Denník N

Modernú onkológiu kompletne ovládla molekulárna genetika

Na najväčšej konferencii o onkológii zhrnuli pokroky v diagnostike a liečbe rakoviny. Hoci zázračný liek na rakovinu stále nemáme, pokroky sú výrazné a týkajú sa objavov na poli genetických vyšetrení, tekutých biopsií alebo imunoterapie.

Autor je lekár

Minulý týždeň sa v Chicagu skončila 53. výročná konferencia Americkej spoločnosti klinickej onkológie (ASCO). Ide o najväčšie medzinárodné stretnutie lekárov, farmaceutov a výskumníkov v oblasti onkológie.

Na podujatí sa zúčastnilo viac ako 38-tisíc onkológov z celého sveta.

Hoci názov hovorí, že ide o konferenciu americkej spoločnosti, už mnoho rokov platí, že zahraniční účastníci počtom prevyšujú tých domácich. V odborných kruhoch má konferencia vysoký kredit a jej závery sú rešpektované pri rozhodovaní o onkologickej liečbe po celom svete.

Genetické vyšetrenia

Zázračný liek na rakovinu sa stále neobjavil. Pokroky v diagnostike aj v liečbe sú však výrazné. Modernú onkológiu kompletne ovládla molekulárna genetika. Genetické vyšetrenia sa stávajú základom pri presnom stanovení diagnózy a nastavení cielenej liečby. Nádory sú klasifikované podľa genetických vyšetrení a podľa genetickej výbavy pacienta sa rozhoduje o liečbe.

Po prvý raz bol prezentovaný nový liek, ktorý je vyvinutý podľa špecifickej genetickej mutácie, bez ohľadu na orgánový pôvod nádoru. Nezáleží na tom, či nádor vychádza z pľúc, alebo hrubého čreva, ale na tom, či pacient má, alebo nemá danú mutáciu. Výsledky vyzerajú sľubne.

Tekuté biopsie

Genetický profil získaný vyšetrovaním vzorky nádorového tkaniva sa pri určovaní liečby využíva už dlhšie. Novším prístupom sú tekuté biopsie. Táto metóda je založená na vyšetrovaní genetickej informácie v cirkulujúcich nádorových bunkách a voľnej DNA v krvi.

Oproti vyšetrovaniu tkaniva z nádoru majú tekuté biopsie viacero výhod. Tekutými biopsiami je možné zistiť návrat ochorenia po chirurgickom zákroku alebo po chemoterapii s predstihom niekoľkých mesiacov pred vyšetrením CT alebo magnetickou rezonanciou.

Navyše, tekuté biopsie môžu prezradiť, že v nádore došlo k zmene a vyžaduje sa zmena liečby. Ušetrí sa tým čas, peniaze, ale hlavne sa zvýši úspešnosť liečby. Treba s uspokojením konštatovať, že na tomto poli  Slovensko drží krok so svetom a že výskum u nás sa približuje ku klinickému využitiu.

Imunoterapia a liečba upravenými lymfocytmi

Novší liečebný postup zvaný imunoterapia už nie je úplnou novinkou. Pribúdajú nové lieky a rozširuje sa spektrum nádorov, pri ktorých je metóda účinná. Okrem melanómu a karcinómu pľúc sa liečba založená na mobilizácii imunitného systému ukazuje ako účinná aj u pacientov s karcinómom prsníka, nádorov tráviaceho alebo močového systému.

Z podskupiny bielych krviniek (lymfocytov) pacienta sa dá genetickou úpravou v laboratóriu vytvoriť zbraň na cielené ničenie rakovinových buniek. Predbežné správy boli už nejaký čas veľmi sľubné. Výsledky prednesené na tohtoročnej konferencii očakávania potvrdili.

V niektorých štúdiách sa podarilo dosiahnuť pozitívnu odpoveď na liečbu u 100 percent pacientov a v prípade až troch štvrtín z nich prišlo ku kompletnému vymiznutiu ochorenia.

Napriek tomu, že sa štúdie zatiaľ týkajú iba leukémií a lymfómov, liečba modifikovanými lymfocytmi sa po tohtoročnej konferencii definitívne zaradila medzi liečebné metódy zajtrajška. Otázkou nákladov na liečbu (od 100-tisíc do 300-tisíc dolárov ) sa zatiaľ nikto neodvážil zoberať.

Vysoké náklady

Náklady na onkologické lieky globálne dosahujú astronomické čísla a budú ďalej rásť. V roku 2016 to bolo 101 miliárd eur a za päť rokov by toto číslo malo dosiahnuť až hodnotu 130 miliárd eur.

Pri takto rastúcich nákladoch sa rozdiely vo financovaní prejavia na kvalite poskytovanej starostlivosti, ktorá sa bude líšiť podľa investovaných financií. Nie je možné očakávať porovnateľné výsledky pri neporovnateľných finančných možnostiach.

Výzvy budúcnosti

Pri hľadaní možných riešení sa natíska viac otáznikov ako odpovedí. Okrem onkológie totiž stúpajú náklady aj v iných medicínskych disciplínach. Drahé onkologické lieky sa stávajú úzkoprofilovým tovarom.

Ich dostupnosť je nejasne definovaná a vytvára úrodnú pôdu pre korupciu. Konflikt medzi finančnými možnosťami a medicínskou potrebou sa vyostruje a začínajú sa ozývať hlasy o potrebe definovať rozsah a kvalitu poskytovanej starostlivosti.

Populistickí politici sľubujúci všetkým všetko a hoci nemajú peniaze, tvária sa, že sa nič nedeje. Takáto politika, keď strkajú hlavy do piesku, aby nevideli problémy, sa im v budúcnosti vypomstí.

Je eticky prípustné, aby si tí, čo na to majú, mohli priplatiť a dostať drahšiu liečbu ako tí, čo na to nemajú? A na druhej strane, je etické brániť ľuďom, čo si vedia zohnať prostriedky, aby si priplatili za účinnejšie lieky?

Liečba v zahraničí určite nie je riešením. A navyše odčerpáva obmedzené domáce prostriedky do zahraničných zdravotníckych zariadení.

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Cesta k zdraviu

Zdravie

Teraz najčítanejšie