Denník N

Šéf grantovej agentúry, ktorý prijal Dankovu koncipientku: Nehralo to úlohu, Danka ani nepoznám

Účastníci pochodujú s transparentom na Námestí SNP počas Pochodu za vedu koncom apríla. Foto – TASR
Účastníci pochodujú s transparentom na Námestí SNP počas Pochodu za vedu koncom apríla. Foto – TASR

Predseda SNS a parlamentu Andrej Danko sa netají tým, že riadi ministra školstva. Na otázky o tom, či vďaka nemu dostala jeho bývalá koncipientka miesto v grantovej agentúre, nereaguje.

Agentúra na podporu výskumu a vývoja je najväčšia agentúra, ktorá na Slovensku udeľuje vedecké granty, spravuje ju ministerstvo školstva. Opozičný poslanec Miroslav Beblavý upozornil, že v agentúre, ktorá plánuje prepustiť od júla takmer polovicu zamestnancov, získala miesto aj bývalá koncipientka Andreja Danka Anna Ďurfina.

Pracuje ako analytička, metodička a je poverená zastupovaním riaditeľa. Beblavý upozornil, že okrem toho, že u Danka pracovala, je aj dcéra jeho suseda a biznisspoločníka Jána Hoľka.

„Ten istý Ján Hoľko tiež momentálne poza chrbát ministra Gajdoša riadi ministerstvo obrany z funkcie vedúceho úradu,“ napísal Beblavý.

Anna Ďurfina, rodená Hoľková, si podľa obchodného registra uvádza trvalý pobyt v rovnakom vchode bytovky v Ružinove, v akom vlastní byt Ján Hoľko. Hoľko sa s Dankom dobre pozná a patrí k jeho blízkym spolupracovníkom.

Riaditeľ: Oslovil som ju sám

Šéfom agentúry je Pavol Balžanka, vedie ju od apríla. Do funkcie ho dosadil minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS).

Balžanka tvrdí, že Ďurfinu oslovil sám a dal jej ponuku, poznajú sa už niekoľko rokov. „Nie je moja kamarátka, vedel som o nej ako o človeku, ktorý je šikovný, pohybuje sa v akademickej obci, má pred menom a za menom tituly a oslovil som ju na spoluprácu,“ povedal Balžanka.

Ďurfinu do agentúry prijali na určitý čas – na rok.  To, že je bývalá koncipientka predsedu parlamentu a SNS Danka, podľa šéfa agentúry nezohralo úlohu.

„Ja pána Andreja Danka nepoznám osobne,“ povedal. Tvrdí, že nevedel, že je Hoľkova dcéra. „To vám čestne môžem povedať, že som to nevedel,“ hovorí Balžanka.

Danko nereaguje

Andrej Danko koncom mája v diskusnej relácii TA3 V politike povedal, že riadi ministra Petra Plavčana. „Neberiem kritiku, že ho riadim. Budem ho riadiť, lebo aj ja som zodpovedný za ministerstvo, budem hovoriť, čo tam má robiť,“ povedal Danko.

K otázkam o grantovej agentúre a jeho vzťahu s Annou Ďurfinou sa však odmietol vyjadriť.

Na otázky, či to, že sa s Ďurfinou poznajú, zavážilo pri jej výbere, neodpovedalo ani ministerstvo školstva. Miesto, ktoré získala, existovalo podľa ministerstva aj predtým, ale nebolo obsadené. Ďurfinu oslovil podľa rezortu priamo riaditeľ.

Plavčan ju však dosadil aj do iných funkcií, upozornil poslanec Beblavý, a to do dozornej rady akciovej spoločnosti Biont a za členku správnej rady Žilinskej univerzity. Na otázky, na základe čoho ju vybrali, akú má kvalifikáciu a či na miesta robilo ministerstvo výberové konanie, hovorkyňa Ivana Skokanová napísala: „Do dozornej rady nie je potrebné robiť výberové  konanie a zástupcu štátu môže priamo nominovať akcionár. Nominant musí spĺňať všeobecné podmienky pre zástupcu štátu v dozornej rade. Do správnej rady Žilinskej univerzity navrhuje minister školstva ako zástupcov ministerstva šesť ľudí. Takéto personálne návrhy sú v kompetencii ministra školstva.“

Beblavý o kvalifikácii Ďurfiny napísal, že vyštudovala Ekonomickú univerzitu a Paneurópsku vysokú školu. „Učí na bratislavskej pobočke českej Vysokej školy medzinárodných a verejných vzťahov, o ktorej ste nikdy nepočuli, lebo patrí do dlhého radu škôl, kde študenti diplom získajú najmä za primerané školné. V žiadnom rebríčku kvalitnejších vysokých škôl ju nenájdete. Jej najnovším a najväčším vedeckým úspechom (podľa jej webovej stránky) je práca v zborníku z pofidérnej konferencie, ktorú zorganizovala tá istá škola v roku 2013. V medzinárodných karentovaných publikačných a citačných indexoch ju neevidujú, nepozná ju dokonca ani Google Scholar. Znamená, to, že vedkyňou nie je. Znamená to, že v normálnej krajine by nedostala ani ten doktorát, ktorý má,“ napísal Beblavý.

Výberové konania nemusia robiť

Ani do grantovej agentúry nemusia robiť výberové konania, musí ním prejsť len riaditeľ, dodáva Skokanová. „Ostatných zamestnancov, ktorých potrebuje na plnenie pracovných úloh, môže vybrať sám riaditeľ na základe vlastného uváženia,“ napísala.

Balžanka by výberové konania chcel, ale tvrdí, že on sám ním ešte neprešiel. Sľubuje, že ak ním prejde, bude výberové konania robiť.

„Jedno z opatrení, ktoré navrhujem v rámci nového manažérskeho prístupu, je, že by na vedúce funkcie mali byť výberové konania,“ povedal.

A prečo ho neurobil už teraz? „Som v skúšobnej lehote na určitý čas. Skladám tím, ktorý bude plniť kritériá.“

Denník N kontaktoval aj Ďurfinu, na e-mailové otázky však neodpovedala. Reagovať odmietol aj predseda predsedníctva Ján Masarik.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie