Denník N

Maták z Penty: Ak prejde zákon o poplatkoch, zavrieme ProCare. Nevydrbú s nami, ale s pacientmi

Foto – TASR
Foto – TASR

Nemocnice Penty majú zisk. Partner Penty Eduard Maták hovorí, že v štátnych nemocniciach sa kradne. Ak má také informácie, nech sa obráti na políciu, reaguje minister Drucker.

Investičnej skupine Penta sa v zdravotníctve darí. Jej regionálne nemocnice v sieti Svet zdravia mali vlani zisk 10,5 milióna eur, poisťovňa Dôvera 12,8, len polikliniky ProCare skončili v strate takmer milión eur. A ich biznis môžu čakať ešte náročnejšie časy. Ministerstvo zdravotníctva totiž navrhuje sprísnenie podmienok pri vyberaní poplatkov. Práve poplatky tvoria 25 až 30 percent príjmov, uvádza Penta.

„Ak presadia zákon, ako je napísaný, tak zavrieme ProCare, nemáme s tým problém,“ povedal partner Penty Eduard Maták, teda najvyššie postavený človek tejto investičnej skupiny, ktorý je zodpovedný za zdravotníctvo.

Neskôr na stretnutí s médiami ešte pritvrdil: „Keď nám vypadne 25 až 30 percent príjmov, tak žiadny normálny investor nebude pokračovať v podnikaní. Výsledkom nebude to, že pán Beblavý napíše blog, ako vydrbal s Pentou – pán Beblavý napíše blog, ako vydrbal sám so sebou a s 15-tisíc platiacimi klientmi len v Bratislave“.

Maták tak reagoval na blog opozičného poslanca Miroslava Beblavého, ktorý dával návod, ako sa nechať ošetriť v poliklinikách ProCare bez toho, aby ste museli platiť. Už dnes je totiž v zákone napísané, že lekár nesmie podmieňovať poskytnutie zdravotnej starostlivosti poplatkom. Nemôže teda napríklad povedať, že vás neošetrí, ak si nezaplatíte za termín.

Dá sa to aj v ProCare. Aj šéf týchto polikliník Marek Duban hovorí, že stačí prísť osobne a nevyužívať služby recepcie ani call centrum – to je už totiž nadštandard, za ktorý si poplatky vyberať môžu. „Za poskytovanie zdravotnej služby neplatia nič,“ hovorí Duban. Musíte však prísť za zamestnancom zdravotníckeho zariadenia – za sestrou alebo povereným pracovníkom, nie na recepciu.

To potvrdzuje aj minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru). Hoci je podľa neho objednávanie súčasť výkonu, ktorý hradí poisťovňa, služby call centra už nadštandardom sú, rovnako aj konzultácia online. „Nie je v poriadku, ak by bola starostlivosť pacientovi podmienená úhradou,“ povedal Drucker.

Proti Pente štát podľa neho nebrojí, ale chce definovať pravidlá, napríklad aby bola primeraná ziskovosť. Akú ziskovosť by mali mať zdravotné poisťovne, konkrétne nepovedal. Ale hovorí, že pripravuje zákon, ktorý by určil pravidlá, kedy by zisk tvoriť mohli a v akej výške. Zatiaľ majú návrhy, paragrafové verzie návrhov ešte nemajú.

Nemocnice majú zisk, štátne vysoké dlhy

Penta má dnes 17 regionálnych nemocníc, ktoré predtým patrili pod župy. Väčšinu z nich preberali v dlhoch, dnes nemocnice vykazujú vyše desaťmiliónový zisk. Ako je to možné? „Menej sa kradne,“ reaguje Maták.

Ako príklad spomenul nové nemocnice. V Bratislave ministerstvo vnútra postavilo Nemocnicu sv. Michala, ktorá je na počet lôžok omnoho drahšia ako nemocnica v Michalovciach, ktorú práve stavia Penta. V Michalovciach by mala byť otvorená v januári budúceho roka. Keď nie sú motivovaní správať sa efektívne, tak výsledkom podľa neho je, že niečo stojí dvakrát až trikrát viac. Netendruje sa centrálne, pretože riaditelia štátnych nemocníc majú veľké kompetencie pri nákupoch a nemajú podľa neho motiváciu sa ich vzdať.

„Pozrite sa na parkoviská zamestnancov pred štátnymi nemocnicami a porovnajte to s ich ročnými príjmami a je zrejmé, že niečo nesedí. Nepoznám prednostu alebo primára univerzitnej nemocnie, ktorý by nemal auto za 50-tisíc plus, hoci jeho ročný oficiálny príjem je z nemocnice tak 25-tisíc eur,“ povedal Maták na tlačovej konferencii.

Naznačujete, že od firiem dostávajú peniaze, aby od nich nakupovali? „Áno. Neviem, to dokázať, ale viem sa pozrieť na jednotkové ceny,“ dodal Maták. Rozdiely medzi ich cenami a cenami v štátnych nemocniciach sú podľa neho obludné.

Drucker: Ak o tom vie, nech to ohlási

„Je to ľúbivé slovo, že sa tam kradne,“ reaguje minister Drucker na Matákove slová s tým, že teraz sa to často používa ako argument na všetko. Treba sa podľa neho pozrieť na veľkosť nemocníc, koľko tam ide peňazí a aké výkony robia.

„Pripúšťam, že v najväčších nemocniciach univerzitného typu máme aj istú mieru neefektivity, najmä v Bratislave. Ale aj istú veľkú mieru nedofinancovania. Ak ste trikrát dovolili oddlženie a máte nízky prah zodpovednosti v riadení nemocníc, je tam miera laxnosti a znižovania princípu hospodárnosti,“ hodnotí Drucker.

Najväčšia nemocnica na Slovensku, ktorá má aj najväčšie dlhy – Univerzitná v Bratislave – nevidí dôvod reagovať na nekonkrétne a nepodložené tvrdenia. „Celkovo, ak má niekto dôvodné podozrenie na korupciu, mal by sa obrátiť na políciu,“ napísala hovorkyňa Petra Maťašovská.

Minister Drucker uznáva, že máme zhruba o tretinu viac lôžok ako priemer Únie a máme aj o 15 percent menšiu obložnosť. Ale nemôžeme prísť a zatvoriť teraz tri nemocnice, bráni sa Drucker.

A ako je to s autami vedúcich zamestnancov nemocníc? Minister zdravotníctva, ktorý je ich nadriadeným, hovorí, že nemá informácie, že by to fungovalo tak, ako opisuje Maták. „Toto zaváňa skutkovou podstatou trestného činu. Každý, kto sa o tom dozvie, teda vrátane vás aj pána Matáka, by to mal ohlásiť.“

Šéf siete nemocníc Svet zdravia vidí dôvod lepšieho hospodárenia aj v tom, že fungujú ako sieť, teda centrálne nakupujú, a to už aj medzinárodne. Špecializovaný materiál a bežný materiál nakupujú pre slovenské, české a poľské nemocnice naraz. Vďaka tomu, že fungujú ako sieť, vedia podľa riaditeľa siete ušetriť zhruba tretinu nákladov.

V pomere k celkovým nákladom majú aj nižšie výdavky na platy. Kým v štátnych nemocniciach ide na mzdy zamestnancov zhruba 80 percent príjmov, v Svete zdravia je to mierne nad 60 percent.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie