Denník N

Kiska pochválil Pellegriniho za spoluprácu s mimovládkami, no radí mu dotiahnuť veci do konca

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Prezident odporúča dotiahnuť národnú koncepciu informatizácie do reálnych výsledkov.

Prezident Andrej Kiska ešte pred necelými dvoma rokmi nešetril kritikou stavu elektronických služieb štátu a projekt Slovensko.sk zhodnotil slovom „hanba“.

Dnes sa prezident k informatizácii vyjadril znovu. Urobil tak po stretnutí s IT-čkármi zo Slovensko.Digital, s ktorými hodnotil, čo sa zmenilo rok po vzniku Pellegriniho úradu.

Kiska na jednej strane ocenil, že sa podpredseda vlády Peter Pellegrini (Smer), ktorý šéfuje úradu pre informatizáciu, nebráni spolupráci s mimovládkami. „A skutočne sa snaží ukončiť toto eldorádo osobných záujmov, ktoré v informatizácii na Slovensku sú. A to otvorenosťou a transparentnosťou,“ pokračoval prezident.

No problém vidí v tom, že nedotiahneme veci do konca. Ako príklad uviedol národnú koncepciu informatizácie, dôležitý dokument, ktorý nastavil nové pravidlá informatizácie a z ktorého vyplynuli nové termíny a úlohy. No nestíhajú sa. „Dnes je našou úlohou dotiahnuť národnú koncepciu informatizácie, ktorá bola minulý rok predstavená, do reálnych výsledkov,“ povedal prezident.

Malý IT odpočet

Kiska si od IT-čkárov z mimovládky vypočul, že po vzniku Pellegriniho úradu je štátne IT transparentnejšie, ale neplnia sa termíny z novej koncepcie a štátu chýbajú odborníci.

Kiska opäť pripomenul, že informatizácia bola za posledných desať rokov kanálom a zdrojom obrovskej korupcie na Slovensku. „V informatizácii sa minula za posledných desať rokov skoro miliarda eur a výsledok bol, žiaľ, žalostný. Predražené, často nezmyselné zákazky sa zrealizovali a občania vôbec nepocítili zmenu k lepšiemu.“

Ako príklad uvádza 15-miliónový projekt elektronického vybavenia cla, ktorý robila finančná správa s IT firmou Ditec. Označil ho za príklad projektu, ktorý „skomplikuje, zamotáva život občanom“. „A to nás stál 15 miliónov eur. A každý, kto to skúša spraviť, si kladie otázku, za čo boli vyhodené tie peniaze,“ povedal Kiska.

IT-čkárom zo Slovensko.Digital sa nepozdáva ani to, že štát stále plánuje veľké IT projekty za desiatky miliónov eur a rezorty si IT nakupujú pomerne nekoordinovane. Ako príklad nesprávneho postupu uvádzajú decembrový nákup služieb pre portál Slovensko.sk v hodnote 16 miliónov eur bez súťaže – priamym zadaním.

Pellegrini na nedávnej IT konferencii ITAPA povedal, že Slovensko sa už nemusí hanbiť za to, aké výsledky dosahuje v oblasti digitálnych technológií. Povedal tiež, že elektronické schránky prejdú výrazným redizajnom a zlepšením funkcionalít. No Pellegrini hovoril aj o tom, že mali problém s hľadaním ľudí. „Nebol to ľahký rok, úrad sa musel etablovať a nájsť šikovných ľudí, ktorí budú ochotní preň pracovať. Štát nepatrí medzi top najsexi zamestnávateľov,“ povedal Pellegrini.

Malý IT odpočet

IT-čkári z mimovládky tiež pripomínajú, že Pellegrini mal ešte v marci predložiť odpočet úloh, no doteraz sa tak nestalo. Po stretnutí s prezidentom tak urobili zaňho malý odpočet sľubov a úloh, ktoré sa nemusia stihnúť, lebo štátu chýbajú IT odborníci.

Podľa novej koncepcie by už tento rok malo fungovať jednoduchšie prihlasovanie k elektronickým službám napríklad cez mobilné zariadenia. Za štátne služby by sa malo dať platiť kartou a elektronický občiansky preukaz by sa mal rozšíriť aj do komerčnej sféry, napríklad do bánk, čo za potrebné označil nedávno aj Pellegrini. V roku 2018 by mal platiť princíp „jedenkrát a dosť“.

Pellegrini priznáva, že mešká takzvaný akčný plán k národnej koncepcii: „Je to posledná míľa. Máme za sebou obdobie investícií do robustnej infraštruktúry a teraz musíme naozaj ukázať konečnému používateľovi, že ten upgrade nie je len na papieri, ale sa realizuje aj v praxi,“ povedal.

V najbližších mesiacoch chce vyhodnotiť kvalitu najpoužívanejších služieb štátu, opísať ich silné a slabé stránky a na zlepšenie ich funkčnosti použiť „malé finančné injekcie“.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Verejné IT zákazky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie