Denník N

Kotlebovci sľuby neplnia. Ich program tvoria nekompetentné a populistické táraniny

Irena Bihariová. Foto N – Tomáš Benedikovič
Irena Bihariová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Irena Bihariová zistila, že na svojich voličov kašlú.

IRENA BIHARIOVÁ sa narodila v roku 1980 v Trnave, vyštudovala Právnickú fakultu UK v Bratislave. Aktuálne je na materskej dovolenke, pracuje ako predsedníčka občianskeho združenia Ľudia proti rasizmu. Je aj podpredsedníčkou Výboru pre predchádzanie a elimináciu rasizmu a extrémizmu, ktorý pôsobí na ministerstve vnútra. Dlhoročne sa špecializuje na oblasť trestných činov extrémizmu vrátane problematiky cyberhate – protiprávnych prejavov nenávisti v online prostredí. Je autorkou viacerých publikácií, článkov, web stránok a komunikačných stratégií. Nedávno sa stala členkou správnej rady vznikajúceho politického hnutia Progresívne Slovensko. S partnerom Danielom Milom majú dve deti. 

Keď si vezmete do ruky sľuby Kotlebovej strany ĽSNS, akú z nich máte emóciu?

Takmer všetky opatrenia, ktoré si dali do programu, sú príliš všeobecné. Nejde o nič konkrétne, merateľné, zväčša sú to len kvetnaté a strašne populistické frázy, ktoré ich voličom krásne znejú, v praxi sa však nedajú realizovať.

Príkladom sú táraniny typu, že ponúknu prácu všetkým, obránia Slovensko pred zlým Bruselom, pred zlými cigánskymi asociálmi a podobne. To sú tak artikulované ciele, že netušia, ako by ich previedli do paragrafového znenia. A vlastne ani nemusia, lebo vedia, že vládnu zodpovednosť nikdy neprevezmú.

Nenašli ste tam nič realizovateľné?

Je tam pár vecí, ktoré by sa technicky dali urobiť, napríklad že vek odchodu do dôchodku určia na 60 rokov. Ani však nechyrujú, koľko by to stálo, nemajú k tomu žiadne prepočty. A už vôbec nevedia, kde by na to vzali.

Podobných nezmyslov, ktoré by znamenali brutálne narušenie štátneho rozpočtu, je tam veľa. Kotlebovci sa bránia tým, že ide síce o ekonomicky ambiciózne opatrenia, ušetria však tým, že nebudú kradnúť.

Odhliadnuc od toho, čo vyvádzajú na župe, kde panuje klientelizmus a Kotleba si tam dosadil vlastnú rodinu a kamarátov, vrátane tých, čo mali problémy so zákonom, sú to len ďalšie frázy. Keď sa ich opýtate, koľko eur prinesie do rozpočtu zabezpečenie nekradnutia, ani len netušia. Niektoré ich nápady sú dokonca protichodné.

Konkrétne?

Na jednej strane chcú znížiť dane a zaviesť rovnú daň vo výške 15 percent, na druhej strane ponúkajú štedrú bytovú a sociálnu politiku. Samozrejme, výpadok v rozpočte pri znížených daniach nemajú prepočítaný vôbec, a o tom, koľko by stála ich bytová a sociálna politika a kde by na ňu vzali, nechyrujú.

Oni si snáď myslia, že peniaze si vytlačia na kopírke. Faktom je, že pri ich ekonomických nápadoch by mali problém udržať aspoň dnešný štandard toho, čo štát poskytuje občanom, nieto zavádzať ešte štedrejšie veci. Krajina by pri nich skrachovala.

Kotleba všeobecne nevie, kde je sever – aj na župe raz vykrikuje, že kašle na eurofondy, že ich nepotrebuje a odmieta, a potom, keď mu vytknú, ako sa nezrealizovalo množstvo potrebných vecí, zase plače, ako mu znemožnili ich čerpať. Vždy sú na vine iní.

Kotlebovci tvrdili, že sa vzdajú príspevku za voľby. Po voľbách to popreli s tým, že peniaze odmietnu, ak tak urobia aj ostatné strany.

Opäť je v tom ich lož. Uhrík po voľbách začal tvrdiť, že si to dali právne analyzovať a zistili, že peniaze sa štátu technicky nedajú vrátiť. To však opäť poukazuje len na ich nekompetentnosť a veľkohubé sľuby bez toho, aby si niečo preverili vopred.

Uhrík však predtým verejne tvrdil iné – ak sa aj ostatné strany príspevku od štátu nevzdajú, oni peniaze rozdelia medzi ľudí. Dnes to popiera a vraví, že vzdanie sa príspevku vždy podmieňovali tým, že sa ho vzdajú aj ostatní.

Začali realizovať niektoré svoje sľuby?

Áno, pár drobností sa nájde. Spustili trebárs petičnú akciu za vystúpenie z EÚ a NATO. Ako inak, ani tú nerobia čisto a férovo, ale občas na to zneužívajú cudzie akcie ako jarmoky, dni obce, koncerty, respektíve iné akcie, kde sa ľudia zabávajú, popíjajú, politiku neriešia, a pod vplyvom alkoholu podpíšu hocaký nezmysel.

Majú prepočty k tomu, čo by pre Slovensko znamenal výstup z tých štruktúr?

Nikdy som o nich nepočula. Nikde na ich stránkach som nenašla materiály, ako by sa s tým vysporiadali. Ani netušia, čo by robili, keby sa domov vrátili státisíce Slovákov zo zahraničia, ako by ich reintegrovali na pracovný trh, čo by to znamenalo pre našu politiku zamestnanosti a podobne.

Rovnako netušia, čo by robili, keby po vystúpení z EÚ odišli veľkí zahraniční investori, ktorí tu zamestnávajú státisíce osôb. Zmôžu sa len na tupú argumentáciu, že sme montážna dielňa Európy, že naši ľudia robia za minimum peňazí a podobne. Uniká im, že bojovať za väčšie mzdy treba inak ako vystupovaním z EÚ.

Argument ĽSNS v prospech vystúpenia tiež je, že do EÚ musíme prispievať finančne. Zabúda však dodať, že v skutočnosti sme čistými poberateľmi peňazí, pretože odvádzame oveľa menej, ako dostávame. Tieto nápady sú ekonomické fantazmagórie.

Ešte vtipnejšie to zrejme bude s NATO. Nikde som nevidel ich prepočty na to, koľko by stála samostatná obrana našej krajiny.

V programe píšu, že pôjdu po vzore Švajčiarska, že budeme neutrálni a budeme mať vlastnú armádu. Tvrdia pritom, že vojenská služba bude dobrovoľná. Kotlebu sa stačí spýtať, či vie, koľko stojí tank, stíhačka, samopal, guľomet, samohybná húfnica, a skončil.

On ani nechyruje, koľko peňazí treba na bojaschopnú armádu, koľko čoho presne potrebuje, aký má byť počet vojakov, aký má byť ich žold a podobne. Keby to mali vypočítané, zverejnili by to.

Jednou z prvých vecí, s ktorou vyšli v parlamente, bola minúta ticha za Tisa.

Asi si mysleli, že práve to je vec, na ktorú všetci ubiedení Slováci čakali, a od tej chvíle tu bude blahobyt. Aby sme im však nekrivdili, pokúsili sa už presadiť aj jeden bod zo svojho programu – zníženie počtu poslancov zo 150 na 100.

Bol to však číry populizmus, ktorého schválením by získali finančné omrvinky. Tie by ani zďaleka nestačili na realizáciu ich šialených nápadov. Aj to dokladuje, že kotlebovci nevedia, kde by zohnali skutočné zdroje na štedrú sociálnu politiku, ktorú sľubovali.

Chceli tiež urobiť poriadok s mimovládkami.

A to tak, že navrhli, aby ľudia z nich všetky svoje výstupy označovali nápisom „Pozor! Zahraničný agent“. Predstavte si mimovládky, ktoré prevádzkujú hospice, charity, venujú sa chorým deťom, že títo blázni ich len pre využívanie fondov aj zo zahraničia označujú za nebezpečných agentov.

Normálny človek to nevymyslí. Kotlebovci to pritom síce cielili na mimovládky ako Ľudia proti rasizmu, Nadácia Milana Šimečku a podobne, chceli však novelizovať zákon o neziskových organizáciách, pod ktorý vôbec nepatria. Postihli by tým úplne iné spektrum a nás by sa to netýkalo. Ďalší dôkaz o ich hlbokej nekompetentnosti.

Ďalšie ich sľuby sa týkali Rómov a osád. Čo urobili za viac ako rok?

Oficiálne ich nešpecifikujú, uvádzajú však, že tým, ktorí odmietnu pracovať, nedajú vôbec nič – žiadne domy ani príspevky. Samozrejme, je to nezmysel, žiadni Rómovia nedostávajú domy zadarmo. Ide o nájomné byty, ktoré vlastnia mestá a v ktorých musia platiť normálne nájomné. V každom prípade nič konkrétne k tejto téme nenavrhli.

Sľubujú tiež zaviesť domobranu, ktorá bude chrániť slušných ľudí všade tam, kde zlyhala polícia. So žiadnou legislatívnou úpravou, našťastie, neprišli. Naopak, neúspešne sa pokúsili splniť inú vec – rozšíriť právo na nosenie a použitie zbrane pri ochrane majetku pred asociálmi.

Sľubovali vyriešenie čiernych stavieb, no možno aj tu im časom došlo, že silácke reči na to stačiť nebudú, že mnohé veci sa nedajú riešiť s takou ľahkosťou, ako sa píšu do statusov či plagátikov.

Rovnako sa, našťastie, nepustili do sľubovaného zavedenia policajných cvičení v čiernych osadách. Samozrejme, ignorujú aj sľub o sprísnení trestov a väzenia tak, „aby si každý parazit dobre rozmyslel, či bude poctivo pracovať“.

Má to logiku – jedna vec je sľubovať nezmysly, iná previesť ich do paragrafového znenia, vyčísliť náklady, rokovať s ostatnými stranami o podpore a podobne. To už nie je také sexi, aby sa to dalo predať voličovi na mítingu v Hornej Dolnej.

Presne tak. Preto radšej navrhli banalitu – obmedzenie limitov na nákup áut pre ústavných činiteľov. Ignorovali, že limity boli zmenené už skôr. Najväčšia zábava však spočívala v tom, že kotlebovci ani netušili, ako sú limity aktuálne nastavené, dobýjali sa do otvorených dverí. Oveľa viac peňazí na autá pritom uniká cez mestské úrady, župy, štátne vysoké školy a podobne.

Chceli obnoviť bezplatnú zdravotnú starostlivosť v zmysle Ústavy SR. Čo urobili?

Nič. A ani neviem, čo ten ich návrh znamená. To chcú zrušiť zdravotné odvody a dnešný solidárny systém? Z čoho chcú potom financovať tie obrovské náklady? Samozrejme, žiadne návrhy ani prepočty k tomu nemajú, sú to len táraniny pre voliča.

Túžili tiež zrušiť sankcie za odmietnutie očkovania detí.

Dokazuje to, že sú vedeckými poznatkami nepobozkaní a naskočili na vlnu bludov, šírených kritikmi očkovania. Našťastie im to neprešlo.

Na túto tému koluje pekná karikatúra o Uhríkovi, na ktorej tvrdí, že sa nemôže vyjadriť k holokaustu, lebo nie je historik, a vyjadruje sa len k veciam, ktorým rozumie, napríklad k očkovaniu. Krásne na tom vidieť ich alibizmus a zbabelosť.

Založiť tiež chcú jednu zdravotnú poisťovňu a zvyšné do nej včleniť.

Keď sa ich spýtate, ako to chcú urobiť a koľko to bude stáť, netušia. Lebo súkromné poisťovne možno len vykúpiť, dať teda obrovské peniaze z rozpočtu oligarchom, alebo ich vyvlastniť, čo znamená medzinárodné žaloby, stopercentnú prehru a obrovské odškodné.

Sľubovali aj to, že v každej sanitke bude lekár. Znie to, samozrejme, lákavo, všetci si želáme čo najlepšiu a najprístupnejšiu zdravotnú starostlivosť. Koľko by to však stálo, ako inak, netušia. Najhoršie je, že v oblasti zdravotníctva sú úplne iné problémy a tým sa v programe vôbec nevenujú.

Jednou z ich mantier je úplná sebestačnosť Slovenska.

Pri nej by im novinári mali stále dokola klásť konkrétne otázky – budeme tu pestovať banány a pomaranče? Prikážeme našim ľuďom vyrábať všetky tovary a poskytovať všetky služby, o ktoré prídeme výstupom z EÚ?

Zavedieme plánované hospodárstvo ako komunisti? Donútime naše družstvá chovať dobytok všetkého druhu a zakážeme ľuďom kupovať lacnejšie potraviny zvonku? Prikážeme im, ktoré jogurty môžu jesť? Celé je to populistická táranina, ktorú môžu zaviesť akurát tak v diktatúre, nie v demokracii. Našťastie sa to ani nepokúsili presadiť.

Jeden zo sľubov znel, že občanom umožnia odvolať poslanca parlamentu.

S ničím takým neprišli. Nemajú to ani rozpísané, nevypracovali o tom žiadnu štúdiu ani postup, je to len ďalší sľub, ktorého realizáciou by sa tu začala udomácňovať anarchia, nehovoriac o tom, že by sa to dalo nádherne zneužívať. Na výmenu poslancov slúžia voľby.

V tomto smere aktuálne predniesli návrh na vymeriavanie mzdy poslancom parlamentu podľa výšky minimálnej mzdy. Svojim voličom to vysvetlili tak, že tým dosiahnu výraznú motiváciu poslancov zlepšovať životné podmienky obyvateľstva a dokonca tým ušetria milióny v rozpočte.

Zvyšovať spoločenský tlak na volených zástupcov však treba inými spôsobmi než takýmito populistickými opatreniami, ktoré by, naopak, mohli otvárať väčší priestor pre hľadanie si „bočných príjmov“.

Tvrdili, že slušným rodinám dajú možnosť získať nájomný byt a zavedú bezúročné mladomanželské pôžičky.

O nič také sa nepokúsili. Najmä by som chcela vidieť definíciu slušného človeka a slušnej rodiny. Budú to posudzovať nejaké komisie? A ako? Je jasné, že to chcú mieriť proti ľuďom, ktorí odmietajú pracovať, no čo ak otec rodiny pracuje, ale týra ženu aj deti?

Je ešte slušný, alebo už nie? Čo ak pracuje a kradne? Čo ak klame na daniach? Čo ak nezdraví susedov? Jednoducho nedomyslená hlúposť. O niečo sa pokúšali len v súvislosti s pôrodnosťou „slušných ľudí“ cez nejaké daňové zmeny, to však nemalo ani hlavu, ani pätu.

Čo zvýšenie materskej dávky na výšku sto percent platu matky? Jej poberanie tiež chceli predĺžiť až na tri roky.

Dnes je materská na 75 percentách platu matky, takže sa opäť dobýjajú do otvorených dverí. A kým dnes sa poberá pol roka, tušia, čo by stálo predĺženie na tri roky? Uvedomili si vôbec, že by sa to týkalo aj tých, ktorých nenávidia? Teda aj rómskych žien? Alebo by ich z toho vyňali? Selektovali by podľa etnicity?

Čo sľub, že odstránia byrokraciu v podnikaní?

S ničím neprišli, pretože aj na takéto návrhy treba odbornú kompetenciu, nielen ľúbivé revolučné heslá na grafikách a plagátoch. Ani nijako nerozpisujú, čo konkrétne to znamená. Všetko sú len trápne heslá vhodné na transparenty, reálne sa však topia v bezradnosti, lebo netušia, ako ich realizovať.

Nič nemajú premyslené, lebo vedia, že to ani nepotrebujú. Čo povedať na sľub o tom, že budú bojovať proti diktátu Bruselu, aby sme neboli kolóniou EÚ? Čo je to za nezmysel? Škoda, že novinári im nekladú konkrétne otázky, ktorými by ich demaskovali.

Tých by som sa trochu zastal. Kotleba, Uhrík, Mazurek, nehovoriac o ostatných poskokoch, sa skutočných novinárov boja. Žiadne interview, v ktorom by sa šlo do hĺbky, im neposkytnú. Vedia, že by ho neustáli. Trúfajú si akurát tak na TA3 a konšpiračné médiá, kde od nich konkrétne informácie nik nechce.

Ja vôbec nie som za to, aby mali mediálny priestor na propagáciu svojich populistických revolučných bludov a scestnej ideológie. Nemyslím si, že sú to politickí partneri do diskusie. Ak však už sú z nejakých dôvodov pozvaní do televíznych debát, tieto konfrontačné otázky by mali byť kľúčové.

Mali by zaznievať v každej televíznej diskusii, kde sa vyskytne Kotleba alebo Uhrík – koľko stojí tank? Koľko celá obrana štátu? Kde konkrétne zamestnáte Slovákov, ktorí sa vrátia po vystúpení z EÚ? Koľko sa ich vráti? Čím nahradíte zahraničných investorov? Koľko bude stáť obnovenie zbrojárskej výroby? Ako konkrétne a kde ju obnovíte?

Kde vezmete na zvýšenie materskej, na nájomné byty a štedrú sociálnu politiku, ak znížite dane? Koľko presne ušetríte nekradnutím? Ako konkrétne vytvoríte jednu zdravotnú poisťovňu? Koľko bude stáť zníženie veku odchodu do dôchodku? Takých otázok sú stovky, ani na jednu však nemajú odpoveď, len neurčité ochkanie.

To je pravda. Na druhej strane, kotlebovci namietajú, že načo by prichádzali s konkrétnymi návrhmi, keď im koalícia aj tak nič neschváli?

Na to je banálna odpoveď – ak chcete prevziať moc, musíte to mať pripravené už teraz, nie vymýšľať riešenia až vo vláde.

Nedovolia vraj adopcie úchylmi. Mieria tým na homosexuálov. Faktom je, že už dnes si môže dieťa adoptovať aj jednotlivec, pričom orientáciu nik nezisťuje. A aj keby áno, stačí, ak to gej či lesba zataja.

Áno, je to ďalší blud. Asi chcú zriadiť komisiu, ktorá preverí, či ste gej. Inak nemajú šancu. O tom, že úchylákom môže byť aj heterosexuál, ani nehovorím. Podstatné je, že to svojim voličom sľubovali, našťastie ani tieto sľuby im zatiaľ nesplnili.

Tvrdili, že stiahnu našich vojakov zo zahraničných misií. Urobili pre to niečo?

Ani náhodou.

Jednostrannú orientáciu na Západ chcú nahradiť vyváženou spoluprácou so všetkými krajinami sveta.

Jednak s tým ani neprišli, jednak sami netušia, čo to znamená. Veď už dnes máme iks bilaterálnych zmlúv s kadekým vrátane Ruska, Číny a podobne. Fico udržuje styky s Putinom, kde teda vidia problém? Slovensko celý čas spolupracuje s rôznymi krajinami bez ohľadu na svetovú stranu, to len Kotleba potreboval slameného panáka.

V oblasti životného prostredia chcú zvýhodniť používanie alternatívnych palív a taktiež sprísniť tresty za devastáciu životného prostredia.

Istú iniciatívu vyvinuli len v súvislosti so znížením spotreby igelitových tašiek a zákazom ťažby bridlicového plynu. V kontexte ochrany životného prostredia aktuálne predniesli čudesný legislatívny návrh na ochranu lesov pred „asociálmi“.

Ak tomu dobre rozumiem, navrhujú, aby polícia behala po lese a merala ľuďom dĺžku nožov a pílok a podľa toho trestala tých, u ktorých dĺžka presiahne stanovený limit.

Prosím?

Tým chcú zabrániť píleniu dreva na kúrenie zo strany Rómov. Meranie nožíkov má pomôcť tomu, aby zákon nepostihol v lese hubárov. Viete si predstaviť, ako chodia hliadky po lese s pravítkom a merajú ľuďom vreckové nožíky?

Ako hodnotíte celý program?

Ako nekompetentný a lživý blábol. Je to podobné, ako keď tvrdia, že hliadkami vo vlakoch chránia bezpečnosť ľudí a chvália sa konkrétnymi prípadmi, hoci sa ukázalo, že klamú – údajná pani vo vlaku vôbec napadnutá nebola, iba sa zľakla.

Klamú bežne, napríklad aj o ministerke Žitňanskej, ktorá vraj zaviedla zákon, že ak niekto zakričí „Slovensko Slovákom“, tak spáchal apartheid, čo je hlúposť a nepochopenie významu cudzieho slova.

Klamali už v kampani – na mítingoch premietali úryvky z predstavenia švajčiarskeho divadla, v ktorom vystupujú nahí herci, a tvárili sa, že ide o banskobystrické divadlo, ktorému stopli dotáciu. Dokážete na ich prítomnosti v parlamente nájsť niečo pozitívne?

Napríklad to, že prišli o argument, že demokracia je nepriepustná. Lebo práve ĽSNS je dôkazom jej priepustnosti.

Pre lepšie Slovensko teda dodnes neurobili nič?

Vôbec nič. A ak sa chcú vyhovárať, že sú len opozičná strana, nech sú potom tiež féroví a nech rozlišujú. Hovoria totiž, že všetky štandardné strany kradnú, že žiadna z nich neurobila pre Slovensko nič dobré a podobne.

Jedna vec sa im však uprieť nedá – na stránke majú kalendár aktivít, neustále chodia za voličmi, debatujú, stretávajú sa s nimi. A tiež sa venujú charite a organizujú detské tábory, hoci tým v skutočnosti len zneužívajú biedne rodiny a vytvárajú falošnú ilúziu, že konečne tu niekomu záleží na bielych. A ešte tam aj provokujú nacistickými symbolmi.

Práve toto vyčítam ostatným stranám – nepochopili, že časť kritiky systému zo strany kotlebovcov a ich voličov je na mieste, a bez ohľadu na to, či to zníži podporu extrémistických strán, sa musia touto kritikou zaoberať.

Okrem toho, ostatné strany nedokážu so svojím elektorátom pracovať účinne ako Kotleba – nepomáhajú biednym, nevedia pozitívne mobilizovať ľudí v regiónoch, a tí majú zase pocit, že sa na nich úplne zabudlo.

U nás sa zatiaľ nebudovala politika spôsobom, ktorým by si získavala podporu ľudí zdola, mravčou robotou, priamym kontaktom s voličom. Je choré, že ako jediný to pochopil práve Kotleba.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie