Denník N

Mayová si dala „vlastenca sezóny“, vo voľbách stratila väčšinu. Napriek tomu chce zostaviť novú vládu

Porazená premiérka Theresa Mayová, líder labouristov Jeremy Corbyn, a šéfka Škótskej národnej strany Nicola Sturgeonová. Foto - ap
Porazená premiérka Theresa Mayová, líder labouristov Jeremy Corbyn, a šéfka Škótskej národnej strany Nicola Sturgeonová. Foto – ap

Konzervatívci zostávajú najsilnejšou stranou, no prišli o väčšinu v parlamente. Ich vládu podporí malá severoírska strana s 10 kreslami.

Britská premiérka Mayová neodstúpi a dnes poobede po stretnutí s kráľovnou oznámila, že zostaví novú vládu.

Podporí ju severoírska Demokratická unionistická strana, ktorá získala v Dolnej snemovni desať kresiel. Konzervatívcom podľa neúplných výsledkov chýbalo na väčšinu 8 mandátov.

Mayová sa k tomuto kroku odhodlala napriek tomu, že jej Konzervatívna strana prišla vo štvrtkových voľbách o väčšinu v parlamente a médiá aj ľudia na sociálnych sieťach po zverejnení výsledkov volieb písali o nočnej moreponížení premiérky.

„Theresa Mayová si dala vlastný gól sezóny,“ napísal na Twitter futbalový komentátor a bývalý slávny futbalista Gary Lineker.

Mayová totiž zvolala predčasné voľby, aby si posilnila moc, namiesto toho v nich jej konzervatívci stratili.

Hlasy, ktoré tvrdili, že Mayová skončí ako premiérka a líderka strany, sa po voľbách ozývali dokonca aj v Mayovej vlastnej strane. „Ak bude mať horší výsledok ako pred dvoma rokmi a je takmer nemožné vytvoriť vládu, potom pochybujem, že prežije ako dlhodobý líder Konzervatívnej strany,“ povedal ešte v noci podľa Daily Telegraph George Osborne, minister financií vo vláde jej predchodcu Davida Camerona.

Dodal, že Boris Johnson môže mať úsmev na tvári, čím naznačil, že by mohol byť jedným z favoritov na jej miesto. Stávkové kancelárie mu dávali 24-percentnú šancu.

Hung parliament

Výsledkom štvrtkových volieb je takzvaný hung parliament (nerozhodný parlament), teda parlament, v ktorom jedna strana nemá väčšinu. V britskej politike to býva len výnimočne, aj keď naposledy sa tak stalo v roku 2010, keď konzervatívci vytvorili koaličnú vládu s Liberálnymi demokratmi. Predtým však taká situácia nebola desaťročia, naposledy v roku 1974.

Opoziční labouristi posilnili o 34 kresiel, no stále získali menej poslancov ako konzervatívci. Je to však úspech pre ich lídra Jeremyho Corbyna, tvrdého ľavičiara, ktorému ešte pred rokom 80 percent vlastných poslancov vyslovilo nedôveru. Corbyn, ktorému vyšla kampaň, vo volebnú noc vyzval Theresu Mayovú, aby odstúpila z funkcie.

Naopak, Mayovej kampaň nevyšla, niektorí ju nazvali katastrofálnou. „Je to zlé, je to horšie ako zlé. Jej poradcovia by mali odísť a nikdy sa nevrátiť, bez ohľadu na konečný výsledok,“ povedal jeden z nemenovaných konzervatívnych politikov pre Telegraph.

Kampaň konzervatívcov bola postavená práve na premiérke a tento „kult osobnosti“ nevyšiel. Navyše nepomohla ani otočka v jednom sľube štyri dni po jeho zverejnení či teroristické útoky v krajine.

UKIP pohorela

Z iných strán stojí za zmienku, že UKIP, ktorá výrazne ovplyvnila britskú politiku v otázke brexitu a fakticky dotlačila Davida Camerona k referendu, stratí aj toho jedného poslanca, čo mala. Kým v roku 2015 získala takmer 13 percent podpory, teraz to podľa Economistu vyzerá na dve percentá.

„Od zvolenia Trumpa každá nacionalistická strana získala vo voľbách menej, ako jej dávali prieskumy,“ všimol si na Twitteri americký analytik Nate Silver. 

O svoje poslanecké kreslo prišiel bývalý líder Liberálnych demokratov a podpredseda vlády za prvej vlády Camerona Nick Clegg. Liberálni demokrati majú získať podľa BBC 11 kresiel.

Veľké straty však utrpela Škótska národná strana, môže prísť o 21 kresiel. Do parlamentu sa nedostal jej bývalý líder Alex Salmond a súčasná dvojka strany Angus Robertson. „Výsledky volieb sú ranou pre plán strany na druhé referendum o nezávislosti,“ napísal Financial Times.

Čo bude ďalej?

Severoírska Demokratická unionistická strana, ktorá Mayovej konzervatívcov teraz podporií v parlamente, získala desať poslancov. V noci sa stala najvyhľadávanejšou britskou stranou na Googli.

Hľadanie novej koaličnej vlády môže byť rýchle, v roku 2010 to stihli za päť dní, aj keď, ako píše Telegraph, bolo to prirýchle a na mnohé dôležité veci neostal čas. Briti sa však budú musieť aj teraz ponáhľať, pretože už o desať dní sa začnú vyjednávania o brexite.

Ak by Konzervatívna strana predsa len nenašla podporu, potom rokovania preberú labouristi. Aj tí veria, že by mohli vládnuť.

Liberálni demokrati však odmietli spoluprácu s labouristami a Jeremy Corbyn zasa so Škótskou národnou stranou. Podľa Independent by sa tak pravdepodobne labouristi snažili vytvoriť menšinovú vládu s podporou týchto strán v kľúčových hlasovaniach, ako napríklad o brexite.

Liberálni demokrati odmietajú akúkoľvek vládnu koalíciu. Strana totiž po piatich rokoch vo vláde s konzervatívcami vo voľbách v roku 2015 stratila.

„Popálili sme si koalíciou prsty. To vám nemusím hovoriť,“ povedal pre Independent bývalý líder strany Menzies Campbell.

Otázka je, ako to ovplyvní rokovania o brexite. Theresa Mayová chcela tvrdý brexit. Labouristi skôr mäkký. Jediní, ktorí sľubovali druhé referendum, boli Liberálni demokrati a Strana zelených.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Predčasné voľby v Británii

Svet

Teraz najčítanejšie