Denník N

Špeciálny prokurátor Kováčik: Nebudem vo funkcii do roku 2021

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik tvrdí, že pod takým tlakom sa nedá pracovať, a povedal, že odíde z funkcie. „Neviem ešte,“ povedal na otázku kedy.

Deň po Veľkom protikorupčnom pochode prejednávajú parlamentné výbory správu o stave špeciálnej prokuratúry. Jej šéf Dušan Kováčik na výbore pre obranu a bezpečnosť vyhlásil, že nebude vo funkcii do konca svojho funkčného obdobia do roku 2021.

„Nedá sa dlhodobo robiť pod takýmto tlakom,“ povedal Kováčik. Na otázku, kedy chce odísť, povedal: „Neviem ešte.“ Poslancom povedal, že chce ukončiť vyšetrovanie kauzy Gorila, ktorú osobne dozoruje.

Som pripravený na spoluprácu

Odchod Kováčika z funkcie je jedna z požiadaviek študentov, ktorí pochod organizujú. „Vnímam veľmi pozitívne iniciatívu študentov a som rád, že chcú spolupracovať, ak to myslia vážne. Som pripravený na akúkoľvek spoluprácu z ich strany. Rešpektujem všetky práva občanov – aj študentov – na zhromaždenie sa. Na druhej strane, sám doteraz neviem, z akých informácií študenti vychádzajú, keď tvrdia určité veci, čo sa týka mojej osoby,“ povedal Kováčik.

Špeciálny prokurátor povedal, že nie protikorupčné pochody ho prinútili rozmýšľať nad odchodom. „Rozmýšľal som o tom dávno, aj som sa o tom bavil s pánom generálnym prokurátorom, budem sa s ním naďalej baviť, veľmi vážne sa zaoberám touto otázkou. Ide o to, či sa dá robiť pod takýmto tlakom, nie je to jednoduché, najmä keď takmer na dennodennej báze počúvate tie sprostosti a potom to počujete z tribún, keď to študenti opakujú,“ vyhlásil Kováčik.

Ak sa s ním študenti chcú stretnúť, podľa Kováčika vedia, kde sídli. „Neviem si predstaviť, ako by som si zháňal kontakt na organizátorov, jedine, že by som požiadal policajtov, aby mi lustrovali kontakty.“ Organizátori pritom majú webovú stránku, na ktorej majú kontakty zverejnené.
„Teraz viem povedať len toľko, že určite do roku 2021 vo funkcii nebudem, určite nie, je to v štádiu riešenia, mám určité záväzky.“

Kováčik: Neviem, z čoho študenti vychádzajú

Informácie z médií považuje za „neúplné“ až „účelové“. Na ďalšie otázky, aby povedal veľkú kauzu, v ktorej podal obžalobu, neodpovedal a novinárom povedal, že ďalšie otázky zodpovie až po rokovaní ústavnoprávneho výboru.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár povedal, že ak Kováčik z funkcie odíde, bude to rešpektovať.

Odhaľujú stále menej korupcie

V správe o stave prokuratúry Kováčik píše, že počet trestných činov korupcie, ktoré by sa orgánom činným v trestnom konaní podarilo odhaliť, výrazne klesá.

Za korupciu v roku 2016 stíhali 113 páchateľov, rok predtým to bolo 173 a v roku 2014 až 209 páchateľov. 

„Je evidentné, že v posledných troch rokoch dochádza k poklesu počtu osôb stíhaných pre korupciu,“ píše Kováčik, vinu však nevidí v sebe. Jeho úrad vraj vstupuje do konania, až keď je odhalené podozrenie. „Na odhaľovaní trestných činov sa podieľa najmä polícia,“ tvrdí v správe Kováčik.

Vidí dva dôvody, prečo ľudia nechcú nahlasovať korupciu – oznamovateľ musí podstúpiť doslova „martýrium“, keď musí svoju výpoveď viackrát opakovať a byť aj konfrontovaný s páchateľom, a potom sú podľa Kováčika na vine médiá.

„Najmä v posledných rokoch je zo strany niektorých novinárov, ale aj politikov vytváraný masmediálny tlak na úrad špeciálnej prokuratúry a prezentujú názory, že tento úrad všetky korupčné veci zametá pod stôl, využívajú na to niektoré trestné neskončené veci, ktoré v skutočnosti ani nie sú kvalifikované ako korupčné trestné činy,“ sťažuje sa Kováčik.

„Prokuratúra vykonáva dozor, odhaľovanie trestných činov je v rámci operatívy a polície,“ povedal aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár. 

„Z mojej strany je káuz dosť, z jeho strany sa opýtajte špeciálneho prokurátora,“ povedal Čižnár.

Kováčik ako príklady odhalenej korupcie v správe uviedol prichytenie policajta z dopravného inšpektorátu, ktorý žiadal úplatky 200 a 250 eur, úplatok v baniach za 4600 eur, prípad primára urológie, kde išlo o úplatok 800 eur, a korupciu na banskobystrickej župe, kde jej pracovníkovi bol ponúknutý úplatok 30-tisíc eur.

Video: Kováčik: O odchode uvažujem už dávno

Žitňanská: Sú iné priority

„Nevnímam to ako požiadavky kladené na mňa, s tým sa musia vzrovnať iní,“ povedala o protikorupčnom pochode ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská. „Svoj pohľad na vec som formulovala, na tom pohľade sa nič nezmenilo, ale dnes to nevnímam ako otázku na mňa.“ Žitňanská už dávnejšie povedala, že Robert Kaliňák by mal z funkcie odísť.

„Je to predovšetkým politická otázka pre niekoho iného, nie primárne pre Most-Híd. Most-Híd túto otázku na stôl položil, keď bolo treba. Neuspel. My sme túto otázku vyhodnotili tak, že sme súčasťou koalície, a nemyslím si, že je namieste sa k tejto otázke vracať permanentne.“ Podľa Žitňanskej má koalícia pred nadchádzajúcou júnovou schôdzou iné priority.

https://www.facebook.com/monika.todova/videos/10209751968299850/

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie