Denník N

7 dobrých správ: Vo Veľkej Čalomiji povzbudil Rómov a hendikepovaných internát aj školský autobus

V Španielsku sa do vymretej dediny nasťahovali mladí ľudia, v Indonézii búra predsudky dievčenská metalová kapela a nemecká armáda testuje uniformy pre tehotné. Na Slovensku vymyslela študentka aplikáciu na učenie sa geografie, žiaci v Prievidzi zveľaďovali mesto a Bratislava získala turistického Oskara.

1. Vrátili život španielskej dedine

Pred štyrmi rokmi tam zablúdili len nadšení turisti. Videli ruiny či chodníky, ktoré boli kedysi ulicami.

Španielska dedina Fraguas zívala prázdnotou, pretože poslední obyvatelia ju opustili pred 50 rokmi. To sa však pomaly mení a do dediny sa vracia život. Môže za to skupina mladých ľudí, ktorá sa usadila v dedine medzi kopcami v provincii Guadalajara.

Domy sa pomaly rekonštruujú, medzi nimi v záhrade rastie cibuľa, paradajky či cukety, inde sú uložené solárne panely. Pre 80 ľudí to nebolo zložité rozhodnutie – nechceli nechať dedinu, ktorá leží 90 minút od Madridu, úplne zaniknúť. A navyše chceli žiť trvalo udržateľne a zodpovedne.

Príbeh však nemá úplne šťastný koniec. Španielska regionálna vláda tvrdí, že skupina mladých ľudí nemôže zostať v obci, pretože leží v prírodnom parku Sierra Norte.

„Niektorí v tejto krajine sú proti tomuto projektu,“ povedal pre Guardian Jaime Merino, jeden z mladých usadlíkov. „Vždy hovoria, že podniknú kroky proti vyľudňovaniu a nájdu spôsoby, ako dostať ľudí späť do vidieckych oblastí, ale toto je toho príklad.“

Mladí vrátili život vymretej dedine Fraguas. Foto – Fraguas collective

2. Nemecká armáda testuje uniformy pre tehotné

Keď nemecké vojačky prídu do druhého stavu, musia v pokročilom štádiu tehotenstva vymeniť uniformu bundeswehru za civilné oblečenie. To by sa malo zmeniť.

Na pokyn ministerky obrany Ursuly von der Leyenovej začala armáda testovať tehotenské uniformy, píše Spiegel.

Uniformy, do ktorých by sa zmestilo aj tehotenské brucho, by mohli začať nemecké vojačky nosiť už budúci rok. V súčasnosti ich testuje 30 dobrovoľníčok.

V nemeckej armáde slúži takmer 180-tisíc aktívnych vojakov, okolo 20-tisíc z nich sú ženy. V súčasnosti je v nemeckej armáde okolo 400 vojačiek v druhom stave.

Nemeckí vojaci. Foto – TASR/AP

3. Dievčenská metalová skupina búra stereotypy o moslimkách

Tri dievčatá založili pred troma rokmi metalovú kapelu VoB (Voice of Baceprot, v preklade hlučný hlas). Nie je to však typická kapela, pretože jej členky pochádzajú z Indonézie a pri svojom vystupovaní nosia tradičnú moslimskú šatku hidžáb.

V textoch sa venujú sociálnym problémom, ktoré ich trápia najviac, ako je systém vzdelávania či životné prostredie. A svojou hudbou tak búrajú stereotypy o mladých moslimkách, ktoré sú najčastejšie vykresľované ako poslušné a poddajné mužom.

„Využívam vlastnú kreativitu a zároveň sa držím svojich povinností moslimskej ženy,“ povedala pre Guardian Firdda Kurnia, 16-ročná gitaristka a speváčka skupiny.

Kapela VoB začínala s malými koncertmi v škole, pričom tie sa postupne rozrástli a dievčatá už vystupovali aj v národnej televízii.

4. Školský autobus aj internát sa osvedčili

V obci Veľká Čalomija v okrese Veľký Krtíš už tretí rok funguje základná škola, ktorá má aj vlastný internát. Len tri základné školy na Slovensku poskytujú svojim žiakom aj ubytovanie.

Školu vo Veľkej Čalomiji navštevuje takmer 40 percent rómskych detí zo sociálne najslabších rodín okresu aj vyše 50 žiakov s mentálnym postihnutím. Časť z nich je integrovaná v bežných triedach, kde sa im venujú asistenti učiteľa.

„Prvý vyučovací deň v týždni sú žiaci do internátu dovážaní školským autobusom,“ povedal pre RTVS riaditeľ školy Ján Petrík. „Majú päťkrát denne stravu, zabezpečenú hygienu, zdravotné ošetrenie, sociálneho pedagóga.“

Mnohé z detí ubytovali v internáte na odporúčanie sociálneho pracovníka. Rodičia detí majú totiž problémy s alkoholom alebo s hygienickými návykmi.

Alokované pracovisko školy funguje aj v obci Čelovce, kde 60 percent obyvateľov tvoria Rómovia.

„Deti sú všetky podchytené a je zabezpečená 100-percentná dochádzka,“ uviedol starosta obce Ján Petroch. „Rodičia sú veľmi spokojní, že deti nemusia dochádzať.“

Najväčším problémom pre školu je financovanie internátu. Rozpočet školy na to nestačí, preto chce jej vedenie v budúcnosti požiadať o dotáciu ministerstvo školstva.

Žiaci základnej školy. Foto – zsvcalomija.edupage.org

5. Študentka vymyslela aplikáciu na učenie geografie

Študentka Prírodovedeckej fakulty UK Iveta Csicsolová vymyslela spôsob, ako pomôcť žiakom s učením geografie.

„Vyskúšala som existujúce aplikácie na učenie geografie, tie však často obsahovali chyby, boli iba v anglickom jazyku a neboli prispôsobené na slovenské podmienky,“ uviedla.

Preto sa rozhodla osloviť kamarátov z STU, ktorí jej pomohli vytvoriť Android aplikáciu MapPie. Tá obsahuje slepé mapy, geografický kvíz, pexeso s pamiatkami aj vlajkami či encyklopédiu so základnými údajmi o štátoch.

„Najviac používateľov máme zo Slovenska, z USA, Indie a Česka,“ povedala študentka učiteľstva geografie a informatiky, ktorá chce so svojím tímom aplikáciu naďalej vylepšovať. V súčasnosti má MapPie vyše 2600 inštalácií. Takisto plánujú aj ďalšie vzdelávacie aplikácie, napríklad na biológiu a farmáciu.

Študentka Iveta Csicsolová. Foto – Univerzita Komenského

6. Žiaci vylepšili mesto Prievidza

Študenti stredných a základných škôl v Prievidzi celý týždeň zveľaďovali svoje mesto. Dobrovoľnícky týždeň pod názvom Mladí pre Prievidzu bol iniciatívou samotných detí.

Medzi 27 aktivitami na skvalitnenie života v Prievidzi bolo upratovanie parkov, areálov škôl, darovanie krvi, maľovanie múrov či stretnutia so seniormi.

„Je to radosť, zábava. Je tu vynikajúci kolektív,“ povedal pre RTVS jeden z 30 študentov, ktorí sa do práce zapojili.

Celú akciu pripravili členovia fóra detí a mládeže, v ktorom sú združení predsedovia všetkých školských rád v meste.

„Chceme ako mládež spraviť niečo pre mesto, zveľadiť ho,“ povedala pre RTVS jedna z koordinátoriek akcie Alexandra Gáherová. „Zapojili sa všetky stredné školy a tri-štyri základné školy.“

Foto – Facebook/Mladí pre Prievidzu

7. Bratislava získala turistického Oskara

Bratislava ako prvé slovenské mesto získala ocenenie Zlaté jablko (Golden Apple) v kategórii destinácia od Medzinárodnej federácie novinárov a publicistov píšucich o cestovnom ruchu. (F.I.J.E.T.).

„Táto cena sa udeľuje pre destináciu, ktorá predstavuje križovatku dejín, kultúry a zážitkov,“ uviedla podľa TASR prezidentka F.I.J.E.T. Slovakia Ľudmila Novacká.

Bratislava sa podľa nej zaradila k približne štyridsiatke miest, ktoré už toto prestížne ocenenie od roku 1970 získali. Je medzi nimi napríklad Moskva, Ľubľana, Rovinj, Krakov či Antverpy.

Turisti pri Bratislavskom hrade. Foto N – Tomáš Benedikovič

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie