Denník N

Ozbrojenci útočili na prísne strážených miestach v Teheráne, hlásia 12 mŕtvych

Ozbrojený muž sa pozerá z okna parlamentnej budovy v Teheráne. Foto - ap
Ozbrojený muž sa pozerá z okna parlamentnej budovy v Teheráne. Foto – ap

Polícia zatiaľ informovala o dvanástich obetiach, všetkých štyroch útočníkov zneškodnila.

Hoci Teherán sa nachádza v nebezpečnom regióne a Irán je nepriamo zapojený do viacerých ozbrojených konfliktov, zábery, ktoré odtiaľ prichádzali v stredu predpoludním, boli pre mnohých šokom. Násilie sa totiž Teheránu vyhýbalo.

Všetko však zmenila streľba v parlamente a útok na mauzóleum zakladateľa islamskej republiky ajatolláha Chomejního.

Prvé správy boli značne chaotické, čo bolo spôsobené aj tým, že iránske médiá boli pod istým informačným embargom zo strany vlády.

Snímka iránskeho parlamentu zo stredy. Foto – tasr/ap

Skupina štyroch útočníkov (tri ženy a jeden muž) ozbrojených pištoľou a samopalmi vnikla do budovy iránskeho parlamentu, odkiaľ sa začala ozývať streľba. Nateraz sa nevie, koľko v nej bolo ľudí, či išlo o plenárne stretnutie parlamentu, alebo zasadali len niektoré výbory.

Pri prestrelke zrejme zahynul ochrankár parlamentu, neskôr však začali pribúdať informácie, že mŕtvych bude zrejme viac, možno až osem. Asi dve hodiny po začiatku incidentu sa jeden z útočníkov odpálil na štvrtom poschodí budovy parlamentu, potom ho nasledoval ďalší.

Okolo 13. hodiny iránska polícia informovala, že obetí je dvanásť a všetkých štyroch útočníkov zneškodnila. K útoku sa prihlásil Islamský štát.

Nejasné nebolo ani to, či útočníci zobrali rukojemníkov, ako tvrdili niektoré zdroje, a ani to, či sa jedného z nich podarilo zatknúť. Hoci televízie vysielali dramatické správy, niektorí poslanci parlamentu si robili selfie a tvrdili, že pokračujú v práci.

 

Takmer paralelne s útokom na parlament ďalšia skupina ozbrojencov prepadla Mauzóleum ajatolláha Chomejního. Tam malo prísť aj k samovražednému atentátu, podľa niektorých zdrojov spáchaný ženou, ktorá výbušninu skrývala pod čádorom.

Sofistikovaná skupina?

Útoky na parlament aj mauzóleum vodcu islamskej revolúcie z roku 1979 ajatolláha Chomejního sa považujú za symbolické ciele predstavujúce základné piliere iránskeho režimu. Izraelské Armádne rádio tiež upozornilo na to, že ide o veľmi prísne strážené objekty a to, že pri oboch prišlo k vážnym bezpečnostný zlyhaniam, ukazuje buď na nedbanlivosť ich ochranky, alebo na prácu pomerne sofistikovanej skupiny.

Mauzóleum ajatolláha Chomejního, ilustračný záber. Foto – tasr/ap

Iránska agentúra Fars napísala, že k útokom sa prihlásil Dáiš, potom však túto správu vymazala. Iné zdroje zase špekulovali, že útočníkmi mohli byť členovia ultraľavicového zoskupenia Ľudoví muhadžedíni Iránu (MEK) alebo kurdskí militanti.

Útok však prišiel v čase, keď sa v regióne zvyšuje napätie medzi sunnitmi a šiítmi, čo iránske médiá vnímajú tak, že ho zorganizoval niekto, kto má záujem na destabilizácii Iránu.

Počas nedávnej návštevy v Saudskej Arábii americký prezident Donald Trump označil Irán za hlavný zdroj regionálnych problémov.

Muž podáva dieťa členovi ochranky po útoku na parlamentnú budovu v Teheráne. Foto – ap

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie