Denník N

Dal si päť pív a pustil sa do teroristov. Futbalový fanúšik je po útoku v Londýne hrdinom sociálnych sietí

Okrem policajtov, ktorí teroristov zneškodnili za osem minút, sociálne siete oslavujú aj Roya Larnera, odvážneho fanúšika Millwallu, ktorý sa teroristom postavil iba s holými päsťami.

Roy Larner v sobotu večeral v reštaurácii neďaleko London Bridge. V tom istom čase na moste zaútočili traja teroristi, ktorí autom vrazili do ľudí a následne začali bodať okoloidúcich. Po chvíli sa presunuli k Borough Market a chceli sa dostať aj do podniku, v ktorom bol Larner.

Štyridsaťsedemročný fanúšik futbalového Millwallu sa im však postavil a nechcel ich pustiť do podniku, kde boli desiatky ľudí. Útočníkom zabránil, aby sa do baru dostali, no utrpel pri tom viaceré zranenia. Traja teroristi ho bodli a porezali osemkrát, okrem iného aj na hlave, hrudi a oboch rukách. Útok však prežil.

Lev z London Bridge

„Bol som sám proti trom, preto som taký doráňaný,“ povedal po útoku Larner.

Svojou odvahou si získal množstvo fanúšikov na sociálnych sieťach. Prezývajú ho „Lev z London Bridge“ podľa loga a prezývky futbalového klubu Millwall, ktorého je Larner fanúšikom.

Na svoj klub si spomenul aj pri zásahu proti útočníkom. Podľa jeho slov sa im postavil so slovami: „Kašlem na vás, ja som Millwall.“

„Nemyslel som na svoju bezpečnosť. Mal som štyri alebo päť pív, nič veľké, no až keď som sedel v policajnom aute, uvedomil som si, že som v zlom stave,“ hovorí Larner. Dodáva, že zasiahol, pretože v podniku bol so staršou osobou a to, čo sa dialo, nebolo v poriadku.

Po incidente ho previezli na jednotku intenzívnej starostlivosti, momentálne je už mimo ohrozenia života.

Vyzbierali mu tisíce libier

Royovi priatelia pre neho medzičasom cez crowdfundingovú stránku Just Giving vyzbierali už viac ako 27-tisíc libier. Pôvodný cieľ bol 500 libier.

„Fanúšik Millwallu je v mojich očiach skutočný hrdina, ktorý si zaslúži našu podporu a pomoc pri zotavovaní zo zranení,“ napísala o Royovi na stránke jeho priateľka Jayne, ktorá zbierku naštartovala.

„Koho zavoláte, keď bude ISIS vo vašej štvrti? Roya Larnera!“ dodáva v opise zbierky.

V Anglicku sa okrem toho rozbehla petícia, aby Larner dostal medailu, a jeho konanie ocenil aj Millwall: „Radi by sme Roya Larnera pochválili za jeho nesmiernu odvahu, ktorú preukázal za veľmi nepríjemných okolností,“ uviedol klub vo svojom stanovisku pre britský Independent.

Hoci Larner v tomto prípade vystupuje ako hrdina, fanúšikovia Millwallu nemajú v Anglicku najlepšiu povesť. Medzi priaznivcami treťoligového klubu je množstvo bitkárov a chuligánov, často aj s rasistickým správaním. Klub aj preto v minulosti dostal mnoho pokút a disciplinárnych trestov.

K veľkému incidentu došlo v roku 2002, keď Millwall prehral s Birminghamom City. Najmenej 600 fanúšikov sa po zápase zapojilo do pouličného výtržníctva, pri ktorom sa zranilo 47 policajtov.

Fanklub Millwallu sa rád chváli tým, že neuhne pri žiadnej bitke, a jeden z ich najslávnejších chorálov vychádza z ich neobľúbenosti v Anglicku. „Nikto nás nemá rad, no nám to je jedno,“ spieva sa v ňom.

O fanúšikoch Millwallu a ich rivalite s fanúšikmi West Hamu natočili aj film s názvom Green Street Hooligans.

Hrdinami sú aj policajti

Okrem Larnera sa hrdinom sobotňajšej noci stal aj policajt, ktorý bol mimo služby, no aj tak zasiahol proti teroristom.

Amatérsky hráč rugby bol náhodne v okolí London Bridge a Borough Market, a keď zbadal útočníkov, rozhodol sa zakročiť, hoci nebol ozbrojený. Teroristi ho vážne zranili a policajt je momentálne v nemocnici v kritickom stave.

Britské médiá opísali aj prípad dopravného policajta, ktorý bol na mieste útoku medzi prvými. Napriek tomu sa útočníkov snažil zastaviť, hoci mal iba obušok. Aj on je stále v nemocnici, teroristi ho porezali na hlave a nohách.

Jeho stav je stabilizovaný a šéf britskej dopravnej polície ho pochválil za to, že „tvárou v tvár enormnému nebezpečenstvu prejavil obrovskú odvahu“.

Aj oni tak prispeli k tomu, že teroristov sa podarilo zastaviť za osem minút.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok na London Bridge

Svet

Teraz najčítanejšie