Denník N

Dankove výmysly už nie sú ani smiešne

Predseda SNS nepozná mieru a už chce vyvlastňovať aj pozemky pod cyklotrasami. Nasledovať môžu národné bežecké chodníčky.

Predseda SNS chce najnovšie stavať cyklotrasy „národného významu“. V porovnaní s bozkávaním kapitánskych výložiek, brannou výchovou na povzbudenie vlastenectva, 13. platom či obmedzovaním opozície v parlamente jeho najnovší plán obsahuje aspoň stopové prvky po niečom, čo pripomína dobrý nápad. Veď bicyklovanie je zdravé a cyklotrasy naozaj môžu v mestách pomôcť odľahčiť dopravu (a znížiť pravdepodobnosť, že vás zrazí auto).

Lenže nebol by to Andrej Danko, keby na veci nešiel vo veľkom štýle. Cyklotrasy chce stavať pomocou vyvlastňovania cudzích pozemkov. Páči sa mu, že parlament napriek prezidentovmu vetu čerstvo uľahčil vyvlastňovanie pri stavbe ciest, a nechce sa obmedziť len na ne: „Slovensku chýba národná cyklotrasa, pri ktorej budovaní by sa dala vyvlastňovať i časť územia na území obcí, na území vyšších územných celkov.“ Čoskoro sa chce stretnúť s ministrom dopravy, aby s ním prebral detaily.

Kým Danko príde s nápadom vyvlastňovať pozemky pod národnými bežeckými chodníčkami, treba mu uznať aspoň jedno. Robert Fico kedysi sľúbil dokončenie diaľnice do Košíc do roku 2010. Ak Danko do svojho projektu naplno zapojí celý odborný potenciál svojej štandardnej strany, môže ešte premiéra v pretekoch o prepojenie východu a západu krajiny predbehnúť a my budeme do a z Košíc niekedy v roku 2037 masovo jazdiť na bicykli namiesto autami.

Dovtedy na predsedovi parlamentu stojí za pozornosť nasledovné. Nielenže neustále zahlcuje verejný priestor nezmyselnými nápadmi. Dôležitejšie je, že jeho nápady odhaľujú človeka, ktorý má nebezpečne blízko k silovému riešeniu problémov. Či už ide o horalky v parlamente, alebo o bicykle na cestách.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie