Denník N

Slovenská generácia Y začala písať svoj demokratizačný príbeh (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Korda a Bezák vyberajú udalosť, prešľap i podcenený moment uplynulého týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérka

Udalosť týždňa 1

V Británii si voliči vyberali medzi jasnými alternatívami v dôležitých témach pre ostrov. Proti sloganu Mayovej „Silné, stabilné líderstvo“ Corbyn nasadil slogan „Ži, pracuj, hraj sa“ (Live, work, play). V ekonomickom programe nastúpili labouristi s radikálnym ľavicovým posunom voči programu šetrenia, s návrhom vyšších daní pre bohatých, so znárodnením niektorých firiem, zvýšením minimálnej mzdy, s vyššou daňou zo zisku firiem a so zrušením školného. Corbyn oslovil a mobilizoval mladých (ich účasť vo voľbách sa zvýšila o 2 milióny) na sieťach, v ich časopisoch, na výjazdoch. Mayová „ponúkla“ novú „daň z demencie“, keď si starší ľudia vlastniaci nehnuteľnosť nad 100-tisíc libier mali doplácať za zdravotnú starostlivosť pri stareckých ochoreniach.

Úlohu zohrali teroristické útoky, najmä zlyhanie Mayovej, keď ako ministerka vnútra prepustila 20-tisíc policajtov, a to, že hoci úrady mali informácie o útočníkoch, nezvládli situáciu.

Brexit je fakt. Rozdiel je v prístupe k EÚ. Kým Mayová hlása: „Žiadna dohoda je lepšia než zlá dohoda“, Corbyn sa chce určite dohodnúť: „Žiadna dohoda je zlá dohoda“ a je pripravený prijať podmienky EÚ.

V neposlednom rade proti sebe stáli dvaja úplne rozdielni lídri: citlivý pokoj (Corbyn) a nervózny chlad (Mayová).

Udalosť týždňa 2

Na Slovensku protestovala Generácia Y. Začala písať svoj demokratizačný príbeh a to je dobrá správa.

 

Ján Štrasser, spisovateľ

Udalosť týždňa

Ďalší protikorupčný pochod, ktorý zorganizovali študenti. Účasť na ňom porovnávať so smeráckym 1. májom alebo gazpromáckym hokejom na Slovane je vysoko nadštandardný cynizmus. Rovnako cynické je Ficovo „vítam, že sa mladí ľudia zaujímajú o celospoločenské témy“. Pred tridsiatimi rokmi moc manifestáciu kresťanov za svoje náboženské práva rozohnala vodnými delami. Verbálne privítať protest a fakticky ukázať mladým ľuďom vztýčený prostredník je len humánnejšia forma vodného dela.

Prešľap týždňa

  1. Nech to obraciame z ktorejkoľvek strany, slovo humanizmus Konferencii biskupov Slovenska akosi nevonia. Len slovo alebo aj jeho obsah? Nihil novi sub sole – niektorí duchovní, čo velebia Tisa či podporujú Kotlebu, humanizmus upálili už dávno…
  2. Andrej Danko chce vyvlastňovať pôdu pod budúce cyklotrasy. Určite len láska k slovenčine mu nedovoľuje použiť presnejší výraz – arizácia.

Podcenená udalosť

Špeciálny prokurátor Kováčik 1) avizuje, že nebude vo funkcii do roku 2021. Vplyv na to majú aj protestné mítingy. Otázka 1: Koľko ich ešte treba, aby odstúpil hneď? 2) hovorí, že „dlhodobo sa nedá robiť pod takýmto tlakom“. Otázka 2: Ktoré slovo v tomto výroku nesedí?

 

