Denník N

Čistý deň je v dobrých rukách

Fragmenty nahrávky akreditačnej komisie pripomínajú slávny Formanov film. Bohužiaľ, toto je realita.

Približne pred rokom sa ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny už zaoberalo podnetmi, ktoré oznamovali závažné podozrenia voči Čistému dňu. Kontrola trvala pol roka a podľa svedectva psychologičiek z ústredia sa s jej výsledkami zaobchádzalo tak, aby sa zariadenie udržalo pri živote. Na jeseň kauza hlasito praskla (a úvahy, čo by sme robili na mieste dotyčnej matky, s ktorej podnetmi a trestnými oznámeniami sa celé mesiace nič nedialo, môže viesť každý sám, veď posudzovanie cudzích detí a cudzích životov nám vždy ide najlepšie).

Skutok sa asi nestal

Na jeseň akreditačná komisia – ešte s členmi, čo používajú pojmy ako odborná a etická tolerancia – dvakrát ministrovi odporučila zavrieť krám. Od tej chvíle nás Ján Richter všetkými prostriedkami presviedča, že nie je nič normálnejšie ako ignorovať svoj odborný orgán, ktorého pár členov dokonca na protest zanechalo funkcie.

Takto napríklad tvrdil, že rozhodnutie ponechať akreditáciu je len podmienečné. Tu sa opiera o neznámu fabuláciu, lebo správne konanie bolo právoplatne ukončené a nemá žiadny podmienečný odklad. Zariadenie sa môže právom pýtať, prečo má akúsi fiktívnu podmienku a čo má v rámci nej robiť – rok neupadnúť do podozrenia, že sa tam znásilňuje?

Ďalším fantastickým nápadom je čakať na orgány až hyperaktívne činné v trestnom konaní. Nevedno, odkiaľ Richter vie, že vyšetrovanie potrvá do konca tohto roka, ale nemusíme rozumieť všetkému, aj tak to nie je informácia pre nás, ale pre Čistý deň: do konca roka máte svätý pokoj.

No ani táto idea nie je bez chýb. Predovšetkým: ministerstvo sa pri rozhodovaní nemá riadiť trestným zákonom, ale zákonom o sociálnoprávnej ochrane. Porušenie druhého neznačí porušenie prvého a polícii môže byť celkom ukradnuté, či zariadenie neporušuje podmienky akreditácie.

Po druhé: ministerstvo zjavne neuplatňuje rovnaký prístup ku všetkým zariadeniam, ako sme mohli vidieť na prípade Veľké Kozmálovce, ktoré boli zrušené, hoci trestné konanie sa ešte neskončilo, pretože – a to je správny zákonný dôvod na rušenie akreditácie – „môže byť ohrozený“ život a zdravie… dieťaťa.

Po tretie: Aké informácie minister od polície čaká? Podozrenie, trestné stíhanie, obvinenie, obžalovanie, odsúdenie? Veď nič okrem posledného neznačí vinu. Asi očakávame happyend, lebo o začatí trestného stíhania vo veci zločinu sexuálneho zneužívania a zločinu týrania blízkej a zverenej osoby bolo ministerstvo informované už v septembri.

Toto všetko sa stalo skôr, ako sa Čistý deň umúdril a prestal robiť tlačové besedy o lascívnych poslancoch a pchať maloletých klientov pred kamery. Ministerstvo ešte dodalo, že akreditačná komisia bude opäť zasadať, čiže sa núkali dve možnosti: buď znovu odporučí akreditáciu zrušiť, alebo komisia pre zmenu „naplní potreby“ nejakej objednávky (tieto slová zazneli pri manipulovaní s výsledkami kontroly) a odporučí akreditáciu nechať.

Hoří má panenko

A komisia naozaj zasadala. Denník Pravda publikoval citáty z nahrávky, ktorú „má k dispozícii“, a môžeme len hádať, či to naozaj znamená, že nejaký člen komisie nemal lepší nápad, ako si nahrať kolegov a poslať to Pravde.

Treba si stále pripomínať, že sú to len fragmenty, lebo už aj tie miestami spôsobujú zhrozenie iba nad myšlienkou, ako môže vyzerať odborný orgán ministerstva. Bezradné listovanie v zákone 305, či a ako vôbec začať správne konanie (pravdu má muž – ide naozaj o „áčko“), vystriedajú voľné úvahy o ne/podpísaných zmluvách. Tam sa prejavuje nepochopiteľná neinformovanosť, keď zaznie: „Financujú to z vlastných, povedal to riaditeľ… Čestné prehlásenie nejaké pýtať od nich.“

Každý, kto chce, nájde v Centrálnom registri zmlúv, že len v tomto roku uzavrelo ústredie s Čistým dňom zmluvy v objeme zhruba 180-tisíc, a to je suma len na maloletých klientov umiestnených do zariadenia rozsudkom niektorého z vyše desiatich okresných súdov. Ďalšie peniaze predstavujú príspevky z VÚC v podobnej výške. A ešte aj keby bola naozaj pravda, že Čistý deň svojich zverencov financuje „z vlastných“, tak nie sú vlastné ako vlastné – z dostupnej účtovnej závierky „neziskovky“ vyplýva, že vlani sa tam nasypalo vyše 600-tisíc len v tejto jedinej kolónke.

To by však bolo celkom v poriadku, pozoruhodné je len to, že komisii stačí k šťastiu, že jej riaditeľ čosi povedal, a hádam by na to chcela len čestné vyhlásenie.

Keď to takto pôjde ďalej, Čistý deň má radostné zajtrajšky krásne zabezpečené už dnes.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Čistý deň

Komentáre

Teraz najčítanejšie