Denník N

Kaliňák: Skutok sa nestal je terminus technicus (+video a zvuk)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister vnútra nevidí ani po druhom Veľkom protikorupčnom pochode dôvod na svoj odchod.

Robert Kaliňák zostáva ďalej vo funkcii ministra vnútra. Hovorí, že nijak neporušil zákon a nezlyhal ani v etickej rovine. Z atmosféry, ktorá sa okolo neho vytvorila a v ktorej je on symbolom korupcie, viní médiá. Tie podľa neho ovplyvňujú aj názory organizátorov Veľkého protikorupčného pochodu, ktorí žiadajú jeho odchod z funkcie.

„Dôležité je, že sa mladí ľudia zaujímajú o témy, ktoré sú aj politické,“ tvrdí minister. Pochod podľa neho pomohol napríklad tomu, že médiá sa teraz vraj viac zaujímajú o prácu polície a zverejňujú prípady, ktoré odhalí. „Predtým, keď robil policajný zbor tlačové konferencie aj z veľkých prípadov, tak sa to v telke moc neukazovalo,“ tvrdí minister.

Na to, aby odstúpil z funkcie, nevidí Kaliňák dôvod. Organizátori protestu sa podľa neho mylne domnievajú, že niekedy klamal, alebo že je zodpovedný za nevyšetrenie kauzy Ladislava Bašternáka pred tromi rokmi.

Video: Robert Kaliňák po rokovaní vlády: Klamete vy
autorka: Martina Koník

Na obchod s Bašternákom sa ma nikto nepýtal

Kaliňák v minulosti zatajil, že od Bašternáka kúpil podiel vo firme, vďaka čomu sa stal s Jánom Počiatkom spolumajiteľom lukratívnych nehnuteľností. Kaliňák však teraz opakuje, že nič nezatajil, vraj sa ho na to nikto nepýtal.

Otázku, či niekedy zobral od Bašternáka alebo jeho firiem nejaké peniaze, Kaliňák nepovažuje za otázku, či s ním obchodoval. Na tú prvú totiž v minulosti povedal, že nikdy od Bašternáka nič nedostal.

Generálna prokuratúra pritom stále skúma, či to, ako Kaliňák od Bašternáka kúpil podiel vo firme, nebol vlastne úplatok. Cena bola totiž len 8-tisíc eur. Zvyšných 430-tisíc zaplatil Kaliňák Bašternákovi za to, že prevzal jeho pôžičku voči samotnej firme. Tá teraz peniaze vypláca Kaliňákovi späť. Práve peniaze, ktoré prišli Kaliňákovi na účet od Bašternáka, pomohli odhaliť ich obchod.

Korupcia na najvyšších miestach

Kaliňák protestoval aj proti tomu, že médiá často používajú jeho citát o tom, ako na najvyšších miestach korupcia neexistuje. S novinármi sa hádal, že nikdy nepovedal slovo „neexistuje“. Kaliňák mal pravdu, v skutočnosti hovoril „nestala sa“.

Jeho celý citát znie takto: „Na to, aby sa stíhala korupcia na najvyšších poschodiach, by ju museli tí najvyšší predstavitelia páchať. Povedzte mi jeden príklad za minulý rok, kde na najvyšších poschodiach politiky bola spáchaná korupcia. Prosím, aspoň jeden. Povedzte mi aspoň jeden. Neviete? Nestala sa. Ani vy tú informáciu nemáte, ani ja ju nemám.“

Zvuk: Kaliňák o korupcii na najvyšších miestach (zdroj: RTVS)

Spochybňoval bývalých policajtov, ktorí prehovorili

Kaliňák kritizoval aj dvoch bývalých policajtov, ktorí už na pochode vystúpili. Na prvom pochode vystúpil Jozef Žatko, ktorý pracoval na Úrade pre ochranu ústavných činiteľov a upozornil na to, ako tam mrhali palivom. „Bol prepustený z polície, lebo závažným spôsobom ohrozil dobré meno Slovenskej republiky, mal konflikt s nemenovaným policajtom, začal hovoriť o kradnutí nafty na úrade ochrany ústavných činiteľov, on bol kúzelník, lebo o šiestej tankoval auto, ktoré bolo o ôsmej v garáži,“ povedal Kaliňák.

Na pochode v pondelok tohto týždňa zasa vystúpil na proteste bývalý zástupca finančnej polície v Bratislave Jozef Lutter. Ten bol podľa Kaliňáka dozorovým vyšetrovateľom kauzy Bašternák a bol vraj proti tomu, aby sa druhýkrát vo veci začínalo konanie.

Video: Fico spochybňoval pochod, médiá vraj z neho robia úúú
autorka: Martina Koník

Lutter však povedal, že riaditeľ finančnej polície Bernard Slobodník, ktorý je aj bývalým sponzorom Smeru, mu povedal, aby sa do prípadu nestaral a aby vyšetrovateľka informovala priamo Slobodníka, nie Luttera.

„On je pomerne známa firma, roky rokúce, nikdy sme nerobili politické výmeny,“ tvrdí Kaliňák a zopakoval to, čo už povedal policajný prezident, že Lutter bol naraz zamestnaný niekde inde a zároveň aj v polícii, čo je zakázané.

Lutter to už v minulosti vysvetlil: „Žiadosť o uvoľnenie zo služobného pomeru som dal koncom augusta. Služobný pomer som ukončil k 1. októbru 2016. Takmer celý september som čerpal dovolenku a náhradné voľno zo zákona. V septembri som podpísal zmluvu o dohode na mesiac september, o  vykonaní práce podľa odpracovaných hodín. V septembri mi za odpracované hodiny na účet nabehla odmena presne 138,56 eura. Keby som mal na tieto veci žalúdok a vydržal ešte jeden rok a jeden mesiac, pri dovŕšení služby 25 rokov by som mal výsluhový dôchodok približne o 120 eur vyšší. To hovorím len preto, aby ste si vedeli predstaviť, o koľko som si prilepšil touto „nezákonnou“ prácou, týmto podozrivým dvojakým zamestnaním a čoho som sa dobrovoľne vzdal. Počítal som s tým, že úlohou číslo jeden bude teraz moja diskreditácia.“

Kaliňák hovorí, že Smer získal vo voľbách 28 percent, „tí ostatní majú iný názor, je to súčasť demokracie“. V demokracii sa pomery v parlamente a vo vláde určujú podľa neho na základe volieb.

Okrem Kaliňáka žiadajú organizátori o odchod z funkcie aj policajného prezidenta Tibora Gašpara a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Ten v utorok na ústavnoprávnom výbore vyhlásil, že určite nezostane vo funkcii do roku 2021, keď sa mu končí funkčné obdobie, lebo pod tlakom sa vraj nedá pracovať. Kedy presne odíde, však nepovedal.

„To, čo povedal pán Kováčik, mi neprináleží komentovať, neviem na základe čoho sa tak vyjadril, urobil obrovské množstvo dobrej práce,“ vyhlásil Kaliňák. „Niekto ten tlak ťažko znáša, pán Kováčik nie je politik.“

Video: Maďarič: Na odstúpenie sa pýtajte priamo Kaliňáka a Fica
autorka: Martina Koník

Skutok sa nestal

Na prvom pochode mali organizátori banner s nápisom „Skutok sa stal“, na druhom „Skutok sa deje“. Kaliňák vysvetľoval, že skutok sa nestal je „terminus technicus“, ktorý je napísaný v trestnom poriadku, preto ho vyšetrovatelia používajú, keď vec odmietnu.

Kaliňák ani v stredu neodpovedal na otázku, či bol na svadbe Ladislava Bašternáka. Odpovie vraj na ňu vtedy, keď budú novinári rovnako riešiť iných politikov, ako riešia jeho.

„Povedzte mi, prečo symbolizujem korupciu, kauza Bašternák predsa nie je korupcia, je to daňový podvod,“vyhlásil ešte Kaliňák.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protikorupčný pochod

Slovensko

Teraz najčítanejšie