Eugen Korda, .týždeň

Udalosť týždňa

  1. Hovoril som si, že študenti to už druhýkrát nedajú. Ale dali a podarilo sa im do ulíc dostať tisíce ľudí. Nielen v Bratislave, ale i v Košiciach. Protesty majú pokračovať a to je dobre. Samozrejme, nikto z tejto vládnej koalície neodstúpi a už vôbec nie Robert Kaliňák. Ani mladí demonštranti to reálne nemôžu očakávať a ani neočakávajú. Najdôležitejšie je to, že sa im podarilo prebudiť aspoň časť verejnosti z letargie.
  2. Voľby vo Veľkej Británii dopadli pre sebavedomú Theresu Mayovú katastrofálne a pravdepodobne ju v najbližších dňoch čaká odchod z úradu a okopávanie reďkoviek a jahôd na záhradke. Neviem posúdiť, či je to dobre, ale každopádne sa ukázalo, že prílišné sebavedomie môže viesť k nečakaným koncom.
  3. Vypočúvanie bývalého riaditeľa FBI ukázalo silu demokracie. O tom, ako sa Kremeľ pokúšal ovplyvniť prezidentské voľby, a ako mu Donald Trump chcel zabrániť vo vyšetrovaní, sa hovorilo verejne a pozerala sa na to celá krajina a iste aj časť sveta. Kedy sa podobného vypočúvania dočkáme aj na Slovensku, si netrúfam odhadnúť, ale za môjho života to určite nebude. Veď u nás sa tají aj to, kedy, koľkokrát a s akým cieľom sa nechal voziť vo vrtuľníku predseda vlády. Škoda.

Prešľap týždňa

Richard Sulík sa svojimi vyjadreniami na tému Ficovej 1. ligy vydal na tenký ľad. Zatiaľ sa z jeho strany síce neozýva príliš hlasná kritika, ale to ticho nemusí trvať večne. Sulík si proti sebe postavil aj veľkú časť svojich potenciálnych voličov. A treba povedať, že celkom oprávnene. Predseda SaS totiž kritizuje niečo, čo vlastne ešte ani neexistuje, a zároveň ženie vodu na mlyn Robertovi Ficovi, ktorý sa v posledných týždňoch vydáva za „zúrivého“ zástancu hlbšej integrácie Slovenska v rámci EÚ.

Podcenená udalosť

Udalosť, ktorá sa vlastne ani nestala: predseda vlády sa zľakol niekoľkých študentov, ktorí organizovali bojkot jeho vystúpenia na strednej škole v Prešove, a radšej svoju návštevu zrušil. Jediné, čo ma znepokojuje, je to, že mám obavu z toho, ako by sa tento zbabelec zachoval v prípade vážneho ohrozenia našej krajiny.

 

Braňo Bezák, copywriter, hudobník

Udalosť týždňa

Popletení či zlovoľní nepriatelia demokracie zvyknú svoju nenávistnú sociálnu bublinu dofukovať vetou: „Ak by voľby mohli niečo zmeniť, už dávno by ich zrušili.“ Tak sa teda pozrime na svet okolo seba. EÚ bez Británie, neonarcista americkým prezidentom, neonacisti v slovenskom parlamente, SNS a Most-Híd spolu vo vláde, prezidenti Francúzska a Rakúska nie sú členmi žiadnej tradičnej strany… Všetky tieto pred pár rokmi nepredstaviteľné zmeny vzišli z volieb. O svete okolo nás nerozhodujú sprisahania, jaštery ani sofistikované stratégie politických technológov. Ostatné britské voľby len potvrdzujú, že ľudia dokážu voľbami zmeniť všetko. Práve preto treba bojovať s každým, kto ich silu spochybňuje.

Prešľap týždňa 

Výkonný editor New York Times Dean Baquet dostal od Stepehen Sackura v programe HARDtalk otázku, čo v jeho novinách podcenili pred ostatnými americkými voľbami. Odpovedal, že to bola úloha náboženstva v živote Američanov žijúcich ďaleko od „pobrežných elít“. Cirkvi sú dôležitou súčasťou občianskej spoločnosti. Ak však nie sú schopné zrozumiteľne komunikovať, škodí to cirkvám aj spoločnosti. Na komunikáciu však treba dobrú vôľu komunikujúcich. Kauza „katolíci proti humanistom“ obnažila, ako málo dobrej vôle mali zúčastnené strany. Konferencia biskupov Slovenska ustráchane vidí za každým rohom útok bezbožníkov a nejeden liberálny mienkotvorca zase pôsobí ako premotivovaný vedúci ateistického krúžku. Takto sa nedá komunikovať.

Citát týždňa

„Možno keby pána Trumpa nahovorili, aby si predčasnými voľbami posilnil mandát, vyriešilo by to viac problémov naraz, nie?“ napísal na Facebook v reakcii na výsledok britských volieb Konštantín Čikovský.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie