Denník N

Nemohla zniesť Trumpa, vyniesla tajné informácie o ruskom ovplyvňovaní volieb

Reality Winnerová. Reprofoto – N
Reality Winnerová. Reprofoto – N

Pracovníčke NSA a cvičiteľke jogy teraz hrozí desať rokov väzenia.

Prvou osobou obvinenou z vyzradenia tajných informácií za Trumpovej administratívy sa stala 25-ročná Reality Winnerová, ktorá pracovala Národnú bezpečnostnú agentúru (NSA).

Na svojom pracovisku v Atlante si vytlačila tajnú správu o tom, ako ruskí hackeri podnikli najmenej jeden kyberútok na dodávateľov volebného softvéru a rozposlali takzvané spear-phishing maily (dôveryhodne pôsobiace e-maily, ktorých cieľom je ukradnúť citlivé finančné alebo osobné údaje či heslá) najmenej stovke ľudí, čo dohliadali na voľby.

Tú potom poslala serveru Intercept, ktorý sa prioritne venuje národnej bezpečnosti.  Server o tom v pondelok zverejnil rozsiahly článok a správu označil „za doteraz najpodrobnejší vládny materiál o ruskom zasahovaní do volieb“. Všeobecne panuje presvedčenie, že Rusi sa pokúšali voľby zvrátiť v Trumpov prospech.

Hodinu po publikovaní článku zástupca amerického generálneho prokurátora Rod Rosenstein oznámil, že jeho úrad začal so stíhaním Winnerovej. Mladá žena sa podľa neho agentom FBI priznala, že dokumenty vytlačila začiatkom mája aj s vedomím, že sú tajné. Nepopierala, že to urobila naschvál.

Ak ju usvedčia na základe zákona o špionáži, hrozí jej desať rokov väzenia.

Idealistka

Winnerovú médiá označujú za pravý opak Donalda Trumpa. Je nadšená environmentalistka, učiteľka jogy venujúca sa charite a pomoci deťom v Afganistane. Trumpovo víťazstvo vo voľbách a hlavne jeho rozhodnutia o ekológmi kritizovaných ropovodoch Keystone XL a Dakota Access, niesla veľmi ťažko.

„Strácam z neho rozum. On klame. On otvorene klame,“ napísala na Facebooku.

Winnerová, podľa známych a spolužiakov vynikajúca študentka a športovkyňa, slúžila do konca roka v americkom vojenskom letectve. Hovorí po perzsky, paštúnsky a daríjsky, v armáde pre svoju znalosť jazykov pracovala aj ako analytička konverzácií, ktoré zachytilo vojenské spravodajstvo v zahraničí.

Zaujíma sa o náboženstvo, ale aj o boj s Dáišom.

Po odchode z armády sa vo februári zamestnala v bezpečnostnej a spravodajskej spoločnosti Pluribus International Corporation, ktorá je dodávateľom NSA. Získala aj najprísnejšiu bezpečnostnú previerku.

Teraz ju podozrievajú z toho, že pre NSA začala cielene pracovať preto, aby odtiaľ vyniesla tajné informácie, a že má otvorene protivládne postoje. Podľa vyšetrovateľov na sociálnych sieťach pod pseudonymom Sara Winners opakovane kritizovala Trumpa, lajkovala tweety Edwarda Snowdena či WikiLeaks. To však robia milióny ľudí.

„Nikdy sa mi nezverila s tým, že by súhlasila s vynášaním tajných informácií. Neviem si to vysvetliť,“ vyjadrila sa jej mama. Tvrdí, že Reality sa nikdy netajila nesympatiami k Trumpovi, ale zároveň nie je typ, ktorý by sa púšťal do nejakej revolúcie alebo odporu.

Jej právny zástupca ju označil za „obyčajnú ženu, čo po práci predcvičuje jogu“. Podľa niektorých priateľov je naivná a idealistická, snaží sa každému pomôcť. Od opustených zvierat až po afganské siroty, ktorým pravidelne posielala balíky.

Ako ju chytili

Americké médiá sa pokúsili zistiť, ako FBI prišla na to, že zdrojom úniku informácií je práve Winnerová. S dokumentom pracovalo a nechalo si ho vytlačiť najmenej šesť ľudí.

Mal ju prezradiť „tajný kód“, ktorý niektoré tlačiarne „pridajú“ na nimi vytlačené dokumenty. Ide o nenápadnú mriežku zloženú z bodiek. Väčšina ľudí ju ani nezaregistruje, či vôbec nevie, že takú funkciu ich tlačiareň má.

Ďalšou indíciou bolo to, že Winnerová bola v mailovom kontakte s novinármi, hoci v inej veci, a použila na to síce súkromný mail, ale pracovný počítač.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie