Denník N

Prezident USA je klamár a vyhodili ma kvôli Rusom, dúfam, že sú pásky: Najsilnejšie citáty bývalého šéfa FBI

James Comey. Foto – ap
James Comey. Foto – ap

Odvolanému šéfovi FBI dôverujú americké médiá oveľa viac než svojmu prezidentovi.

James Comey, ktorého znenazdajky v máji odvolal americký prezident Donald Trump z postu šéfa FBI, vystúpil pred americkými senátormi.

Vybrali sme jeho najdôležitejšie výroky.

Prezident klame

„Boli to jednoducho klamstvá,“ povedal James Comey v reakcii na staršie prezidentove výroky o tom, že FBI je v chaotickom stave a jeho agenti vraj stratili dôveru v Comeyho. Comey tiež vyjadril ľútosť nad tým, že ho odvolali náhle bez upozornenia a ani sa nemohol poriadne rozlúčiť so svojimi kolegami.

„Naozaj ma znepokojovalo, že možno bude klamať o povahe nášho stretnutia,“ odpovedal Comey na otázku, prečo si po svojom prvom stretnutí s americkým prezidentom Donaldom Trumpom napísal podrobné poznámky.

Rusi hackli voľby

„Nie,“ odpovedal pred senátormi Comey na otázku, či má nejaké pochybnosti o tom, že ruskí hackeri napadli americké voľby.

„Najmenej stovky,“ odpovedal na otázku: „Koľko amerických inštitúcií bolo zasiahnutých ruskými hackermi počas americkej prezidentskej kampane?“ Prvý raz o ruskom kyber-prieniku podľa vlastných slov počul už v lete 2015.

„Rusi do našich volieb počas cyklu v roku 2016 zasiahli. Urobili to s istým účelom. Urobili to sofistikovane. Urobili to so zdrvujúcim technickým úsilím.“

Flynn je dobrý chlapík

Ešte pred Comeyho vystúpením sa dostala na verejnosť jeho úvodná reč. Okrem iného v nej hovoril o tom, že Trump od neho chcel, aby sa vyšetrovanie netýkalo dnes už takisto odvolaného poradcu pre národnú bezpečnosť Mika Flynna. Musel rezignovať, lebo tajil kontakty s ruským veľvyslancom Sergejom Kisľakom.

„Je to dobrý chlapík. Dúfam, že to necháte tak,“ údajne povedal americký prezident Comeymu. Pre šéfa FBI to bolo také nepríjemné, že vzhľadom na to, že táto inštitúcia má byť nezávislou vyšetrovacou agentúrou, poprosil ministra spravodlivosti Jeffa Sessionsa, aby jeho ďalšej priamej komunikácii s prezidentom zabránil.

Bože, dúfam, že sú tie pásky

Comey je presvedčený, že v skutočnosti ho odvolali za vyšetrovanie prepojenia Trumpovej kampane na Rusko a nie za to, ako pristupoval k vyšetrovaniu emailov Hillary Clintonovej. Tak sa pôvodne Biely dom snažil vysvetliť náhly Comeyho koniec na čele FBI.

Comey sa vyjadril aj k údajným nahratým rozhovorom medzi ním a Trumpom, čím sa mu americký prezident vyhrážal na svojom Twitteri.

„Bože, dúfam, že tie pásky existujú,“ povedal Comey.

A reakcia Bieleho domu? Všetko popreli

Keby to všetko bola pravda, prezident USA mohol spôsobiť takzvanú obštrukciu justície, za ktorú by sa mohol spustiť proces „impeachmentu“ (formálneho obvinenia). Ako dôkaz to však podľa expertov stačiť nemusí.

„Prezident nie je klamár!“ Na Comeyho výpoveď reagovali predstavitelia Bieleho domu jednoducho popieraním – prezident USA vraj neklamal a nevytváral tlak na šéfa FBI. Agentúra Bloomberg to komentovala veľmi otvorene: má vraj oveľa vyššiu dôveru v slová Jamesa Comeyho, ktoré predniesol pod prísahou.

A takto zareagoval na mediálny cirkus okolo Comeyho výpovede americký seriál House of Cards.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie