Denník N

Youtuberi Selassie a Expl0ited bojujú proti hoaxom, šírili o sebe nezmysly a ľudia im uverili

Matej Slažanský alias Selassie. Foto N – Tomáš Benedikovič
Matej Slažanský alias Selassie. Foto N – Tomáš Benedikovič

Dvaja slovenskí youtuberi, každý s vyše pol milióna odberateľov, sa zapojili do kampane pre Globsec Policy Institute, ktorá upozorňuje mladých, aby si overovali informácie na internete.

Dvaja známi slovenskí youtuberi Expl0ited a Selassie medzi sebou rozpútali virtuálnu „youtube vojnu“ postavenú na falošných obvineniach.

V skutočnosti tak chceli svojich fanúšikov upozorniť na to, aby neverili všetkému, čo vidia na internete. Kampaň cez Instagram a YouTube videlo za necelý týždeň viac ako pol milióna mladých, videá majú doteraz takmer milión prehratí. Stojí za ňou mimovládka Globsec Policy Institute a PR agentúra Seesame.

Expl0ited, čiže Peter Altof je po Gogovi alias Danielovi Štrauchovi druhým najpopulárnejším slovenským youtuberom. Má takmer 700-tisíc odberateľov. Selassieho, ktorý sa vlastným menom volá Matej Slažanský, sleduje na Youtube asi pol milióna ľudí.

Youtuberi patria medzi najvplyvnejšie osobnosti s dosahom na mladých ľudí či prvovoličov. Už vlani začali svoju popularitu využívať aj pre spoločensky zodpovedné projekty. Selassie napríklad nakrútil video z rómskej osady pod názvom Všetci nie sú rovnakí.

Slon vo videu, platené články a iné nezmysly

Youtuberi voči sebe navzájom nahrávali videá, kde na seba vzájomne útočili. Celú kampaň spustil minulý štvrtok Expl0ited cez svoju Instagram story. Dostal do nej klebetu, že Selassiemu prekáža jeho streamovanie.

Selassie okamžite reagoval ďalším obvinením, a spustil vlny

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie