Denník N

V čom je sila protikorupčných pochodov a prečo tak dráždia Fica (+video)

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

„Mať predstavu, že to študenti sami zorganizovali, je dosť smiešne, ale nevadí,“ vyhlásil premiér.

Premiér Robert Fico si doteraz dával pozor na to, ako komentoval študentské protikorupčné pochody.

Na Dňoch poľa však študentom vyčítal, že nie sú apolitické, hovoril, že pochody zorganizovali médiá. Tu sú dôvody, prečo môže byť premiér a aj koalícia z protestov nervózna.

Video: Fico o pochode: Médiá si urobili akciu a všetci sú z toho úúú
autorka: Martina Koník

1. Na pochody chodí veľa ľudí a idú aj do regiónov

Účasť okolo desaťtisíc ľudí na prvom i druhom Veľkom protikorupčnom pochode v Bratislave prevýšila očakávania. Zaplnené bratislavské Námestie SNP je od revolúcie 1989 výnimočná záležitosť. Významná pre prípadné ďalšie pochody je vysoká účasť v Košiciach, akcii dáva charakter celoštátnej záležitosti.

V Košiciach sa okrem celoštátnych tém ako Robert Kaliňák a korupcia objavili aj plagáty proti parkovacej politike v meste, primátorovi Richardovi Rašimu (Smer), ktorý teraz kandiduje na župana, či proti dnes už bývalému východoslovenskému politickému prominentovi Pavlovi Paškovi.

Práve protesty v Košiciach v novembri 2014 pred domom vtedajšieho predsedu Národnej rady Pašku súbežne s bratislavskými pouličnými akciami výrazne prispeli k odchodu Pašku z politiky.

Teraz je situácia iná, pochod sa už na budúci týždeň presunie do tretieho najväčšieho mesta na Slovensku, do Prešova, a potom do Žiliny. Ak aj tam príde veľa ľudí, organizátorov by to mohlo posmeliť, aby opakovali akciu v Bratislave aj v iných mestách.

Tretí Veľký protikorupčný pochod po minuloročných letných protestoch pred Bonapartom a tohtoročných malých demonštráciách na rovnakom mieste organizovaných OĽaNO už Fica a jeho ľudí môže znepokojovať. V prvom roku vládnutia, respektíve na začiatku druhého roka svojho mandátu sa predseda Smeru s takto organizovanými akciami doteraz nestretával.

„Nedá sa predpokladať, že protesty prinesú nejaký krátkodobý efekt,“ hovorí šéf agentúry Focus Martin Slosiarik o možnosti, že by študentské demonštrácie ovplyvnili preferencie vládnych strán. Nepredpokladá ani, že by prinútili niekoho odstúpiť z funkcie. Analytik pripomína, že elektorát Smeru je k strane pomerne lojálny.

Slosiarik skôr predpokladá, že protesty môžu byť ďalšou kvapkou, ktorá sa pridá k neriešeným problémom zo strany Smeru a jedného dňa by mohol súbor problémov tejto strany skončiť odlevom ich voličov. „V nejakom časovom horizonte ten pohár pretečie.“

Jeden z organizátorov protestov Dávid Straka vraví, že ešte nepadlo rozhodnutie, či pochody zopakujú aj tretíkrát. Počkajú si, či sa vyzbiera 100-tisíc podpisov pod petíciu, aby sa ich požiadavkami musel zaoberať parlament, a podľa reakcie politikov sa rozhodnú.

Pochod v Košiciach. Foto pre N – Viktor Zamborský

2. Na protestoch nie je agresívna nálada

Pochody prebiehajú pokojne, bez konfliktov. Nie je na nich porazenecká atmosféra, ale skôr pozitívna. Je to tým, že ich organizujú stredoškoláci, ktorí nie sú zatrpknutí, agresívni ani hysterickí, nevybavujú si s nikým účty a nepúšťajú na tribúnu žiadnych politikov.

Keďže akcie ignorujú či dokonca proti nim broja ľudia blízki antisystému, prorusky orientovaní voliči či kotlebovci, nevidno v rukách ľudí plagáty s požiadavkami na radikálne riešenia, skúšajú to skôr s vtipmi (napríklad mladý pár, ktorý na papierových plagátoch vyzýval proti korupcii a spoteným ľuďom v MHD).

Ľudia na pódiu nevolajú po násilí, či „zobratí vecí do vlastných rúk“ mimo rámcov parlamentnej demokracie.

Obsahom i formou ide o oveľa miernejšie než protesty Gorila z roku 2012 aj vlaňajšie demonštrácie pred Bonaparte či protesty proti predraženým nákupom CT prístrojov na jeseň 2014, ktoré organizovala opozícia. Dnes sa najčastejšie opakujú požiadavky na boj vlády proti korupcii a za odstúpenia Kaliňáka. Len ojedinele sa objavil transparent typu „defenestráciu Robertov“. Na akciách nie sú provokatéri, ktorí by situáciu vyhrocovali. Polícia tak na rozdiel od protestov Gorila nemala prečo zasahovať.

Fico na Dňoch poľa. Foto N – Vladimír Šimíček

3. Fico a Smer pochody znášajú čoraz ťažšie

Pred prvým aprílovým pochodom proti korupcii aj po ňom sa premiér Robert Fico držal línie, že akciu nebude znevažovať. Ide o stredoškolských študentov a akciu, ktorú neorganizujú opoziční politici. Táto stratégia sa však po utorku mení.

Po prvom pochode Fico napísal, že je dobre, ak sa mladí ľudia aktívne zaujímajú o dianie v krajine a sú pripravení pomôcť konkrétnymi skutkami. „Osobitne oceňujem každú iniciatívu, ktorá reflektuje autentické postoje časti verejnosti a ktorá uprednostňuje občianske požiadavky pred politickými.“ Pridal, že vláda vníma korupciu ako vážny dlhodobý problém a robí konkrétne kroky pre jej potláčanie a odstránenie.

Počas pondelkového druhého pochodu vydal ďalšie krátke stanovisko, aj to ešte pôsobilo pomerne zdržanlivo. „Robert Fico vždy rešpektoval verejné zhromaždenia zvolané v súlade so zákonom a slobodné vyjadrovanie názorov. Víta, že mladí ľudia sa zaujímajú o celospoločenské témy. Dôležité je, aby takýto typ podujatí mal slušný priebeh a nebol zneužívaný na politický zápas,“ napísal jeho tlačový odbor.

V utorok sa neudržal a motivácie organizátorov spochybnil. „My sme mali na 1. mája 10-tisíc ľudí bez podpory médií, a to si nikto nevšimol. A tu si médiá urobia akciu a všetci sú z toho úúú, že veľká akcia,“ vysvetľoval bývalému ministrovi pôdohospodárstva Stanislavovi Becíkovi na Dňoch poľa v Dvoroch nad Žitavou deň potom, ako sa stal pochod prvou hlavnou správou večerného spravodajstva televíznych staníc.

„Vôbec nemal rešpekt k tomu, že tam tí ľudia prišli niečo vyjadriť. Jeho výroky vyzneli veľmi výsmešne a porovnával neporovnateľné,“ hovorí jeden z organizátorov pochodu Dávid Straka. Protikorupčná demonštrácia a stranícka akcia, na ktorú idú ľudia kvôli kultúrnemu programu, sú podľa Straku úplne iné veci.

Neudržal sa ani člen premiérovho mediálneho tímu Marián Bednár, podľa ktorého „na Slovan na hokej príde 11-tisíc ľudí“. Šéf výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer) sa na Facebooku otvoril úplne: „Len pekne ďalej žime v tom našom údolí a hlavne neriešiť problémy sveta, však to sa nás netýka. Jediný problém je Kali a jediný záchranca je Igor, ó, áno, pochodom vchod.“

Foto N – Tomáš Benedikovič

4. Kaliňák obchodoval s Bašternákom a aj po roku to je téma

Téma prepojení Ladislava Bašternáka podozrivého z daňových podvodov na Roberta Kaliňáka a Smer žije už viac ako rok. Pritom práve pred rokom pribudol jeden z kľúčových dôkazov – výpisy z Kaliňákovho účtu, ktoré zverejnil Filip Rybanič, asistent poslanca SaS Jozefa Rajtára. Kaliňák sa potom musel priznať, že obchodoval s Bašternákom.

Kaliňák je stále vo funkcii, práve sa vrátil z oficiálnej návštevy Vietnamu. Premiér Fico ho drží oveľa dlhšie a presvedčenejšie ako Pavla Pašku, ktorý skončil po niekoľkých týždňoch pre kauzu CT.

Ficova ochrana ministra vnútra ukazuje, že Kaliňák má v Smere a u predsedu oveľa silnejšiu pozíciu než Paška. Je jasné, že premiér občianske protesty automaticky nevníma ako dôvod na odvolávanie ministrov, pád dvojky Smeru by bol veľkým precedensom.

„Nebudem križovať svojich ministrov len preto, že si to opozícia a časť médií želá,“ povedal v utorok Fico na Dňoch poľa a opakoval, že Kaliňák je výborný minister a nie je dôvod na jeho odvolanie.

Nedá sa vylúčiť ani to, že protesty v uliciach a články o prípade Bašternák predsedu vlády ešte viac „zocelia“ v rozhodnutí držať ministrov aj za cenu straty popularity.

To by sa týkalo aj imunity pre ministrov z SNS a Mosta-Híd. Koaliční partneri by Ficovi mohli pripomínať, po čom všetkom Kaliňáka drží, takže by mal držať vo vláde aj členov s menšími kauzami.

Foto N – Tomáš Benedikovič

5. Študenti žiadajú to, čo chcú mnohí

Sila protestov je aj v tom, že študenti žiadajú odstúpenie ľudí reálne zodpovedných za dlhodobé vnímanie korupcie na Slovensku ministra vnútra Kaliňáka, policajného prezidenta Tibora Gašpara a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Navyše, žiadajú dôkladne vyšetrenie najväčších káuz Bašternák a Gorila.

Čiastočne ako úspech študentov je možné vnímať zrušenie Mečiarových amnestií. Prispeli k tlaku na koalíciu, ktorá napokon našla riešenie. A to aj napriek tomu, že Robert Fico roky opakoval, že to nie je možné.

Napriek mase na námestí sa však splnenie ostatných požiadaviek zatiaľ nejaví ako reálne. Hoci, mierne pokroky vidieť. Premiér organizuje semináre o korupcii a pri každej možnej príležitosti vyhlasuje, že proti nej bojuje. A šéf Špeciálnej prokuratúry Dušan Kováčik dokonca vyhlásil, že pre tlak na svoju osobu nemieni zostať vo funkcii až do roku 2021, keď sa mu skončí funkčné obdobie.

Video: Záznam z druhého Veľkého protikorupčného pochodu
autorka: Martina Koník

6. Opozícia stojí takmer bokom

A v koalícii môžu byť z protestov nervózni aj preto, že pochody sú organizované ako apolitické a študenti, ktorí ich uvádzajú, nepúšťajú na pódium ľudí z politiky. Zdôrazňujú to aj vo svojich vystúpeniach.

Opoziční politici tam však chodia ako radoví účastníci v pomerne hojnom počte. Na poslednom bol Igor Matovič a niekoľkí ďalší politici z OĽaNO, SaS i Sme rodina. Nie sú na pódiu a zrejme si uvedomujú, že by ich priama účasť oslabila silu protestov.

Aj napriek tomu, že študenti k organizácii nepustili politikov, museli si v utorok od premiéra Roberta Fica vypočuť, že protest nebol apolitický. Premiér odmietal bližšie vysvetliť, čo tým myslel, keď jedinou (aj to bývalou) političkou na pódiu bola bývalá členka Smeru z Nitry Renáta Kolenčíková, ktorá stranu kritizuje pre korupciu.

„Ten míting mal jasné politické črty,“ hovoril Fico.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protikorupčný pochod

Slovensko

Teraz najčítanejšie