Denník N

Je to skôr útecha ako zadosťučinenie, ale proti dažďu na dovolenke sa naozaj dá poistiť

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Slnko si nechávajú poistiť tisícky ľudí, odškodnenie za daždivé dni potom dostávajú desiatky ľudí ročne.

Jednou z mála vecí, ktorá dokáže pokaziť letnú dovolenku, je zlé počasie. Niektorí šikovní marketéri sa toho už chytili a za upršané počasie núkajú odškodné. Na trhu sme našli dve možnosti, ako si poistiť slnko. Jednu ponúka Pelikan.sk od roku 2011, rok na to sa pridala aj agentúra Invia.

V Pelikáne sľubujú 20 eur za každý deň zamračenej dovolenky.

„Poistná udalosť v prípade poistenia ,slnko‘ nastane v prípade troch a viac za sebou nasledujúcich daždivých dní v cieľovej destinácii uvedenej na letenke. Daždivý deň je každý deň, počas ktorého bol meteorologicky  nameraný objem zrážok viac ako 10 milimetrov na štvorcový meter,“ hovorí Patrik Vas, zástupca predajcu leteniek Pelikán.

Najviac dva kilometre od pláže do 300 metrov nad morom

Najvyššie možné odškodné je 160 eur. Príklad: „V prípade týždňovej dovolenky na Korfu s letenkou, ubytovaním aj raňajkami, zaplatí za poistenie klient 11 eur, pričom súčasťou poistenia je aj dodatočné poistenie slnka.“

Invia neponúka hotovosť, sľubuje príspevok 5000 českých korún (cca 190 eur) pri kúpe ďalšieho zájazdu v prípade, že počet slnečných dní je menší ako polovica lehoty zájazdu.

„Poistenie slnečných dní sa vzťahuje na poistné udalostí, ku ktorým došlo v území do 2 kilometrov od Stredozemného alebo Červeného mora a súčasne v nadmorskej výške do 300 metrov nad morom,“ spresňuje Michal Tůma, šéf marketingu Invie.

Potiaľto to znie jednoducho a dobre, no s poistením počasia to môže byť aj omnoho komplikovanejšie. Ako presne sa overuje, že počasie je skutočne také zlé, že má dovolenkár nárok na odškodné? Oplatí sa to, ak poistka platí len pre dovolenkovú sezónu a len pre destinácie s tradične dobrým počasím?

Žiadna masová záležitosť

To nie sú jediné otázniky, ktoré dovolenkárovi napadnú. Súdiac podľa čísiel, ani nejde o kľúčový produkt pre klienta.

Pelikán píše, že poistku, ktorej súčasťou je aj priaznivé počasie, si v roku 2015 kúpilo 3300 klientov a v roku 2016 približne 4000 klientov.

Invia hovorí, že poistenie slnečného počasia si kupuje asi 1 percento ich klientov (na Slovensku cca 700 klientov). Ročne evidujú ,desiatky‘ poistných udalostí tohto typu.

Inde takúto ponuku nenájdete zrejme preto, že si ich menovaní predajcovia zájazdov nechali v poisťovaniach ušiť na mieru. Pelikán sa exkluzívne dohodol s odštepným závodom Generali – Európskou cestovnou poisťovňou – a Invia spolupracuje od roku 2012 s Axou. Poistky na slnko sú u oboch súčasťou širšieho poistného balíka.

Konkurenčná Kooperativa píše, že poistenie počasia je podľa jej manažérov proti zásadám poistiek – veď poisťuje sa život, zdravie či majetok.  Silvia Nosková Illášová, PR manažérka a hovorkyňa poisťovne Kooperativa, odporúča pri cestovaní myslieť na liečebné náklady spojené s náhlym ochorením alebo úrazom, lekárske vyšetrenie, hospitalizáciu. Odporúča pripoistiť aj stratu batožiny či dokladov.

Konkurent: Nech poistia počasie v Anglicku

Ani konkurenčný Allianz v tomto segmente budúcnosť nevidí. Vysvetľuje, že ľudia slnečné poistky nepýtajú a že tam, kde by takáto poistka nebola pridrahá, je v zásade počasie pekné.

„Iný prípad by bolo poistenie počasia do krajiny, kde je počasie premenlivé, napr. Veľká Británia, čo by bolo aj pomerne drahé a pre klienta nie veľmi atraktívne,“ povedala hovorkyňa Allianzu Helena Kanderková.

Ostatné oslovené cestovné kancelárie a agentúry hovoria, že klientom ponúkajú také poistky, aké im ponúkajú poisťovne. Počasie do ponuky nepatrí.

„Samozrejme, že sú to len marketingové triky, plnenie tam nie je výrazné,“ myslí si riaditeľ CK Tip Travel Juraj Vitko.

„V zime poskytujú niektoré lyžiarske strediská takzvanú garanciu snehu, avšak nejde o klasický typ poistenia,“ opisuje stav na trhu obchodná manažérka cestovky TUI ReiseCenter Mariana Metwaly-Veiglová.

Analytik vidí útechu, ale nie zadosťučinie

Analytik portálu Financnahitparada.sk Pavel Škriniar upozorňuje, že každé poistenie má svoje ,ale‘. Pozrel sa špeciálne na ponuku od Invie. Napríklad sa mu nepozdáva ohraničenie poistky na obdobie a spravidla iba na krajiny, kde je riziko zlého počasia minimálne.

„Štatisticky ide v prípade nepriaznivého počasia o zanedbateľný počet dní. Zároveň je poistenie obmedzené na nadmorskú výšku i vzdialenosť od mora. V podmienkach sú uvedené špecifické pojmy a dôvody, prečo poisťovňa poistné platiť nebude,“ okomentoval ponuku od Invie. Klientom radí dobre si prezrieť, čo takáto poistka sľubuje navonok a čo sa píše v poistných podmienkach.

Poistka slnka analytikovi príde viac ako marketingový ťah než užitočný produkt aj vo vzťahu k odškodnému.

„Výška poistného plnenia v tomto prípade je iba útecha, a nie zadosťučinenie. Nepokryje totiž náklady na náhradnú dovolenku. To nehovorím o skutočnosti, že čerpanie dovolenky v zamestnaní má tiež svoje limity a týka sa všetkých dovolenkujúcich,“ dodal Škriniar na margo poistenia slnka.

Podmienky poistenia

Pelikán, ECP

  • Vypláca sa odškodné 20 eur na deň, ak tri dni po sebe prší.
  • To znamená, že objem zrážok meteorologicky nameraných je viac ako 10 mm/m2.
  • Poistenie sa vzťahuje na obdobie od júna do konca augusta. 
  • Platí v prímorských destináciách na pobreží Stredozemného mora a uvedených krajín: Bulharsko, Cyprus, Čierna Hora, Egypt, Francúzsko, Gibraltár, Grécko, Chorvátsko, Izrael, Jordánsko, Libanon, Líbya, Malta, Maroko, Monako, Portugalsko vrátane Azorských ostrovov a Madeiry, Rumunsko, Španielsko vrátane Kanárskych ostrovov a Baleárskych ostrovov, Taliansko, Tunisko, Turecko.

Invia, Axa

  • Hotovosť nevypláca, v prípade zlého počasia ponúka voucher 5000 CZK/osoba. 
  • Zlé počasie definuje opakom dobrého. Za slnečný deň považuje deň, keď aspoň 4 hodiny medzi 10. a 18. hodinou bol ƒ„stupeň oblačnosti kvalifikovaný ako jasno, skoro jasno, s malou oblačnosťou alebo polojasno, pričom nemusí ísť o 4 hodiny po sebe nasledujúce“. 
  • Poistenie sa vzťahuje na obdobie od 1. 6. do 31. 8. a na krajiny:  Bulharsko, Taliansko, Turecko, Francúzsko, Grécko, Slovinsko, Albánsko, Monako, Chorvátsko, Bosnu a Hercegovinu, Čiernu Horu, Sýriu, Libanon, Egypt, Líbyu, Tunisko, Alžírsko, Maltu, Maroko, Španielsko vrátane Kanárskych ostrovov, Cyprus, Gibraltár, Saudskú Arábiu, Jordánsko a Izrael.
  • Poistenie platí na poistné udalosti, ku ktorým došlo v územnom pásme do 2 kilometrov od Stredozemného, Čierneho, Červeného mora, v prípade Kanárskych ostrovov  Atlantického oceánu a súčasne v nadmorskej výške do 300 metrov nad morom na území štátu podľa predchádzajúceho bodu. 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie