Denník N

Skutok sa deje, odkázali Ficovi a Kaliňákovi študenti a s nimi tisíce ľudí v Bratislave a Košiciach

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Na Veľký protikorupčný pochod prišli opäť tisíce ľudí. Zaplnili bratislavské Námestie SNP aj centrum v Košiciach. Fico im odkázal, že ich rešpektuje, a oznámil, že v utorok ide na Celoslovenské dni poľa.

Aj na druhý Veľký protikorupčný pochod prišli davy ľudí. Obchodná ulica v Bratislave bola počas pochodu celá zaplnená, rovnako aj Námestie SNP.

„Odstúpiť, Nie je nám to jedno, Poďte s nami,“ boli heslá, ktoré dav, čo viedli študenti, skandoval. Transparent s nápisom „Skutok sa stal“ vystriedal banner „Skutok sa deje“.

O tom, či sa skutok stal, alebo nestal, rozprávali aj viacerí rečníci, ktorí vystúpili na pódiu.

„Hlavnou ideou demokratického štátu je vláda ľudí. Dnes tu sme preto, aby sme si pripomenuli náš hlas, ktorý robí túto krajinu lepšou, náš hlas, na ktorom záleží. Stretávajme sa, vyjadrujme nesúhlas s korupciou, podpíšte petíciu, vymyslite si vlastnú iniciatívu proti korupcii, sme v tom všetci rovnako, spolu. Pokiaľ nič neurobíme, bude nás korupcia dusiť aj ďalej,“ hovoril za študentov organizátor pochodu Dávid Straka.

Organizátori v Bratislave vyzbierali viac ako 13-tisíc podpisov za odvolanie Roberta Kaliňáka z funkcie. Oznámil to jeden z organizátorov Tomáš Popovič. V Košiciach ich bolo 4900.

Video: Druhý Veľký protikorupčný pochod

Na pochod prišla aj bývalá krajská tajomníčka Smeru Renáta Kolenčíková. Zo strany vystúpila minulý rok. Kolenčíková hovorila o tom, ako vyhlásila, že premiér Robert Fico by sa mal odsťahovať z Bonaparta – z bytu Ladislava Bašernáka obvineného z daňových trestných činov – a Robert Kaliňák by mal odstúpiť.

Kolenčíková povedala, že pre jej oznámenie o korupcii v nitrianskom kraji prišli za ňou policajti z NAKA. Boli podľa nej slušní, ale veľa ju poúčali o tom, čo ju čaká, ak nemá rukolapné dôkazy. „Ja som tieto dôkazy mala a asi o mesiac prišlo ku mne domov uznesenie, že stíhanie nie je potrebné: skutok sa nestal. Odvtedy, čo sa deje okolo mňa, je neuveriteľné, pán Fico začal hovoriť, ako dá na mňa trestné oznámenie. Všetci mi odkazovali, aby som sa na to vykašľala. Pán Fico, nie, naozaj sa nebojím,“ povedala Kolenčíková.

Pochod v Bratislave. Foto N – Tomáš Benedikovič

Po Kolenčíkovej vystúpil bývalý vyšetrovateľ a zástupca riaditeľa finančnej polície v Bratislave Jozef Lutter.

Expolicajt podal trestné oznámenie pre zmarenú prehliadku vo firme Ladislava Bašternáka a kamaráta Kaliňáka Mareka Turčana. Vyšetrovanie na inšpekcii stále beží. Lutter pripomínal kauzu Bašternák aj na pódiu: „Spočiatku Robert Kaliňák pred médiami popieral obchodné vzťahy s Bašternákom, až uniknuté záznamy ho usvedčili z klamstva a z prepojenia na tohto daňového podvodníka. Pán Kaliňák nielen v mojich očiach, ale aj v očiach občanov stratil akýkoľvek rešpekt ako minister vnútra. Verejnosť preto oprávnene požaduje vyvodenie zodpovednosti.“

Lutter porovnával aj to, ako polícia vzniesla obvinenie asistentovi poslanca SaS Filipovi Rybaničovi do 24 hodín za to, že si pozrel Kaliňákove účty v Tatrabanke. „Polícia v tomto prípade konala zákonne a tak, ako mala.“

Druhý (hore) a prvý pochod. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Na druhej strane, iný občan, ktorého nielen hlas, ale aj výzor je podobný Robertovi Ficovi, zverejnil zápisnicu z daňového úradu, čím mal vyzradiť daňové tajomstvo – tým tiež porušil zákon. V tomto prípade ide o ten istý trestný čin. Pýtam sa, sú si občan Rybanič a občan Fico rovní pred zákonom?“ pripomínal Lutter zverejnenie záznamov z daňovej kontroly u Igora Matoviča Ficom.

Matovič aj viacerí politici boli na pochode v dave ako jeho účastníci, študenti zdôrazňovali, že sú apolitickí. O tom, že na Slovensku je veľký problém s korupciou, hovorila aj sprievodkyňa zahraničných turistov, ktorá ich sprevádzala na Obchodnej ulici a vysvetľovala im, prečo je v uliciach toľko ľudí.

Lutter hovoril, že problém pri vyšetrovaní korupcie nie je v policajtoch, ale v systéme.

„Je bezpodmienečne nutné policajný zbor odpolitizovať.“ Iba vtedy podľa neho budú stíhaní aj vplyvní ľudia. „V súčasnosti je policajný zbor pod veľkou politickou kontrolou a vplyvom.“

Vačok: Trestu sa musia báť všetci

Vystúpil aj bývalý vyšetrovateľ prípadu únosu Michala Kováča mladšieho Peter Vačok. Hovoril o tom, že zmysel trestu je naplnený len vtedy, ak sa ho boja všetci ľudia – od prezidenta po bežného občana.

„Stále máme určitú skupinu ľudí, ktorí sa trestu neboja, toto vnáša do spoločnosti veľké napätie, preto sa tu schádzajú ľudia, a preto opodstatnene žiadajú zmenu. To je nielen výmena ľudí, ale systému, aby ľudia, ktorí zodpovedajú za ústavnosť a za zákonnosť neboli vyberaní politikmi a aby neboli lojálni politikom a ich sponzorom. Toto je rozhodujúce,“ povedal Vačok.

Študentov podporilo aj asi 20 členov Činohry Slovenského národného divadla. Ich stanovisko prečítala herečka Zuzana Fialová. „Zákon má platiť pre všetkých bez rozdielu. Neriešenie korupcie vytvára podhubie pre extrémizmus. Demokracia nebude fungovať, ak sú v inštitúciách a vedúcich funkciách ľudia s nedemokratickým myslením a selektívnym prístupom k zákonom, ktorí slepo podliehajú politickému vplyvu,“ hovorila Fialová.

Tak ako na prvom pochode, aj teraz študentom ďakovala matka Róberta Remiáša Anna Remiášová. „Je najvyšší čas vyrovnať sa so všetkými špinavosťami, ktoré táto vládna moc zaviedla do praxe, ktoré si tu beztrestne užívajú, všetkých nás okrádajú a ničia naše životy,“ povedala Remiášová. Študentom ďakovala, že medzi svoje požiadavky dali aj zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara, čo minulý týždeň potvrdil Ústavný súd.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Asi pol hodiny po začatí pochodu poslal svoje vyhlásenie premiér Robert Fico: „Predseda vlády Robert Fico vždy rešpektoval verejné zhromaždenia zvolané v súlade so zákonom a slobodné vyjadrovanie názorov. Víta, že mladí ľudia sa zaujímajú o celospoločenské témy. Dôležité je, aby takýto typ podujatí mal slušný priebeh a nebol zneužívaný na politický zápas.“

„Vzápätí Fico poslal tlačovú správu o svojom utorkovom programe – pôjde do Nových Zámkov, kde sa zúčastní na Celoslovenských dňoch poľa. „Premiér vystúpi s príhovorom k účastníkom, prezrie si jednotlivé prezentačné plochy s odrodami poľnohospodárskych plodín a ukážkami poľnohospodárskej techniky.“

Na protest zareagoval aj člen mediálneho tímu premiéra Marián Bednár. „Na Slovan na hokej príde 11-tisíc ľudí,“ komentoval účasť na protikorupčnom pochode pod verejným statusom Radovana Cholevu na Facebooku. Podľa Bednára prišlo menej ľudí ako minule.

V Košiciach bolo najmenej 5000 ľudí

V rovnakom čase ako v Bratislave sa uskutočnil aj pochod v Košiciach, aj naň prišli tisíce ľudí. Organizátori chcú teraz zbierať podpisy za petíciu so svojimi požiadavkami, aby ju mohli po lete predložiť na prerokovanie do Národnej rady. Potrebujú na to 100-tisíc podpisov.

Organizátorka Veľkého protikorupčného pochodu Karolína Farská povedala, že v Košiciach sa počas pochodu podpísalo pod petíciu 4900 ľudí a toľko podľa nej minimálne bolo aj na košickom proteste.

„Roky predtým, ako som sa narodila, hovorili, že Mečiarove amnestie sa nedajú zrušiť, ale pred piatimi dňami ich zrušili,“ povedala Farská, prečo sa oplatí robiť tieto protesty. Účastníkov vyzvala, aby nestrácali nádej, že sa veci dajú meniť. „Keď sa nebudeme len sťažovať, ale sa spojíme, tak sa budeme mať na konci dňa lepšie.“

Foto – Ľudmila Kolesárová

Na pódium v Košiciach prišla Zuzana Hlávková, ktorá sa stala známou po tom, ako upozornila na predražovanie na ministerstve zahraničných vecí.

„Mladí sa nemajú starať do politiky, ale behať za dievčatami a chlapcami,“ poradil jej starší manželský pár vo vlaku. Je to však omyl. Hlavková im teraz z košického pochodu odkázala, že to mladí robia preto, aby Slovensko nebolo ihriskom len pre pár oligarchov. „Chceme žiť v dobrej spravodlivej krajine. Jedinou cestou je tlak vás.“

O týždeň sa uskutoční pochod v Prešove aj v Žiline.

Video: Ľudmila Kolesárová na košickom pochode

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protikorupčný pochod

Slovensko

Teraz najčítanejšie