tradičný každoročný trh v obci na severe Beaujolais. Radnica nemá dostatočný rozpočet na betónové zátarasy proti dodávkam, ktoré by sa mohli vrútiť do davu,“ povedala pre Denník N Slovenka Mária Bruneau, ktorá s rodinou žije vo francúzskom Burgundsku. „Takisto je problém dostať sa do škôl na dedinách, pretože tie sa po novom zamykajú proti teroristom a do kamenných múrov treba dorábať zvončeky.“

Mária Bruneau tiež uviedla, že deti už od škôlky začali mať povinné cvičenia proti útokom.

„Obdivujem ich, lebo si neviem predstaviť, ako znehybnia 25 škôlkarov na približne 15 minút v tme a bez slova. Najmenším, pravdaže, nerozprávajú o masakroch, tvorivo sa zabarikádujú trebárs proti vlkovi, a hoci sa niektoré deti potom zvyknú báť vlkov, konkrétne tento predpis považujem za užitočný.“

Päťkrát predĺžený výnimočný stav

Parížska starostka medzitým vyzvala, aby vo Francúzsku v prípade nutnosti pokračoval výnimočný stav. Ten dáva polícii väčšie právomoci. Môže napríklad vykonávať domové prehliadky bez súdneho príkazu, zatvoriť mešity či nariadiť, aby sa jej podozriví hlásili dva alebo trikrát za deň.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron ešte minulý mesiac vyhlásil, že požiada parlament, aby výnimočný stav predĺžil do 1. novembra. Ten platí v krajine od teroristických útokov v novembri 2015, keď v Paríži a na jeho predmestí Saint-Denis zomrelo 130 ľudí.

Odvtedy ho vo Francúzsku predĺžili päťkrát. Vláda to vtedy zdôvodnila majstrovstvami vo futbale, Tour de France, útokom v Nice či prezidentskými voľbami. Platnosť výnimočného stavu sa končí 15. júla, teda presne rok a deň od útoku v Nice.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok na London Bridge

Útok v Nice

Útok v Paríži

Svet

Teraz najčítanejšie